Найпоширеніші юридичні проблеми ВПО — призначення, відновлення та виплата заборгованості по пенсії, відмова у видачі довідки ВПО, призначення адресної допомоги.

Київ. 19 лютого. УНІАН. В рамках курсу HELP, запровадженого Радою Європи для допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО), в минулому році завершили навчання 8 груп юристів — суддів, адвокатів, працівників системи безоплатної правової допомоги.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН, присвяченій юридичному захисту прав вимушених переселенців та результатам впровадження курсу HELP Ради Європи з питань внутрішнього переміщення повідомила керівник проекту РЄ «Внутрішнє переміщення в Україні — розробка тривалих рішень» Ганна Христова.

Відео дня

За її словами, загальною метою проекту є посилення спроможності внутрішньо переміщених осіб, переміщених фахівців, закладів та установ, а також інших ключових партнерів впливати на покращення системи захисту прав людини та доступу до правосуддя відповідно до стандартів Ради Європи.

Вона уточнила, що серед трьох основних напрямків курсу HELP є вдосконалення нормативно-правової бази та юридичної практики стосовно внутрішнього переміщення через впровадження механізмів та процедур, що базуються на стандартах захисту прав ВПО, зокрема з питань доступу до правосуддя, житлових та майнових прав.

«Задля реалізації цього напрямку на платформі HELP розроблено та впроваджується дистанційний HELP-курс з питань внутрішнього переміщення. Проектом організовано підготовку 34 сертифікованих тренерів програми HELP з питань внутрішнього переміщення», - сказала Христова.

Вона додала, що за допомогою тренерів у минулому році успішно завершили навчання 8 груп юристів - це понад 260 суддів, адвокатів, працівників системи безоплатної правової допомоги (адвокатів).

Вони взяли участь у восьмитижневому дистанційному навчанні, яке організував проект Ради Європи разом з Національною школою суддів, Національною асоціацією адвокатів, Координаційним центром надання правової допомоги та Інститутом міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.

Крім того, Христова повідомила, що на черзі старт шести груп, навчання двох з яких буде організовано спільно з Національною асоціацією адвокатів, а чотирьох — на базі внутрішньо переміщених закладів вищої освіти.

«Такий комплексний підхід до підвищення кваліфікації у питаннях внутрішнього переміщення дозволить створити у фаховому юридичному середовищі єдиний майданчик однодумців, які спільно зможуть забезпечити ефективний захист прав людини - вимушених переселенців», - підсумувала Христова.

У свою чергу, координатор програми HELP від Національної асоціації адвокатів Олена Сібільова зауважила, що головним у співпраці Національної асоціації адвокатів та Ради Європи є освітній компонент, зокрема, навчання на курсах HELP.

«Тренінги з цих курсів включені у графік підвищення кваліфікації адвокатів, а участь у них зараховується як підвищення адвокатської майстерності. Спільно ми підготували пул адвокатів-експертів у цій сфері, які мають досягнення у захисті різних категорій прав ВПО в усіх сферах життя», - підсумувала вона.

У свою чергу виконуючий обов’язків директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов повідомив, що ще з січня 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також ті, хто подав заявку на отримання статусу ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«З 5 січня 2017 року по кінець 2019 року центрами з надання безоплатної правової допомоги було прийнято понад 18 тис. 800 рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Найбільше звернень щодо цієї допомоги надійшло до Маріупольського місцевого центру — понад 3 тис. 700, Краматорського — 2 тис. 200, Сєвєродонецького — майже 2 тис. та Старобільського — близько 1тис. 200», - поінформував він.

Баранов зауважив, що найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються до місцевих центрів за допомогою щодо вирішення різного роду спорів у сфері цивільного законодавства, а також з питань соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та трудового права.

У прес-конференції також взяли участь практикуючі адвокати, які допомагають ВПО вирішувати їхні проблеми. Так, адвокат Любов Кузьменко повідомила про правові проблеми, з якими найчастіше звертаються люди: призначення, відновлення та виплата заборгованості по пенсії, відмова у видачі довідки ВПО, призначення адресної допомоги.

Організатори прес-конференції: Офіс Ради Європи в Україні (Проект Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень”) спільно з Національною асоціацією адвокатів України.

Учасники заходу: Ганна Христова, керівниця Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» (модераторка), Олена Сібільова, координаторка програми Ради Європи HELP від Національної асоціації адвокатів України, Олександр Баранов, в. о. директора, Дмитро Красовський, начальник відділу взаємодії з адвокатами та органами адвокатського самоврядування Координаційного центру з надання правової допомоги, Алла Федорова, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, співрозробниця онлайн- курсу, адвокати, які успішно завершили курс HELP Ради Європи з питань внутрішнього переміщення. До участі у прес-конференції були запрошені представники профільних міністерств та офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.ua/theme/93575-press-konferenciya-v-unian-posvyashchennaya-yuridicheskoy-zashchite-prav-vynuzhdennyh-pereselencev-i-rezultatam-vnedreniya-kursa-help-soveta-evropy-po-voprosam-vnutrennego-peremeshcheniya.html