Київ. 29 квітня. УНІАН. Ресурсний центр «Лівобережжя» сприяє розвитку місцевої демократії і допомагає ініціативним групам та активістам створювати органи самоорганізації населення.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник голови правління Київського міського осередку Асоціації сприяння самоорганізації населення, директор РЦ «Лівобережжя» КМО Асоціації, заступник керівника проекту Олександр Чунаєв.

За його словами, центром реалізовано проект щодо підтримки місцевої демократії в Києві.

Відео дня

Чунаєв повідомив, що мета проекту - сприяння спроможності киян реалізувати передбачені законодавством України форми безпосереднього народовладдя та місцевої демократії. «Одним з інструментів реалізації цієї мети стало перетворення Ресурсного центру «Лівобережжя» КМО Асоціації на ресурсний центр сприяння розвитку місцевої демократії у Києві та ініціювання ним питання реформування головного статутного документу столиці», - сказав Чунаєв. Він зазначив, що проект розпочався 5 травня 2015 року і завершується сьогодні.

«Нам вдалося протягом діяльності проекту ухвалити кілька фундаментальних документів. Діяльність центру була поширена не лише на самоорганізацію, місцеве самоврядування і громадську участь, було проаналізовано законодавство, опрацьовано аналітичну загальну записку і складено реєстр актів», - повідомив Чунаєв.

За його словами, на базі Ресурсного центру, який існує з 2011 року, проводилася робота з підтримки людей у їх прагненні розвитку демократії в Києві. «Ми бачимо цей шлях як утворення нових органів самоорганізації населення (ОСН), ми більше орієнтуємося на утворення мікрорайонних ОСН, оскільки вони найбільш дієві в своїй діяльності, але на сьогодні є актуальна тема і будинкових ОСН», - сказав Чунаєв.

За його словами, цього року був зроблений наголос на підготовці проекту статуту територіальної громади Києва в новій редакції.

Чунаєв повідомив, що в січні цього року громадські організації звернулися до Київського міського голови, секретаря Київради та голів 5 депутатських фракцій щодо участі в процесі розробки статуту столиці.

«Оскільки ми не маємо виразної реакції міських депутатів, ми пішли шляхом запровадження громадського обговорення статуту знизу через механізм виступу перед громадськими радами при райдержадміністраціях», - сказав Чунаєв.

Крім того, громадські організації вручили заступнику голови КМДА пакет напрацьованих в цьому напрямку документів. «Таким чином проект завершується, але ми продовжимо громадське обговорення наших документів по можливості у вищих громадських радах і активізуємо свою участь у депутатському середовищі щодо лобіювання проекту рішення Київради про запровадження громадського обговорення цього документу», - сказав він.

Член правління КМО Асоціації сприяння самоорганізації населення, керівник громадської спілки «Асоціація органів самоврядування міста Києва» Валерій Гуманенко у свою чергу повідомив, що заступник голови КМДА Олексій Резніков зараз очолює робочу групу, яка буде напрацьовувати новий статут міста Києва.

«Нас пропонують в Громадську раду при цій комісії, яка буде напрацьовувати статут нашого міста надалі, і я сподіваюся, наші пропозиції буде прийнято», - додав він.

У свою чергу голова правління Київського міського осередку Асоціації сприяння самоорганізації населення Тетяна Кіріллова зазначила, що діяльність ресурсних центрів вирішено розширити і тепер вони також опікуються питаннями місцевої демократії. Вона повідомила, що такі центри існують, зокрема, в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській областях, а також на Західній Україні та в Києві.

«Діяльність ресурсних центрів різнопланова, починаючи від контролю за якістю житлово-комунальних послуг, участі громадськості в житті міста, розробки статутів та нормативно-правових актів... Також вони активно займаються процесами добровільного об’єднання територіальних громад, які зараз відбуваються в Україні», - сказала Кіріллова.