За даними Українського Інституту аналізу та менеджменту політики, місячний обсяг київського ринку таксі становить близько 400 млн грн, при цьому лише 5-12% столичних таксистів працюють легально, тоді як 88-95% працюють нелегально.

Київ. 6 грудня. УНІАН. Без сучасного та ефективного державного регулювання ринку таксі в Україні надання цих послуг пасажирам буде погіршуватись, у зв'язку з чим необхідно легалізувати ринок таксі шляхом спрощення процедури отримання ліцензій та зменшення їх вартості, а також ввести більш чіткі й однакові механізми регулювання діяльності всіх компаній, що надають ці послуги.

Про це заявив на круглому столі в УНІАН експерт Українського Інституту аналізу та менеджменту політики (УІАМП), співавтор дослідження про ринок таксі в Києві Данило Богатирьов, презентуючи відповідну доповідь.

Відео дня
Ринок таксі в Україні потребує легалізації та ефективного держрегулювання - експерти (фото, відео)

За його даними, місячний обсяг київського ринку таксі становить близько 400 млн грн, при цьому лише 5-12% столичних таксистів працюють легально, тоді як 88-95% працюють нелегально. Крім того, левову частку ринку займають компанії-агрегатори, до чиїх баз входять 20 тис. таксистів, або 80% усіх таксистів Києва.

«Дані про сплату податків київськими перевізниками таксі яскраво демонструють, що навіть у ситуації, коли велика частина ринку перебуває в тіні, легальні перевізники сплачують до бюджету понад 85 млн грн на рік. За нашими оцінками, повна легалізація ринку таксі могла б збільшити надходження до державної скарбниці у вигляді податків у 8-10 разів. Таким чином, держава могла б отримати від київських перевізників таксі податків на суму до 850 млн грн на рік. Повна легалізація ринку таксі могла б забезпечити до приблизно 24 тис. нових робочих місць тільки в Києві», - зазначив Богатирьов.

Експерт також повідомив, що в останні роки кількість водіїв, які звертаються за оформленням ліцензій, зменшується і однією з причин цієї тенденції є можливість йти «простим шляхом» і замість оформлення всіх необхідних документів, медичних довідок, підключатися до баз «мережевих» компаній, уникаючи офіційного оформлення та сплати податків, цивільно-правової відповідальності перед пасажиром.

«У зв'язку з цим, без сучасного та ефективного регулювання перевезень пасажирів на таксі з боку держави послуги таксі, на жаль, будуть й надалі погіршуватись, стаючи більш небезпечними і менш якісними. Необхідність впровадження більш ефективного та жорсткого регулювання допуску до ринку таксі в Україні є очевидною», - зазначив співавтор дослідження.

Експерт додав, що представники компаній-агрегаторів стали ініціаторами розробки законопроекту, який передбачає скасування ліцензування для внутрішніх перевезень таксі.

У сукупності, за словами Богатирьова, це призводить до того, що клієнти більшості служб столичних таксі не застраховані, автомобілі таксі не проходять необхідні техогляди, а водії - медогляди, що відповідним чином позначається на аварійності та відповідальності перед пасажирами.

«Водночас, така ситуація призводить до демпінгування вартості послуг таксі в Києві службами, які працюють без ліцензії, за рахунок скорочення витрат на стандарти якості та страхування», - додав Богатирьов.

У своєму виступі на круглому столі,  експерт УІАМП, співавтор дослідження Єва Антоненко акцентувала, що за підсумками порівняльного аналізу ТОП-25 гравців на ринку, до ТОП-5 увійшли: «Бос таксі», «Таксі 571», «Еліт-таксі», «Експрес таксі», «Абсолют» і «Шансон» (дві останні компанії розділили між собою п'яте місце).

Водночас, відповідно до зведеного рейтингу, до якого додані також результати експертного опитування, ТОП-5 дещо змінився, до нього ввійшли: «Еліт-таксі», «Uber», «Експрес таксі», «Uklon», «Bolt».

Лідерами рейтингу клієнтоорієнтованості, зручного та недорогого таксі,  стали «Uber», «Uklon», «Bolt», «Таксі 838» й «Таксі 571».

Лідерами рейтингу безпеки та якості надання послуг визнали «Еліт-таксі», в цій компанії за більш ніж двадцять років існування жодного разу не було постраждалих пасажирів у ДТП, хоча при цьому послуги "Еліт-таксі" залишаються найдорожчими по вартості.

При цьому, говорячи про аварійність на дорогах за участю нелегальних перевізників, Антоненко зазначила, «Укртрансбезпека» не веде окремої статистики аварійності автомобілів таксі по Києву й не веде облік ДТП за участю нелегального таксі, проте в аналітичному звіті «Укртрансбезпеки» за 2018 рік вказано, що з вини водіїв таксі в 2018 році в Україні сталось 59 дорожньо-транспортних пригод, у яких жодна особа не загинула і 36 отримали травми. Тоді, як у 2017 році сталось 94 дорожньо-транспортні пригоди, в яких 3 людини загинули, а 37 отримали травми.

За її словами, з цієї причини експерти вирішили провести моніторинг аварійності ринку таксі в Києві, у результаті чого було встановлено, що абсолютними лідерами з аварійності в столиці стали компанії-агрегатори Uber, Uklon і Bolt, тобто ті компанії, які мають найбільші парки автомобілів, і в яких під час підбору водіїв і реєстрації автомобілів у додатку вимоги мінімальні або їх взагалі немає.

Присутній на заході власник «Еліт-таксі» Олександр Круліковський зазначив, що в цих умовах економія на безпеці пасажирів є неприпустимою.

«Я працюю, щоб ставлення до якості перевезень було не лише на високому рівні, а й безпечне. Не можна економити на безпеці. Я дуже сподіваюсь, що завдяки цим дослідженням, зокрема, рух піде в правильному напрямку», - підкреслив Круліковський.

Співавтори дослідження про ринок таксі повідомили, що його результати будуть направлені на розгляд до Кабінету міністрів України, Комітету Верховної Ради з питань безпеки на транспорті, Головного управління Національної поліції в Києві та Київської міської державної адміністрації.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), зазначали, що ухвалення нової моделі законодавчого регулювання ринку таксі в Україні дозволить вивести ринок перевезень із тіні.

За даними Української таксомоторної асоціації, тінізація ринку таксі в Україні становить понад 99%. При цьому, щодня в Україні таксі перевозять близько 2 млн пасажирів, а в Києві таксі здійснюють у середньому 300 поїздок в день.

Фото круглого столуhttps://photo.unian.ua/theme/91628-kruglyy-stol-v-unian-na-temu-rynok-taksi-v-g-kieve-sostoyanie-klyuchevye-igroki-perspektivy-i-vyzovy.html