Київ. 26 травня. УНІАН. Громадські активісти розробили інформаційну карту Донецької області, на якій показані зона покриття та місця розташування ретрансляторів телеканалів і радіостанцій, а також друкованих видань в області.

Про це в ході презентації карти в інформагентстві УНІАН повідомив керівник аналітичного центру "Фабрика думки "Донбас", який займався розробкою карти, Дмитро Ткаченко.

За наданою інформацією, інтернет-ресурс включає в себе зону покриття і розміщення ретрансляторів 14 українських національних і 17 місцевих телеканалів, а також 23 російських і 4 регіональних телеканали, які здійснюють мовлення на непідконтрольної території області. Крім того, на карті також вказані місця ретрансляторів 23 українських та 4 регіональних радіостанцій, а також 43 друкованих видань та низки інтернет-ЗМІ. Також на даному ресурсі розробники розмістили перелік проукраїнських і антиукраїнських груп у соціальних мережах.

Відео дня

Як зазначив Ткаченко, розробка даної карти показала, що Україна неухильно втрачає інформаційний вплив на громадян на цій території.

"На кінець 2015 року "ДНР" була створена ефективна система пропаганди, в якій всі газети, радіо і телебачення контролювалися і утримувалися кураторами з Москви", - сказав Ткаченко.

Крім того, він зазначив, що для України дуже важливо знищити джерела пропаганди на території "ДНР".

"Крім розширення зони мовлення українських ЗМІ на непідконтрольної території, для України важливо знищити монополію "ДНР" на правду на окупованих територіях. І першим кроком до цього має стати нейтралізація Донецької телевежі, з якою "республіканський" і російські телеканали досягають східної частини Дніпропетровської області", - зазначив Ткаченко.

Крім того, розробники карти додали, що зараз аналітичний центр "Фабрика думки "Донбас" проводить соціологічне дослідження серед жителів Донецької області, яке дозволить зрозуміти, що і як потрібно говорити жителям регіону з метою їх інтеграції в українське суспільство.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Міністерстві інформаційної політики України повідомили, що нова телевежа на горі Карачун поблизу Слов'янська Донецької області готова до встановлення. На початку липня 2014 року в результаті обстрілу з боку бойовиків телевежа на Карачуні впала, через що на значній території Донбасу припинилося мовлення українських ЗМІ.