Така операція обійдеться хворому від 65 тис. до 120 тис. грн.

Київ. 9 грудня, УНІАН. У медичному центрі «Інномед з березня 2019 року проведено вже 50 операцій за допомогою робота-хірурга da Vinci.

Про це повідомив головний лікар медичного центру «Інномед» Євген Антонюк на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Відео дня

Він зазначив, що перша і єдина в Україні роботична хірургічна система (робот-хірург da Vinci) встановлена в медичному центрі «Інномед», який працює у Вінниці.

За словами Антонюка, вже майже рік українські хірурги виконують високоточні операції в складному, обмеженому просторі з мінімальним пошкодженням тканин і важливих анатомічних структур. Він наголосив, що такий робот та в Україні «перший і єдиний», а аналоги в колишніх республіках СРСР є лише в Росії - 30 роботів за державною програмою.

Робот виготовляється в США.

Також на прес-конференції повідомили, що на сьогодні біля чотирьох тисяч роботизованих систем працюють у світі, з яких понад 2,5 тисячі працюють у США, більше 650 установок - в Європі, в Азії - понад 500.

Акушер - гінеколог вищої категорії, лікар онкогінеколог, завідувач хірургічним відділенням медичного центру «Інномед» Андрій Григоренко зазначив, що за допомогою робота da Vinci проводяться найскладніші операції в галузі, зокрема, онкології, гінекології, урології.

Він розповів, що хірург під час операції може бути або в операційній кімнаті, або в сусідній кімнаті і через відеосистему управляє безпосередньо трьома руками робота, які знаходяться в черевній порожнині пацієнта.

«Розвіючи міфи серед населення про те, що оперує робот, скажу, що оперує не робот, а хірург, а робот - один із інструментів для виконання оперативного втручання високої складності, бо ця система дає можливість відтворити рухи, які не ожливо відтворити кистю руки», - додав він.

За його словами, відбувається повернення інструментів на 360 градусів і можливість добратися до тканин, до яких це важко зробити при звичайній операції. Він додав, що при тривалих оперативних втручаннях за допомогою робота нівелюється такий фактор як тремор рук у хірурга.

Григоренко заявив, що система створена для складних оперативних втручань. Він пояснив, що переваги роботичних операцій для пацієнта полягають в тому, що є менша кількість ускладнень, менш виражений больовий синдром після операції, менша втрата крові, а також швидке відновлення після операції та менш помітні післяопераційні рубці.

Лікар-уролог, кандидат медичних наук Руслан Церковнюк розповів, що в центрі широко використовують роботоасистовану технологію для радикальної простатектомії, яких здійснено 25, а також в хірургії нирки, зокрема, кіст нирок, особливо складних локалізацій, розташованих біля ниркових судин. За його словами, велике значення використання робота в лікуванні пухлин сечового міхура - це «великі складні операції, які тривають досить довго».

Хірург-онколог вищої категорії, фахівець із роботизованої хірургії, Юрій Демиденко зазначив, що робот da Vinci використовується для лікування патологій прямої кишки та товстого кишківника. В цій галузі було проведено 10 оперативних втручань.

«Всі ці операції вдало пройшли, починаючи з першої операції - це була пряма кишка, досить низька пухлина, і це ситуація, коли виконати лапароскопічно досить важко, а за допомогою такої системи вдалося зробити досить успішно операцію, і пацієнт видужав за 4-5 діб», - сказав Демиденко.

Антонюк повідомив, що першим трьом пацієнтам було запропоновано операцію за допомогою робота, а вже наступні пацієнти приходили цілеспрямовано на такі операції, дізнавшись про наявність робота - хірурга.

Ціна операції в даному центрі є різною в залежності від її складності та часу, затраченого на її проведення.

«У порівнянні з Європою, де мінімальна вартість на операцію коштує близько 15 тис. євро, то в нас це коштує до 5 тис. доларів», сказав головний лікар.

Акушер - гінеколог Григоренко зауважив, що ціна від 65 тис. до 120 тис. грн – це з перебуванням в стаціонарі, з повним медикаментозним забезпеченням, з анестезіологічним забезпеченням, «тобто, це сума - від моменту госпіталізації до виписки».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/91712-press-konferenciya-v-unian-pervyy-robot-hirurg-da-vinci-v-ukraine-vozmozhnosti-sovremennoy-hirurgii-perspektivy-skrininga-i-ranney-diagnostiki-onkozabolevaniy.html