Київ. 18 травня. УНІАН. Активісти стурбовані ймовірним закриттям державної програми з лікування громадян України за кордоном.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Керівник Фонду допомоги онкохворим дітям «Краб» Лариса Лавренюк зауважила, що в Україні діє державна програма з лікування хворих за кордоном, коли країна не може надати громадянину належне лікування.

Відео дня

"Для цього громадяни збирають певний пакет документів, подають його до розгляду на комісію в МОЗ, збирається засідання робочої групи та вирішується питання про направлення за кордон… Але на сьогодні існує загроза закриття цієї державної програми. Після перевірки Рахункової палати звучать звинувачення на адресу службовців МОЗ у неефективній розтраті коштів", - сказала Лавренюк.

Учасники заходу підкреслили, що їх, зокрема, турбує рекомендація Рахункової палати припинити практику направлення на лікування українських громадян без укладання угод з медичними закладами зарубіжних країн.

Секретар Комісії з лікування за кордоном МОЗ України (2013 – квітень 2016 року) Ольга Танюшкіна заявила, що "це нереально в Україні, бо МОЗ не має таких договорів".

"І чи буде це так швидко, як це роблять волонтери. І це фактично означає закриття програми. Законодавчими актами не передбачено укладати договори. У нас усі пацієнти відправлялися на лікування по письмовій домовленості. У нас були гарантії від клінік, що вони беруть наших пацієнтів. У разі залишку на рахунках, залишки нам повертали. Якщо укладати договори між двома країнами, і кожен раз це нова клініка - це дуже важко і по термінах. Наскільки легше це роблять волонтери", - сказала Танюшкіна

За її словами, за 3 роки на лікування за кордон за державні кошти виїхало понад 200 громадян України.

"Їм було виконано складні операції, які не виконуються в Україні, зокрема, з трансплантації серця, легень, пересадка кісткового мозку. Державна програма з лікування за кордоном завжди викликала інтерес правоохоронних органів. Одна з останніх перевірок була проведена Рахунковою палатою, яка поставила від сумнів висновки наших лікарів, вважаючи, що тяжкохворих можна було лікувати в Україні", - сказала Танюшкіна.

Вона поінформувала, що у 2013 та 2014 роках на лікування українських громадян за кордоном було виділено по 50 млн грн; у 2015 - 203 млн грн, цього року також 203 млн.

"У лютому цього року ми відправили усіх 50 хворих, які звернулися з повним пакетом документів, на лікування за кордон", - зазначила Танюшкіна.