Київ. 24 червня. УНІАН. Федерація профспілок України (ФПУ) направила в Кабінет міністрів проект закону про підвищення прожиткового мінімуму для компенсації суттєвого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги і ціни на газ, а також запланувала мітинги на 6 липня, щоб змусити владу розглянути цю ініціативу.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

«Запропоновані нами зміни передбачають зміни до державного бюджету, закон про оплату праці, закон про індексацію грошових доходів населення та інших законодавчих актів. Вони пов'язані в першу чергу з оплатою праці та захистом трудових доходів», - сказав Осовий.

Відео дня

При цьому він зазначив, що законопроект був поданий не лише уряду, а й народним депутатам. У той же час Осовий зазначив, що бажаним є внесення такого законопроекту Кабміном, оскільки саме він відповідає за зміну бюджету.

Голова ФПУ повідомив, що з січня 2014 року по червень 2016 року ціни на електроенергію зросли в 3,1 раза з урахуванням того, що буде ще одне підвищення, на холодну воду – в півтора раза, а з вересня планується підвищення ще на 30%. Ціна на газ за цей період зросла вже в 6 разів, на опалення – в 4 рази, на гаряче водопостачання – в 5,9 раза.

«Підвищення в 1,8-2,2 раза тарифів на житлово-комунальні послуги і газ не покривається тими доходами, які отримують працівники у вигляді зарплати, а пенсіонери у вигляді пенсії», - сказав Осовий. За його словами, через рішення про різке підвищення ціни на газ збільшиться кількість людей, які перебуавють за межею бідності. «Вже зараз 20% найманих працівників вважаються «працюючими бідняками», тобто їх зарплата є недостатньою для забезпечення елементарних потреб людини», - підкреслив Осовий.

Голова ФПУ також додав, що суттєве зростання тарифів змушує більшу частину домогосподарств звертатися за субсидіями. «Ми порахували, що перейти на субсидію доведеться 76% найманих працівників України», - сказав він.

Осовий пояснив, що якщо ціна є економічно обґрунтованою, то в такому разі профспілки вимагають, щоб був зроблений обґрунтований розрахунок прожиткового мінімуму. «Навіть на базі застарілого споживчого кошика, який не змінювався з 2000 року, розмір прожиткового мінімуму має становити 3037 грн, тобто такою має бути мінімальна зарплата в нашій країні», - сказав голова ФПУ.

«Ми за те, щоб провести докорінну реформу оплати праці, встановити об'єктивну вартість праці і дати можливість працюючій людині самостійно розраховуватися за спожиті послуги і товари», - підкреслив Осовий.

При цьому він зазначив, що внести зміни до бюджету необхідно терміново. «Ми хотіли б, щоб це було з 1 липня - встановлено саме такий розмір мінімальної зарплати», - сказав Осовий, додавши, що розмір мінімальної пенсії, за розрахунками ФПУ, має становити 2300 грн.

Осовий також заявив, що якщо уряд наполягатиме на тому, що в бюджеті немає грошей і бізнес не згодний з такою мінімальною зарплатою, то Кабмін повинен знизити тарифи на ЖКП і ціну на газ. «Або неминучий соціальний вибух, або ми підлаштовуємо заробітні плати, пенсії й соціальні гарантії під те, щоб люди могли платити таку високу ціну», - сказав Осовий.

За його словами, зважаючи на відсутність реакції з боку влади щодо проведення конструктивних переговорів Федерація профспілок вирішила провести 6 липня у Києві протестні акції. Члени профспілок пікетуватимуть Кабінет міністрів і Верховну Раду. «Парламент повинен невідкладно заслухати звіт уряду з цього питання, розібратися, чи були підстави для встановлення такої ціни (на газ - УНІАН), чи є вона економічно обґрунтованою. І друге - чи достатньо соціальний захист підлаштований під те, щоб не викликати соціального вибуху в суспільстві», - сказав Осовий.

Також він зазначив, що має намір зустрітися зі спікером парламенту, щоб наполягти на розгляді цього питання до закінчення поточної сесії. «Парламент не може піти на літні канікули, розуміючи, яка температура сьогодні в трудових колективах. Він повинен розглянути звіт уряду і визначити поетапні дії для вирішення цього серйозного питання», - підкреслив Осовий.

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила тарифи на теплову енергію і послуги центрального опалення для населення майже в два рази з 1 липня 2016 року. Чинний середньозважений тариф на тепло для населення становить 534 грн за 1 Гкал, з 1 липня середньозважений тариф встановлюється на рівні 1043 грн за 1 Гкал.

26 лютого НКРЕКП прийняла постанову, якою передбачила поетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення. З 1 квітня 2015 року вартість електроенергії значно зросла, при цьому норму пільгового споживання було скорочено до 100 кВт-год для всіх громадян, включаючи жителів багатоквартирних будинків, в яких встановлені електричні плити. На сьогодні тариф при споживанні до 100 кВт-год становить 0,57 грн, від 100 до 600 кВт-год – 0,99 грн і більше 600 кВт-год – 1,56 грн. Наступне підвищення тарифу на електроенергію відбудеться 1 вересня 2016 року і 1 березня 2017 року.

Середнє зростання тарифів на холодну воду у зв'язку із зростанням тарифів на електроенергію може становити 15%. Таку думку висловив заступник директора департаменту з регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення НКРЕКП Дмитро Соломка. Він підкреслив, що головними причинами зростання тарифів на холодну воду стало зростання тарифів на електроенергію і зниження обсягів споживання води.