Київ. 28 квітня. УНІАН. Професійна спілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України закликала Кабінет міністрів прискорити ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці (МОП) з безпеки та гігієни праці у будівництві №167 для поліпшення умов праці у цій сфері. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Профспілки будівельників України Василь Андреєв.

«Ми закликаємо уряд разом з профспілками мобілізуватися для ратифікації конвенції №167 з метою кардинального поліпшення умов праці будівельників», - сказав він.

Андреєв повідомив, що ратифікація конвенції дозволить значно поліпшити безпеку праці працівників у будівництві, удосконалити правове регулювання даного питання.

Відео дня

Керівник профспілки зазначив, що в Україні щорічно в середньому на будівництві травмується близько 600 працівників і 110 осіб гинуть на робочих місцях. Також він сказав, що у багатьох випадках в даній галузі відповідальність за нещасні випадки покладається на співробітника.

«Працюючі на підставі цивільно-правових відносин співробітники, з якими трапляються нещасні випадки на будівництві, часто визначаються відповідальними за свої травми», - зазначив Андреєв.

Також він додав, що деякі акти, що регулюють безпеку праці на будівництві, застаріли, оскільки були прийняті у минулому столітті.

«Акти про встановлення скороченого тижня, надання додаткової оплачуваної відпустки прийняті у 1987 році, акт про надання обідньої перерви прийнятий у 1971 році. Нормативний акт про надання співробітникам засобів захисту на об'єктах, де фіксується підвищений рівень забруднення пилом, було прийнято ще у 1924 році. Такі застарілі акти зовсім не регулюють відносини у сфері безпеки і гігієни праці в нашій промисловості», - зазначив керівник профспілки.

Андреєв повідомив, що Профспілка будівельників готова співпрацювати з Кабінетом міністрів для удосконалення законодавства у сфері захисту праці в будівельній сфері.

Присутній на прес-конференції радник профспілки Анатолій Стовбун повідомив, що причинами поганого стану охорони праці в Україні є незадовільні умови роботи на виробництві, поступове погіршення здоров'я працівників через хронічні захворювання, високий рівень виробничого травматизму, недостатнє фінансування заходів з охорони праці та відсутність чіткої державної політики у даній сфері.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 16 вересня 2015 року ухвалила закон «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики №117».

Конвенцією передбачено, що підвищення рівня життя розглядається як основна мета при плануванні економічного розвитку.

Документом заохочується встановлення мінімальної заробітної плати у колективних договорах, які вільно укладаються між профспілками, що представляють зацікавлених працівників, і роботодавцями або організаціями роботодавців.

16 березня 2016 року Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Міжнародної організації праці №102, яка гарантуватиме громадянам мінімальні норми соціального забезпечення.

Конвенція встановлює мінімальні норми щодо охоплення працюючих соцзахистом, охороною здоров'я, визначає розмір соціальної допомоги тощо. Прийнятим законом Україна приєдналася до 9 з 15 розділів Конвенції. Йдеться про медичне обслуговування, допомогу у зв'язку з хворобою, допомогу безробітним і пенсіонерам, допомогу інвалідам та їхнім сім'ям, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.