Громадські активісти і МОЗ вітають підвищення цього акцизу.

Київ. 22 січня. УНІАН. Підвищення в Україні акцизної ставки на сигарети, електронні сигарети і тютюнові вироби для електронних систем нагріву зменшить їх доступність для дітей і підлітків, захистивши їх від нікотинової залежності.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила керівник Українського центру контролю над тютюном громадської організації «Життя» Лілія Олефір.

Відео дня

"Підвищення податків на тютюнові вироби та інші пристрої для куріння - однозначно вигідна політика для країни, яка дає змогу зменшити поширеність куріння і отримати додаткові надходження в бюджет. Оподаткування електронних сигарет і збільшення акцизу на тютюнові вироби для нагріву допоможе зробити ці шкідливі товари дорожчими, щоб перш за все дітям було складніше їх купити", - сказала вона.

Як повідомила експерт з посиланням на Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин (ESPAD) 2019 року, в Україні стають популярними альтернативні способи вживання тютюну. Більш як половина (50,5%) опитаних підлітків хоч раз у житті пробували електронні сигарети, а 19% регулярно їх курять. Про досвід використання пристроїв для нагрівання тютюну повідомили 7,4% респондентів, або кожен 13-й школяр.

При цьому, як зазначив генеральний директор Директорату громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Андрій Скіпальський, безпека електронних пристроїв для куріння не доведена.

"Використання електронних систем доставки нікотину загрожує здоров'ю людей, а особливо дітей, викликаючи нікотинову залежність і порушуючи роботу серцево-судинної, дихальної та нервової системи. Для зменшення куріння нових пристроїв необхідно також обмежувати рекламу, регулювати їхній склад і заборонити смакові добавки, а також робити ці товари максимально непривабливими", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Верховна Рада ухвалила два пов'язаних законопроекти про зміни до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві №1210 і №1209-1.

Зокрема, законопроекти передбачають підвищення ставки акцизу на тютюнові вироби для нагріву в 2021 році до 1454,33 грн за 1000 штук (зараз сума акцизу - 342 грн). Щороку ставка акцизу підвищуватиметься на 20% до 2024 року, досягнувши 2516,54 за 1000 штук.

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.ua/theme/92840-press-konferenciya-v-unian-na-temu-novyy-nalog-na-kurenie-zashchitit-detey-ot-nikotinovoy-zavisimosti.html