Розподілена генерація - це один ефективних, всесвітньо визнаних механізмів досягнення цілей в енергоефективності та один з основних механізмів досягнення цілей низьковуглецевого розвитку.

Київ. 9 грудня. УНІАН. Експерти програми розвитку ООН в Україні презентували Білу книгу "Створення передумов для оптимального використання розподілених енергетичних ресурсів і технологій в Україні», яка розроблялася в рамках проекту «Підтримка парламенту України з питань сталої енергетики та охорони навколишнього середовища».

Таке дослідження на прес-конференції в УНІАН презентували експерт ПРООН в Україні Андрій Зінченко, керівник групи експертів проекту ПРООН Наталія Кушко, керівник практики енергетики та природних ресурсів юридичної фірми «Евріс» Іван Бондарчук.

Відео дня

«Сьогодні ми презентуємо результат роботи проекту програми розвитку ООН в рамках підтримки Верховної Ради... Розподілена генерація - це один з ефективних, всесвітньо визнаних механізмів досягнення цілей в енергоефективності та один з основних механізмів досягнення цілей низьковуглецевого розвитку», - сказала Кушко.

Експерт ПРООН в Україні Андрій Зінченко повідомив, що наведені в дослідженні рекомендації спрямовані на створення в Україні регуляторного та економічного середовища, за якого розподілені енергетичні ресурси зможуть бути не тільки масово впроваджені, а й створюватимуть цінність як для своїх безпосередніх власників, так і для суспільства через інтеграцію в мережі і ринки.

«Ми бачимо велике змішання, яке зараз відбувається. Енергетика стає розподіленою і технологічно, і за власністю, що робить її більш стабільною, більш близькою, зрозумілою великій кількості учасників», - сказав Зінченко.

За його словами, в країні мають бути створені такі умови, за яких без «зеленого тарифу» та субсидування запрацювали б такі бізнес-моделі: управління попитом, розподілене накопичення і розподілена генерація.

Він зазначив, що цього вдасться досягти, якщо під такі проекти буде можливість залучати банківський капітал.

Керівник практики енергетики та природних ресурсів юридичної фірми «Евріс» Іван Бондарчук нагадав, що бум будівництва домашніх сонячних електростанцій в Україні стався тоді, коли банки почали видавати кредити під такі проекти.

«Які є очікування інвесторів і на що дивляться фінансові установи? Це має бути або стабільне ринкове ціноутворення, або в тих випадках, коли ринок прямо або непрямо перебуває під впливом монополістів і держави через регуляторну політику, мають бути гарантії - гарантії викупу продукції за фіксованою ціною. Це також може бути компенсація валютних ризиків, а також положення про те, що упродовж тривалого періоду законодавство в цій галузі не змінюватиметься, і положення про забезпечення зобов'язань», - сказав експерт.

«З набору цих факторів приймається рішення. Якщо фінансова модель більш стійка, можна обійтися деякими з цих факторів, якщо проекти венчурні, то необхідна наявність всіх цих факторів», - зазначив Бондарчук.

Також він повідомив, що розподілені енергетичні технології розвиваються на тих ринках, де різні гравці ринку можуть отримувати ефективні цінові сигнали. При цьому в Україні насамперед побутові споживачі не мають можливості отримувати цінові сигнали і реагувати на них, оскільки ціна на електроенергію для населення є регульованою.

Бондарчук зазначив, що для повноцінного впровадження і розвитку в Україні розподілених енергетичних ресурсів і технологій необхідно внести низку змін до регуляторної та законодавчої бази. Детальніше з пропонованими змінами, ініціативами та заходами можна ознайомитися в презентованому документі.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/91721-programma-razvitiya-oon-v-ukraine-predstavila-beluyu-knigu-sozdanie-predposylok-dlya-optimalnogo-ispolzovaniya-raspredelennyh-energeticheskih-resursov-i-tehnologiy-v-ukraine-v-unian.html