Київ. 31 травня. УНІАН. Голова Верховної Ради Андрій Парубій повинен підписати закон про скасування так званого мовного «закону Ківалова-Колісніченка».

Про це сьогодні під час круглого столу в УНІАН, організованого тижневиком «Ділова столиця» та журналом «Власть денег», заявив голова комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький.

«Ми бачимо ті загрози, які є зараз. Ми будемо просити, щоб голова ВР і президент підписали скасування закону Колісніченка-Ківалова, бо у нас був непоганий закон про мови, який існував», - сказав політик.

Відео дня

За його словами, мовний закон, якій існував до того часу, поки не був проголосований «закон Ківалова-Колісніченка», можна буде вдосконалити.

«Якщо ми захочемо його вдосконалити, безумовно, ми повинні будемо це робити», - додав він.

У свою чергу співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда також висловився на підтримку позиції Княжицького і наголосив на тому, що потрібно приймати новий мовний закон.

«Потрібно приймати нормальний новий закон. Бо «закон Ківалова-Колісніченка» – системний документ, який по суті нав’язаний нам Росією і системно нищить українську мову. Тому, безумовно, відновити становище мови, яке закріплено в Конституції, можна тільки через скасування «закону Ківалова-Колісніченка», - сказав він.

У свою чергу директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко переконаний, що потрібно розробити державну програму розвитку української мови. «Такі програми були. Остання закінчилась у 2010 році і ми вже 6 років не можемо її зробити, бо програма, навіть, при мінімальному фінансуванні, могла б підтримати певні секторальні речі в цій царині», - сказав він.