У номінації за найкращий реліз 2019-го року змагаються 10 альбомів та міні-альбомів.

Київ. 26 лютого. УНІАН. У Києві 28 лютого о 19:00 в клубі Caribbean відбудеться церемонія нагородження найкращого українського музичного релізу 2019-го року від премії Aprize.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили організатори Музичної премії Aprize.

Відео дня

Генеральна продюсерка премії Aprize, співзасновниця Радіо Аристократи, ведуча Валерія Чачибая зазначила, що мета премії – ознайомитися і прослухати усі музичні релізи року в Україні, не оминути жодного альбому або міні-альбому, які варті уваги, а також “побудувати міст між релізом і артистом та його аудиторією”.

“Ми обираємо найкращий музичний реліз попереднього року”, - сказала Чачибая.

Вона розповіла, що впродовж минулого року 12 осіб з редакції Радіо Аристократи прослухали 606 музичних релізів. Зокрема для цього знадобилося 303 години.

“12 людей, принаймні в Україні, можуть з упевненістю сказати, що вони прослухали усе абсолютно, що зробила українська музика у 2019 році. Ви спитаєте: навіщо? І я відповім: тому що це те, що має робити медіа. Радіо саме цим і має займатися - слухати музику, фільтрувати і вибирати найкраще”, - зауважила продюсерка.

Вона розповіла, що після прослуховування усіх релізів, українським меломанам було запропоновано в мережі Інтернет провести голосування, щоб визначити релізи, які увійдуть у номінацію. Голосування тривало близько місяця. У підсумку визначили короткий список номінантів, так званий short list 10 українських музичних альбомів, які позмагаються за премію Aprize цього року.

Тепер переможця має визначити професійне міжнародне журі з 11 осіб. Зокрема, до його складу входять 6 членів з України та 5 - з іноземних країн, в тому числі з Росії (Михайло Козирєв), Швеції, Норвегії, Польщі.

У номінації за найкращий реліз 2019-го року змагаються гурт Tik Tu з альбомом “Ulitakis”, Ivan Dorn і Роман Bestseller з міні-альбомом “Три хороших песни”, співачка Krutь з міні-альбомом “Albino”, гурт “Бумбокс” з міні-альбомом “Таємний код. Рубікон. Частина 1”, гурт Drum&tuba Band з міні-альбомом “Unwanted”, гурт Dakh Daughters з альбомом “Air”, співачка Alina PASH з альбомом “Пинтя:Гори”, колектив “Гурт [O] ” з альбомом “Суперінтроверт”, співачка Alyona Alyona з альбомом “Пушка” та гурт “Електромед” з міні-альбомом “ Став би дибом чуб”.

Нагороду переможцю має вручити музикант, композитор, аранжувальник, продюсер, соліст гурту The Maneken, композитор та саундпродюсер гуртів ONUKA та The Elephants Євген Філатов.

На думку Філатова, будь-яке визнання і нагорода для музикантів “дуже сильно гріє душу, его, внутрішній світ, творчу тонку натуру”.

“Найголовніше, що це дуже сильний інструмент для натхнення - писати музику, далі розвиватися, знімати кліпи, рухатися. Це вважайте як кнопка super power, яка включає ракету на повну, і скажімо, що є певний визначений час вироблення творчого пального, але ти летиш. І це найголовніше”, - наголосив Філатов.

Він висловив переконання, що перемога і лідерство створюють позитивний інформаційний привід або “медійний вибух” для популяризації артистів.

Своєю чергою, член журі премії Aprize 2020, співзасновниця Music Export Ukraine, Soundbuzz Дарця Тарковська відзначила, що для іноземних представників музичної індустрії, навіть якщо вони навіть і не знають детально про Aprize, вони розуміють, що це українська музична премія, яка звертає увагу на українських артистів.

“З цієї точки зору вже такий інформаційний привід - це спрацьовує і для більш широкої аудиторії поза контекстом країни”, - сказала Тарковська.

Крім того, Чачибая додала, що вперше в номінації присутні міні-альбоми, оскільки раніше розглядалися лише повноформатні альбоми. Організатори не ділили альбоми на жанри, оскільки номінанти на премію представляють різні музичні напрямки.

Генеральна продюсерка премії Aprize звертається до усіх повнолітніх меломанів, кому виповнилося 18 років, прийти на церемонію нагородження премії, яка відбудеться 28 лютого в Caribbean Club. Початок о 19:00. Квитки коштують від 350 грн.

Кошти, отримані від відвідувачів, підуть на подальшу підтримку і розвиток проекту музичної премії Aprize.

“Саме впродовж цього вечора буде оголошено, хто за версією міжнародного журі достойний отримати нашу нову статуетку Aprize”, - наголосила Чачибая.

При цьому вона уточнила, що на церемонії нагородження номінація найкращого релізу буде не єдиною під час заходу. Організатори обіцяють, що “є інші важливі теми, про які хотілося би поговорити”.

Автором статуетки для премії Aprize 2020 став художник, митець, володар першого в історії України Grand Prix в промисловому дизайні від Japan Design Week Максим Москаленко-Мірнов. За його словами, статуетка матиме символ айсберга у склі, яка символізуватиме зусилля і працю артистів, які були докладені, аби вийти на рівень визнання найкращого релізу. Він повідомив, що для статуетки використано "натуральний камінь".

Також генеральна продюсерка премії додала, що під час церемонії нагородження буде забезпечено якісний звук. На сцені виступатимуть такі музиканти як гурти "Тимпаче", Ofliyan, "Тонка", "Електромед", Alina PASH та Tik Tu.

Як відомо, переможцем премії кращого релізу 2016-го року був гурт Дахабраха з альбомом “Шлях”, кращим релізом 2017-го року - гурт Maru з альбомом “1” і за підсумками 2018-го року гурт Onuka з альбомом “Mozaїka”.