Київ. 28 квітня. УНІАН. Форвардна програма закупівлі зерна врожаю 2016 року, яку розпочато Державною продовольчо-зерновою корпорацією у квітні, спрямована на підтримку середніх виробників, готових укладати контракт на поставку максимум 3-4 тисяч тонн. Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН директор департаменту закупівель ДПЗКУ Дмитро Єрмоленко.

«Наші клієнти – це ті постачальники, які готові постачати 3-4 тисячі тонн зерна. Це не великі агрохолдинги. Ми позиціонуємо наш форвард для тих, хто займає середній рівень з виробництва зернових, оскільуи великі агрохолдинги мають більше можливостей щодо залучення інвестиційних коштів», - сказав Єрмоленко.

Він повідомив, що цього року ДПЗКУ планує закупити 845 тис. тонн зернових і олійних, зокрема, 200 тис. тонн пшениці, стільки ж ячменю, 400 тис. тонн кукурудзи і 45 тис. тонн сої, яка буде закуповуватися вперше. До прийому зерна будуть залучені 50 лінійних елеваторів ДПЗКУ, і програма охопить практично всю Україну. Єрмоленко зазначив, що форвардний контракт передбачає авансову оплату ще не поставленого зерна, тому в ньому буде врахована ставка за користування коштами в розмірі 15% річних.

Присутня на прес-конференції начальник відділу форвардних закупівель ДПЗКУ Наталія Головань повідомила, що програма проводитиметься у два етапи. На першому етапі відбуватиметься оцінка документів, які потенційні учасники подають до регіональних представництв ДПЗКУ. У разі їх схвалення корпорація запрошує учасника для укладання договору. Потім у визначений в угоді термін відбувається виплата авансу. Цього року авансовий платіж за 1 тонну пшениці, кукурудзи або ячменю становить 1 980 тис. грн, а за 1 тонну сої – 3 960 тис. грн. Контракти будуть укладатися до 1 липня.

Другий етап програми передбачає поставку продукції на елеватори ДПЗКУ: ранніх зернових – до 1 липня, кукурудзи та сої – до 1 листопада. Остаточних розрахунок відбувається за фактом поставки, а сума платежу залежатиме від спотової ціни на зерно і буде враховувати, зокрема курсову різницю у випадку значного коливання курсу гривні до долара.

За словами Головань, ДПЗКУ не буде співпрацювати з компаніями, які терплять збитки або мають велику непогашену кредиторську заборгованість. Перевагою є, щонайменше, п'ятирічний досвід роботи на зерновому ринку.

«Але ми також розглядаємо і ті підприємства, які тільки вийшли, і яким потрібно фінансування у період весняно-польових робіт. Ми перевіряємо, як вони співпрацюють з іншими контрагентами на ринку, наскільки їм можна довіряти», - зазначила Головань.

Як повідомляв УНІАН, у форвардній програмі ДПЗКУ 2015 року брали участь 42 сільгосппідприємства, які обробляють в середньому від 3 до 5 тис. га. ДПЗКУ придбала за форвардом-2015 близько 70 тис. тонн зерна (переважно пшениці і кукурудзи) за 305 млн грн.

ДПЗКУ – вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт із зерновими та продуктами їх переробки: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входять 55 філій, їх загальна робоча місткість становить 3,75 млн тонн сільгоспкультур, зокрема сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів – близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.