Міжнародні автоперевізники закликають уряд скасувати електронне бронювання дозволів на перевезення вантажів у міжнародному сполученні

В іншому випадку перевізники мають намір вийти на акції протесту.

Київ. 23 січня. УНІАН. Міжнародні автомобільні перевізники закликають уряд України скасувати електронну систему бронювання дозволів на право перевезення вантажів у міжнародному сполученні, оскільки ця система, за їхніми словами, блокує роботу вантажних перевізників.

Відео дня

Про це повідомив голова Страйкового комітету Асоціації міжнародних автоперевізників України (АсМАП України) Юрій Кучинський на прес-конференції в УНІАН.

«Ми сформували вимоги до прем'єр-міністра та міністра інфраструктури. Перше - негайно скасувати електронне бронювання всіх видів дозволів. Також збільшити квоту на здійснення міжнародних автомобільних перевезень по території зарубіжних країн. Передати видачу дозволів професійному об'єднанню міжнародних автоперевізників на конкурсних засадах. На даний момент цим займається «Укртрансбезпека». Також необхідно налагодити обмін даними між структурою видачі дозволів і митницею», - заявив він.

Крім того, за словами Кучинського, необхідно припинити процедуру лібералізації міжнародних автомобільних перевезень з третіх країн (Білорусь та Молдова), а також забезпечити відповідальну кадрову політику в транспортній галузі.

Кучинський зазначив, що в іншому випадку, перевізники змушені будуть виходити на акції протесту.

«Міністр інфраструктури отримав вже наш лист і призначив на завтра (на п'ятницю, 24 січня - УНІАН) зустріч. Залежно від результатів зустрічі ми ухвалимо рішення про те, виходити на страйк чи ні», - сказав він.

Кучинський повідомив, що нове керівництво транспортної галузі України розділило річні квоти країн пропорційно на 12 місяців.

«Наприклад, 15 тис. квот поділили на 12 місяців. Зараз закінчилася січнева кількість. Тому до 31 січня перевізники, які не встигли натиснути на кнопку, нікуди не поїдуть», - зазначив він.

При цьому Кучинський наголосив, що немає статистики, хто і скільки отримав дозволів.

«Видали 2 тис. дозволів на січень, то покажіть, хто і коли отримав, чи використали його? Адже не факт, що той, хто забронював, повіз вантаж», - сказав він.

Присутній на прес-конференції міжнародний автоперевізник Олександр Благодир зазначив, що система бронювання не лише ускладнює життя перевізникам, а й не є гарантією відсутності корупції.

«Наприклад, мені треба отримати дозволи. Я домовляюся з тим, хто має доступ до бази, і він дає о 22:10 певну кількість дозволів. Я заходжу в систему в цей час і отримую дозволи», - розповів він.

Благодир повідомив, що, наприклад, зараз в Одесі немає жодного дозволу.

«Ні румунського, ні болгарського, ні турецького. Кажуть, закінчилася місячна квота. Як вона могла закінчитися? Ми працювали 2 дні на початку січня, вийшли 8 січня, але вже нічого не було. Ми ніколи не знали такої проблеми на початку року. Ці проблеми виникали наприкінці року», - сказав він.

Зараз же, за словами Благодир, проблеми виникли в перший місяць року, оскільки Міністерство інфраструктури з 1 січня 2020 року ввело систему бронювання дозволів на право перевезення вантажів у міжнародному сполученні.

«Ці дозволи передаються між країнами безкоштовно на паритетній основі. Введення системи бронювання повністю паралізувало більшу частину перевізників України. Раніше всі завантажені машини прибували на пункт видачі і там отримували дозволи за фактом прибуття, надавши товаротранспортну накладну і супровідні документи без обмежень. Зараз ми повинні в електронному вигляді здійснювати бронювання», - зазначив він.

Благодир додав, що річна кількість дозволів ділиться на кожний місяць, і тому перевізники змушені чекати наступного місяця, якщо дозволи були розібрані.

Він також зазначив, що зараз галуззю керують люди, які в цьому нічого не розуміють.

«Наприклад, директор «Укртрансбезпеки», у відомстві якого знаходиться видача дозволів, - зовні хороша людина. Але він не працював в галузі міжнародних перевезень. Зараз проходить конкурс на першого заступника голови «Укртрансбезпеки». Серед претендентів я побачив тільки одну людину, яка знайома з галуззю. Але я впевнений, що вона не переможе. Я запевняю, що переможе Ставнійчук Ірина. Вона колись працювала з міністром інфраструктури. Вона за освітою еколог, працювала помічником депутата, потім в апараті президента, а потім працювала над реформою сервісних центрів МВС. Людина абсолютно далека від перевезень», - наголосив Благодир.

Також присутній на прес-конференції міжнародний автоперевізник Ігор Луцак теж підтвердив відсутність дозволів на перевезення.

«Дозволи закінчилися. Що нам робити до кінця місяця - не зрозуміло ... Система бронювання збільшує корупційні ризики. Адже коли бракує дозволів, знайдеться той, хто буде їх пропонувати за великі гроші», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2019 року в Україні було створено транспортний портал електронних послуг e-transport.gov.ua, який об'єднує електронні сервіси транспортної галузі в одну систему. Зокрема, на порталі доступні такі сервіси, як бронювання дозволів на міжнародні перевезення та отримання дозволів на негабаритні перевезення.

Останні роки Україна відчуває дефіцит дозволів на автомобільні вантажні перевезення. 6 квітня 2018 року співробітники СБУ затримали чиновника «Укртрансбезпеки», який вимагав від підприємця 38 тисяч доларів хабара за видачу дозволів на міжнародні вантажні перевезення, мотивуючи це "дефіцитом" відповідних бланків. Повідомлялося, що за кожний оформлений документ чиновник отримував від 100 до 500 доларів США за офіційної вартості бланка 49 гривень.

Довідка. Асоціація міжнародних автоперевізників України (АсМАП України) об’єднує понад 3000 підприємств автомобільного транспорту (більше 33000 транспортних засобів, понад 100000 працюючих), які здійснюють вантажні перевезення до 45 іноземних держав, сплачуючи податки до Державного та місцевих бюджетів. 

Учасники прес-конференції:  Юрій Кучинський,  голова Страйкового комітету АсМАП України; Олександр Благодір, міжнародний автоперевізник; Ігор Луцак,  міжнародний автоперевізник; Віктор Рябенький, міжнародний автоперевізник; Віктор Позніхіренко, міжнародний автоперевізник.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/92906-press-konferenciya-v-unian-haotichnost-deystviy-ministerstva-infrastruktury-ukrainy-i-ukrtransbezpeky-vedet-k-kollapsu-v-oblasti-mezhdunarodnyh-avtoperevozok.html .