Київ. 25 квітня. УНІАН. 19 травня в Києві в Національному академічному театрі опери та балету України ім.Т.Шевченка відбудеться світова прем'єра рок-опери "Орфей і Еврідика назавжди" ("Orpheus and Eurydice forever").

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила продюсер рок-опери Олена Брунська.

"Написав рок-оперу "Орфей і Еврідика назавжди" український композитор - повністю від першої нотки до останньої - Михайло Брунський. Слова, вірші у нас писали багато авторів, і є один найвідоміший поет-пісняр, який теж доклав свої зусилля до створення рок-опери "Орфей і Еврідика назавжди", - це Вадим Крищенко", - сказала вона.

За словами продюсера, ідея створення рок-опери у Брунського виникла, щоб змінити бачення жанру опери.

"Наша рок-опера - я б її назвала електро-рок-оперою. Тому що це інноваційна ідея", - наголосила Брунська.

Крім того, вона додала, що проект має і благодійну мету. Так, частину коштів, вилучених від продажу квитків, буде передано на потреби благодійного фонду "Місія SOS".

Своєю чергою, глава БФ "Місія SOS" Наталія Ткаченко-Ритвіна зазначила, що їхній фонд займається боротьбою із алко- та наркозалежністю.

"Частина коштів від продажу квитків піде на відкриття першого в Україні жіночого реабілітаційного центру з боротьби із алко- та наркозалежністю", - сказала вона.

За словами Ткаченко-Ритвіної, такий перший центр планується відкрити у Києві. Його може бути відкрито вже наприкінці літа - на початку вересня.

"Кількість реабілітаційних центрів зростає повільніше, ніж кількість людей, які залежні... Проблема жіночої залежності - нею не займається ніхто. Ми хочемо, щоб цей центр був не лише як амбулаторний лікувальний заклад. Ми хочемо, щоб це була психологічна допомога жінці, щоб була можливість допомагати жінці з дітьми, підлітками, у яких також є залежність ", підкреслила вона.

Брунська також зауважила, що участь у рок-опері беруть талановиті співаки і актори, балет, присутні унікальні голоси. Крім того, у постановці задіяно і 9-річного актора, який виконуватиме роль Совісті князя Темряви. Загалом же у постановці задіяно понад 100 осіб.

"Глядач зможе насолодитися чудовою роботою симфонічного оркестру, який буде виконувати всі композиції наживо, чудовим співом академічного хору", - сказала продюсер і наголосила, що у рок-опері все виконуватиметься наживо. Крім того, у постановці задіяно і діджея Анатолія Старкова.

Водночас, диригент рок-опери Євген Воронко повідомив, що у постановці "будуть представлені усі групи симфонічного оркестру: і духові інструменти, і струнні, і все, що містить академічна симфонічна партитура".

"Академічний хор буде задіяний. Тому назва "опера" абсолютно чесна і правдива. Ви дійсно потрапите на оперну виставу. Але, оскільки ми живемо у ХХІ-му столітті, пульсація нашого часу відбувається у форматі "електро". Тому такий синтез жанрів, синтез засобів, прийомів дуже доречний і органічний", - сказав він.

Так, проект стартує з Київської Національної опери, а далі прем'єра поїде до Одеси, Львова і можливо, Харкова.

"Таким чином, ми виходимо в рамки світового турне. На даний момент у нас є домовленості з п'ятьма країнами, які готові нас запросити до себе і співпрацювати з нами, нашими артистами, надати нам належні майданчики і підтримувати наш проект", - сказала Брунська.

Вона додала, що оперу, таким чином, планують показувати не один рік.

"Скільки опера буде їздити світом, Україною, - всі кошти, які будуть зібрані з квитків, - ми будемо співпрацювати з благодійним фондом. І яка б це не була сума - будуть відкриватися центри, ми будемо допомагати людям", - запевнила продюсер.

Учасники прес-конференції також повідомили, що 27 квітня в центрі Києва, біля станції метро Хрещатик, о 17.30 буде проведено флеш-моб, в рамках якого киянам покажуть театральну постановку за мотивами цієї опери.