За словами голови Федерації профспілок України Григорія Осового, якщо прийняття документа в такому вигляді просуватиметься, то підуть більш радикальні дії.

Київ. 17 січня. УНІАН. Об'єднання українських профспілок просять уряд відкликати запропонований законопроект «Про працю» і повернутися до обговорення його норм з урахуванням думки людей, на яких вони поширюватимуться.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Відео дня

«Ми, профспілки, проводячи аналіз закону, сказали, що такому акту законодавства немає місця в системі регулювання трудових відносин. Він за своєю природою і філософією є відходом від європейських цінностей, європейської практики, від фактичного стану економічних і трудових відносин у нашій країні», - сказав він.

За його словами, трудовий кодекс - це фактично конституція для мільйонів працюючих громадян, і тому такі фундаментальні речі мають виноситися на загальне обговорення за участі людей, на яких його норми поширюватимуться.

При цьому Осовий зазначив, що під час роботи над законопроектом «Про працю», який ініціював Кабінет міністрів України, думка і оцінка з боку профспілкових організацій не були запитані урядом.

«Потай від профспілок і, наскільки мені відомо, від федерації роботодавців, розроблявся восени законодавчий акт, внесений урядом «під ялинку» до Верховної Ради, де 98 статей. На жаль, перед розглядом на засіданні уряду документ нам показали за годину і п'ятнадцять хвилин до початку засідання», - зазначив він.

Осовий заявив, що якщо законопроект прийматиметься, то профспілки подадуть скаргу і буде розгляд цього питання в Міжнародній організації праці (МОП) з негативними наслідками для України в цілому.

«Якщо хтось далі просуватиме цей закон і буде ігнор прав людей, то звичайно будуть більш радикальні дії, і план таких дій у нас є. 30 січня ми збираємо віче, на якому обговоримо наші подальші дії», - наголосив він.

Заступник голови Атомпрофспілки Павло Прудніков зазначив, що пропонований проект закону №2708 не може бути прийнятий навіть у першому читанні, оскільки порівняно з чинному Кодексом законів про працю і всупереч Конституції України він знищує найважливіші правові та соціальні гарантії.

«Скасовується державна гарантія мінімальної зарплати на рівні не нижче прожиткового мінімуму та індексації зарплат в умовах інфляції. Знижується до 4% підвищений розмір заробітної плати на роботах з важкими та небезпечними умовами праці. Зараз за результатами атестації робочого місця встановлюється на рівні від 4% до 24%. Скасовуються додаткові відпустки за роботу в складних і в шкідливих умовах праці, за особливі умови праці, додаткова відпустка матерів, які мають дітей до 15 років», - сказав він.

За його словами, крім того, документом скорочується майже вдвічі щотижневий гарантований відпочинок з 42 до 24 годин, а також знімаються обмеження на понаднормові роботи.

«Індивідуальний трудовий договір укладатиметься в письмовій формі, і в цьому документі має бути прописано все: права і обов'язки сторін, характеристика виконуваної роботи, тривалість відпустки, умови оплати праці, тривалість робочого часу, а також додаткові умови звільнення», - сказав він, зазначивши, що, підписавши невигідний для себе договір, працівник змушений буде виконувати його на шкоду своїм інтересам.

Прудніков зазначив, що профспілки вже звернулися до прем'єр-міністра Олексія Гончарука з проханням відкликати запропонований законопроект і почати роботу над законом за участі профспілок і роботодавців.

«Ми заявляємо, що проект закону матиме катастрофічні наслідки для економіки і працівників та не сприятиме залученню іноземних інвестицій. Ухвалення закону посилить трудову міграцію молоді до сусідніх країн», - наголосив представник Атомпрофспілки.

У прес-конференції брали участь: голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Федерації професійних спілок транспортників України Вадим Бубняк, заступник голови Атомпрофспілки Павло Прудніков.