Київ. 8 червня. УНІАН Створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків надасть можливість доступу до державних, місцевих програм міжнародної технічної допомоги з реновації житлового фонду, повідомила на прес-конференції в УНІАН координатор житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі Опора Тетяна Бойко

«Створення ОСББ дозволяє залучати гроші у резервний ремонтний фонд на заходи з енергозбереження. Тільки ОСББ має можливість доступу до державних, місцевих програм міжнародної технічної допомоги з реновації житлового фонду. Також в ОСББ найбільш повно співвласники можуть реалізувати свої права, контролювати надходження грошей і свої витрати», - сказала Бойко.

Експерт Центру підтримки співвласників «ОСББ-ТАК» Марія Осипчук повідомила на прес-конференції, що після створення ОСББ можна залучити на рахунок об'єднання додаткові доходи, які на даний момент направляються до ЖЕК.

«Наприклад, той самий інтернет-провайдер. У кожному домі є інтернет, є внутрішня будинкова мережа, де прокладена комунікація, яка забезпечує можливість надання мешканцям послуги інтернет-зв'язку. За прокладку цих комунікацій інтернет-провайдер платить ЖЕКу. Відповідно, коли буде створено ОСББ, ці гроші за оренду внутрішньобудинкових мереж будуть йти на рахунок ОСББ», - сказала експерт.

Вона зазначила, що це ті гроші, які можуть бути використані на утримання будинку та прибудинкової території, і за рахунок цього вклад мешканців на утримання будинку може бути значно менше, ніж тариф, затверджений органом місцевої влади.

Керівник Школи ОСББ Андрій Саук повідомив на прес-конференції, що об'єднання співвласників багатоквартирних будинків – це найкращий спосіб управління спільною власністю.

«ОСББ – це демократія, є недоліки, це не ідеальна форма, але кращої на даний момент в Україні немає. Тому ОСББ - кращий спосіб управління спільною власністю. Це та форма, коли кожен співвласник може брати участь в управлінні, бути обраним – це пряма демократія на місці», - сказав Саук.

Він також повідомив, що для тих людей, які хочуть більше дізнатися про ОСББ, які бажають його створити, 11 червня у місті Бровари Київської області буде проведено форум ОСББ Києва та Київської області.

«На форумі виступатимуть кращі спікери України з цієї тематики. Не тільки по ОСББ, це і енергозбереження, і термомодернізація. Також буде місце, де будуть представлені компанії, які зможуть надавати послуги ОСББ», - повідомив Саук.

Генеральним партнером форуму виступає скандинавське містечко Scandia.

Організатор заходів - спільнота «Школа ОСББ Андрія Саука», консультаційний центр «ОСББ-ТАК» і KyivUrbanFest, модератор - Ірина Головатенко "УНІАН".

Як повідомляв УНІАН, з 1 липня 2015 року в Україні набув чинності Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Згідно з документом, якщо мешканці багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників, до 1 липня 2016 року не прийняли рішення про форму управління, виконавчий орган місцевої ради призначить керуючого на конкурсній основі.