Київ. 31 травня. УНІАН. В Україні потрібно створити безкоштовну українську інтернет-бібліотеку.

Про це сьогодні під час круглого столу в УНІАН, організованого тижневиком «Ділова столиця» та журналом «Власть денег», заявив член комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Вадим Денисенко.

«На сьогодні у нас відсутні безкоштовні інтернет-бібліотеки україномовної літератури. Це був би величезний прорив, якщо б ми почали створювати велику україномовну інтернет-бібліотеку. Як тільки з’явиться якісна україномовна література у безкоштовному доступі в інтернеті, це дасть великий поштовх до того, щоб люди поступово почали переходити на українську мову», - сказав він.

Відео дня

Політик також розповів і про власне бачення перспектив розвитку української Вікіпедії.

«Український сегмент Вікіпедії дуже погано розвинутий. Ми знаходимось по кількості статей на доволі непоганих місцях, але україномовний сегмент Вікіпедії різко відстає від російськомовного. Перше завдання, яке повинна б була поставити перед собою держава – створення україномовної Вікіпедії, яка б могла конкурувати, перш за все з російською. Це можна зробити різними методами. В тому числі, і завдяки величезному студентському ресурсу. Якщо б ми ввели таку річ як бали у рейтингуванні вузів від того як він працює з наповненням Вікіпедії, я гарантую, що вони були б зацікавлені у тому, щоб їхні студенти почали наповнювати українську Вікіпедію перевіреними статтями, бо у нас на сьогодні глобальна проблема, що перевірених статей мінімум. Тих, які відповідають енциклопедичним нормам», - наголосив він.

Денисенко також вважає, що в Україні потрібно розпочати державну програму «Я переходжу на українську».

«Без такої довготривалої програми, ми не зможемо зробити реальний прорив у переході українців на українську мову, бо ситуація загрозлива. Свого часу було проведено велике наукове дослідження про темпи вимирання української мови. Як тільки в певному регіоні сегмент україномовного населення стає менше 40%, починаються незворотні процеси. Так було на Донбасі, так зараз відбувається у Запорізькій та Дніпропетровській області», - зазначив політик.