Київ. 24 червня. УНІАН. 90% опитаних учасників тестування з української мови та літератури довіряють системі ЗНО.

Такі результати опитування учасників ЗНО з української мови і літератури оприлюднила на прес-конференції в УНІАН директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.

«Абсолютна більшість опитаних учасників – 96% задоволені якістю тестів. Це дуже важливо, бо досить часто, особливо після отримання перших негативних оцінок, якість тестів починає оцінюватись негативно. 99% задоволені роботою персоналу у пунктах тестування. Дуже важливо, що 90% учасників тестування довіряють системі ЗНО. Не довіряють лише 6%», - повідомила вона.

Лише 14% часників тестування дали правильну відповідь на те, скільки рейтингових балів потрібно набрати для складання ЗНО – 100 балів. Натомість, абсолютна більшість – 61% були впевнені, що треба набрати 124 бали як це було до 2014 року включно, а 25% взагалі не могли дати жодної відповіді.

Абсолютна більшість опитаних в Україні учнів та випускників шкіл – 72% вважають, що здобутих у школі знань достатньо для складання ЗНО. Натомість, 22% учасників ЗНО вважають, що шкільних знань для тестування недостатньо , а на думку ще 7% шкільних знань недостатньо зовсім, навіть, для отримання мінімального балу.

36% учасників ЗНО зазначили, що під час підготовки до складання тесту з української мови і літератури вони користувались послугами індивідуального репетитора.

Опитування проводилось 5 травня 2016 року всеукраїнською громадською організацією «ОПОРА» спільно з Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» за підтримки проекту USAID Альянс програми сприяння зовнішньому тестуванню. При проведенні опитування застосовувалась методика екзит-полу. Загалом було опитано 2086 учасників у 80 пунктах тестування за вибіркою, що репрезентує регіональний склад учасників ЗНО.