Експерти підкреслюють, що створення державної стратегії для інтеграції водневих технологій в систему газопостачання є важливим завданням для розвитку всієї економіки.

Київ. 13 лютого. УНІАН. Україна до 2030 року може стати основним експортером водню до країн Європи через газотранспортну систему, оскільки наша країна має величезний потенціал розвитку відновлюваних джерел енергії, на підставі яких буде вироблено водень, а також не до кінця завантажену газотранспортну систему, що сполучає Україну з Європою.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав генеральний директор «Нафтогазбудінформатика», голова експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.

Відео дня

«Я дійсно вважаю, що є перспективи і в Україні, і в українській газотранспортній системі для того, щоб ми могли рухатися в цьому напрямі й до 2025-2030 років вийшли на практичний результат, в тому числі і з експорту водню з України до Європейського Союзу ", - сказав він.

За його словами, йдеться про період реалізації експорту через українську ГТС в 2028-2030 роках, оскільки існує ряд проблем, які потрібно усунути. Зокрема, це питання безпеки, оскільки водень - дуже легкий газ і в поєднанні з повітрям вибухонебезпечний. Крім того, необхідно подбати про герметичність газопроводів, оскільки водень дуже швидко проникає в метали, а також необхідно вивчити метрологію водневих технологій, а також навчитися виділяти водень із суміші при транспортуванні.

«Іноземці зараз постійно звертають увагу на дві важливі складові: Норвегія і Україна - це потенційно дві країни, які в перспективі зможуть постачати водень. Але варто зазначити, що в певній суміші з природним газом. Друге - це наші підземні сховища, які також можуть використовуватися, звичайно, не всі, а з певними технічними характеристиками, для того, щоб виробляти синтетичний газ», - пояснив Уніговський.

Присутній на прес-конференції президент енергетичної асоціації «Українська воднева рада» Олександр Рєпкін зазначив, що в Україні велика кількість патентів, які описують пов'язані з воднем технології. Тому створення державної стратегії для інтеграції водневих технологій у систему газопостачання є важливим завданням для розвитку всієї економіки.

«Використання водневих технологій не може бути одностороннім, лише для енергетики. Ми говоримо про суміжні речі та бізнес, який з'явиться. Адже хтось має виробляти умовно балони, які встановлять на автомобілі. Чому це не може бути Україна? Звичайно, може бути. Такий посил офіційний Брюссель нам вже дав», - підкреслив експерт.

За словами Рєпкіна, з боку Європейського інвестиційного банку є ініціатива зарезервувати для реалізації пілотних проектів на території України суму близько 4 млрд євро, але до цього Україна повинна підготуватися.

У свою чергу виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів пояснив, що держава, яка реалізує конкретну політику, таким чином стимулює інтерес до сфери з усіх боків.

«Якщо затверджені законодавчі зміни і затверджено план дій, то і бізнес по-іншому до цього ставитиметься, і міжнародні партнери, і інвестори», - сказав він.

За словами Андрусіва, згідно з проведеними розрахунками, як українськими, так і німецькими, Україна має найбільший потенціал відновлюваної енергетики в Європі, тому держава повинна підготувати необхідну законодавчу базу для цього.

«Зараз дуже важливо, щоб держава продемонструвала волю й інтерес до цієї теми. Прийняла політику і, відповідно, тоді почнеться цей тривалий шлях. Але з великими можливостями для нас», - підкреслив експерт.

Директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України Степан Кудря зазначив, що водень можна використовувати не лише в енергетиці. За його словами, накопичувачі, що балансують потужності, займуть невелику частину водню, а решту ресурсу можна буде використовувати в транспорті, хімічній промисловості, металургії та в комунальному господарстві.

«Воднева енергетика дасть можливість всі сектори енергетики і транспорту зробити безвуглецевими. До чого йде увесь світ. На сьогодні економічно ще дорого, але всі прогнози і розрахунки показують, що через три-п'ять років це буде бізнес-проект. Економічно вигідний», - підкреслив Кудря.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища вважає водневі технології майбутнім української енергетики, тому передбачило розвиток водневих технологій в оновленій енергетичній стратегії України.

Генеральний директор Regional Gas Company Олег Никоноров заявив, що вже в цьому році пройде тестування газорозподільних мереж із застосуванням газових сумішей на основі водню.