Київ. 27 травня. УНІАН. Затриманому на території Російської Федерації громадянину України Андрію Коломійцю загрожує до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у нападі на бійців "Беркута" під час Революції Гідності на Майдані Незалежності.

Про це російський адвокат Коломійця Михайло Кушпель, який приступив до його захисту 29 лютого 2016 року, повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Адвокат розповів, що Коломієць в листопаді 2014 року переїхав жити до Кабардино-Балкарії до дівчини Галині Залиханової, з якою познайомився в Інтернеті

Відео дня

Сам Коломієць є уродженцем села Вікторівка Миронівського району Київської області, народився 1993 року.

За словами Кушпеля, його підзахисний проживав на території Росії на законних підставах, тому що в нього у встановленому порядку була оформлена реєстрація на тимчасове проживання в РФ до травня 2015 року.

При цьому адвокат зазначив, що в травні 2015 року двоє поліцейських у супроводі трьох-чотирьох осіб, які, за припущеннями, були співробітниками підрозділу ОМОН, прибули до місця проживання Коломійця та його російської подруги.

"Ці ось зазначені громадяни, вони пояснили, що існує якась постанова Верховного суду Кабардино-Балкарії, в якій винесено рішення про проведення огляду на території цього домоволодіння, оскільки є вагомі підстави підозрювати Коломійця у вчиненні екстремістської діяльності", - сказав адвокат.

За його словами, під час огляду будинку нібито було виявлено сейф з наркотичними речовинами, але в протоколі огляду не було вказано наявності цих наркотиків.

Кушпель наголосив, що в матеріалах кримінальної справи зазначено, що Коломійця нібито запросили у відділення поліції, де той без навідних запитань докладно повідомив про свою діяльність у Києві у 2014 році, а також, що він з квітня по червень 2014 року здійснював сприяння Збройним силам України в коригуванні вогню на Донбасі.

У зв'язку з цим адвокат сказав, що в цій історії має місце порушення законодавства РФ з боку російських правоохоронних органів.

“Коломієць пояснював мені, що всі ці свідчення він дав під тортурами. Його опитування здійснював старший оперуповноважений Головного управління МВС Росії у Північно-Кавказькому окрузі... За словами Коломійця, обставини його бесіди полягали в наступному: що безпосередньо, коли його посадили в автомобіль поліції, до цього на нього були одягнені наручники, на голову йому одягли целофановий пакет, непрозорий. У такому стані він був доставлений до приміщення поліції...", - заявив адвокат.

“Безпосередньо в цьому службовому приміщенні ноги його також було скуто наручниками, руки прив'язані до крісла з допомогою великих скріпок до великого пальця, і з використанням проводів він був підключений до мережі живлення. Були пропущені заряди електричного струму", - стверджує адвокат.

За словами Коломійця, спочатку його катували близько години, потім він постійно втрачав свідомість.

Адвокат, посилаючись на слова підзахисного, розповів, що після багатогодинних тортур, наступного дня Коломійця посадили в машину, яку нібито відправили в бік будинку подруги Залеханової, але цю машину зупинили співробітники поліції і виявили на передньому сидінні пакет з наркотичною речовиною.

Кушпель додав, що в матеріалах кримінальної справи є постанова, в якій йдеться про посягання на життя співробітників правоохоронних органів за фактом замаху на життя українських співробітників "Беркута" в період з 18 січня по 19 лютого 2014 року в Маріїнському парку в Києві, і про те, що невстановлені слідством особи застосовували щодо "беркутівців" насильство, небезпечне для життя і здоров'я, яке супроводжувалося використанням нарізної вогнепальної зброї.

У ході цього розслідування було встановлено заподіяння травм різного ступеня тяжкості і шкоди 49 співробітникам міліції... і (ще один співробітник), 50-й Федюкін А. В., від вогнепального поранення помер", - заявив адвокат.

За словами захисника, звинувачення в нападі на бійців "Беркута" взагалі не мають підтвердження. Потерпілі "беркутівці" у свідченнях кажуть, що не отримували тілесних ушкоджень, і їх не госпіталізували. Ці особи не можуть пред'явити одяг, який був одягнений на них в ті дні і нібито спалахнув від того, що в них кидали «коктейлі Молотова».

Кушпель заявив, що тортури довели Коломійця до відчаю і бажання покінчити з собою. У спробах вижити в такій ситуації під впливом співкамерників він прийняв іслам.

Зараз в окупованому Криму, в Київському районному суді Сімферополя, під головуванням судді Бєлоусова розглядається кримінальна справи Коломійця, який звинувачується у скоєнні двох злочинів. Перший з них класифікується за статтею 228 ч. 2 Кримінального кодексу РФ (зберігання і перевезення без мети збуту наркотичного засобу у вигляді марихуани вагою 152 грами). Другий злочин – за статтею 105 ч. 2 (замах на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом з мотивів політичної або ідеологічної ненависті).

Матеріали справи складаються з чотирьох томів. Коломійцю загрожує до 20 років в'язниці.