В Україні від ожиріння страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік.

Київ. 26 лютого. УНІАН. Понад 650 мільйонів людей у світі мають захворюваність на ожиріння, з них 120 мільйонів – діти.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав генеральний директор компанії «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз.

Відео дня

Він нагадав, що 4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням, і наголосив, що ожиріння треба сприймати як серйозне хронічне захворювання, що впливає не тільки на людину, яка має надлишкову вагу, а й на суспільство загалом.

Мороз зауважив, що компанія «Ново Нордіск» однією з перших в світі вирішила науково, структурно та системно підійти до вирішення цієї медико-соціальної проблеми. «Мета компанії – перемога над ожирінням. Це висока мета, і для того, щоб її реалізувати, є декілька завдань, які ми перед собою ставимо – сприйняття ожиріння як хронічного захворювання, зміна ставлення суспільства і практичної медицини до нього, щоби зробити його одним з пріоритетів в системі охорони здоров’я», - наголосив Мороз.

За його словами, необхідно змінити ставлення до пацієнтів з цим захворюванням, тому що це не є свідомим вибором людини, яка має надлишкову вагу.

Він підкреслив, що компанія вже біля 100 років займається пошуком, розробкою та вдосконаленням препаратів для лікування хронічних захворювань. «І ми впевнені, що нам вдасться розробити портфель рішень для пацієнтів з ожирінням. У нас вже є деякі рішення для таких пацієнтів, але також у нас є розробки, які найближчим часом виходитимуть і стануть доступні для більшості пацієнтів», - сказав гендиректор «Ново Нордіск Україна».

Також він не виключає можливості створення спеціалізованих центрів з профілактики та лікування ожиріння.

Посол Королівства Данія в Україні Рубен Мадсен зазначив, що підтримує одну з найбільших компаній Данії та долучається до привернення уваги до ожиріння, що є однієї з найбільш важливих проблем нинішнього суспільства.

Він зазначив, що ця проблема стає все більш загрозливою – за оцінками експертів, з 1975 року кількість пацієнтів збільшилася втричі та набирає ознак пандемії, тому цій проблемі потрібно приділяти увагу.

Доктор медичних наук, лікар-ендокринолог, керівник відділу діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренко НАМН України Любов Соколова на прес-конференції також зазначила, що ожиріння є хронічним захворюванням, що набирає ознак є епідемії, оскільки кількість людей, які мають це захворювання, прогресивно зростає в світі, і лідером тут є США, а також такі країни, як Великобританія і Греція. «Якщо раніше до країн, які мали більшу кількість людей з ожирінням, відносилися країни з великим рівнем доходу, то зараз лідерами поступово стають країни, в яких середній або низький рівень доходу», - сказала Соколова.

Вона зазначила, що до ожиріння призводить неправильне харчування, насамперед, у фаст-фудах, та малорухливість.

За її словами, в Україні точної статистики немає, а є «лише приблизні цифри – кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік в Україні страждає на ожиріння».

Також вона наголосила, що «прогресивно зростає кількість дітей, які мають надмірну вагу або ожиріння».

Соколова підкреслила, що ожиріння часто супроводжується серцево-судинними захворюваннями, а також такими хворобами як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет другого типу, деякі види онкологічних захворювань, зокрема, рак молочної залози та інші.

Лікар наголосила, що Україна матиме успіх у вирішенні цієї проблеми, якщо «здоровий спосіб життя стане модою».

Президент Асоціації дієтологів України, головний експерт країни з питань здорового харчування Олег Швець зазначив, що близько 20% дорослого населення має ожиріння. За даними дослідження, у містах з населенням понад 50 тисяч таких людей – 14% серед дорослих. Водночас він відзначив, що серед молоді у віці до 25 років ожиріння поширено суттєво менше, на рівні близько 9%.

Також він зауважив, що в Україні проводиться мало таких досліджень, і в цьому зв'язку позитивно відзначив діяльність компанії «Ново Нордіск Україна».

Член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, провідний фахівець у галузі акушерства та гінекології Тетяна Татарчук зазначила, що на сьогодні проблема ожиріння у дітей призвела до того, що у дівчат з надлишковою масою тіла з'являються порушення репродуктивної системи, що можуть призвести до розладів здоров’я аж до безплідності.

Також вона наголосила, що жінки з надмірною масою тіла нерідко мають ускладнення під час пологів. "Жінки з надмірною масою тіла мають суттєво вищий ризик материнської смертності, інфарктів та інсультів під час вагітності, ризики цукрового діабету, патології плоду тощо" - наголосила доктор медичних наук.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/93860-press-konferenciya-v-unian-ozhirenie-epidemiya-sovremennogo-obshchestva.html