Правозахисник Василь Ковальчук, зі свого боку, коментуючи справу 2016 року, додав, що упродовж 26 місяців розслідування провадження змінилося 23 слідчих.

Київ. 3 грудня. УНІАН. Адвокати та правозахисники заявляють про фальсифікацію слідства у справі підприємця Самвела Мартиросяна.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Адвокат Володимир Рохманов нагадав, що у 2015-2016 році у Полтаві сталося кілька подій, які були причиною відкриття кримінального провадження щодо Мартиросяна.

«У Полтаві у нього були знайомі, певні відносини з однією жінкою, яка є приватним підприємцем, вона досить відома в Полтаві. І, ймовірно, її бізнес не давав спокою, і, мабуть, причиною оцих всіх подій було те, що цей бізнес, а в подальшому і інші, намагався хтось прибрати до своїх рук», - сказав адвокат.

За його словами, у 2016 році у Мартиросяна сталася ситуація з Олександром Іщенком, якому були заподіяні тілесні ушкодження. «Були заподіяні виключно, виходячи з вкрай негативного ставлення саме до нього. Був певний конфлікт по бізнесу, але і нічого особливо серйозного. Заступаючись за свою знайому, Мартиросян втрутився в конфлікт - і відбулася така ситуація. В подальшому протягом двох років це провадження розслідувалася слідчими, і завершилося воно досить щасливо на той момент… Конфлікт було вичерпано на той момент. Однак ця ситуація не давала спокою правоохоронним органам, більше, мабуть, працівникам прокуратури, внаслідок чого через кілька днів, недивлячись на те, що пан Іщенко повністю відмовився від підтримання обвинувачення, за одним фактом було відкрито ще кілька кримінальних проваджень досить незрозумілим способом», - пояснив Рохманов.

Адвокат наголосив, що у даному випадку працівники прокуратури та поліції розслідують злочини, яких не було взагалі.

«Чесно кажучи, я, мабуть, вперше стикаюся з ситуацією, коли злочини самофабрикуються щодо конкретних осіб, коли все робиться для того, щоб забрати у людини бізнес, причому у такий спосіб», - зауважив Рохманов.

Правозахисник Василь Ковальчук, зі свого боку, коментуючи справу 2016 року, додав, що упродовж 26 місяців розслідування провадження змінилося 23 слідчих. «Звичайно, ніхто не ставив задачу розслідувати цю справу», - підкреслив він.

Водночас, як нагадали вони, Мартиросяна було затримано 19 вересня у Полтаві, а 21 вересня Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід.

Дружина Самвела Мартиросяна - Оксана Шубко заявила, що «все, що сьогодні відбувається, – це комерційний проект» прокуратури та поліції.

«І дуже велику зацікавленість останні два роки ми помічали до мого бізнесу», - наголосила дружина Мартиросяна.

Адвокати Леонід Шалімов заявив також, що почав цю справу досить недавно, «але вже ознайомившись з матеріалами справи, стало зрозуміло, що справа замовна, і спеціально розслідується тими структурними підрозділами, які мають, як-то кажуть, більше впливу».

«А метою відкриття цієї справи стало те, що комусь, мабуть, було дуже цікаво припровадити сім’ю Мартиросяна в СІЗО», - додав Шалімов.

Водночас адвокат Лілія Кісельова наголосила, що, проаналізувавши всі рішення, процеси щодо кожного клопотання або скарги, в першу чергу, розглядається клопотання сторони обвинувачення, є такі клопотання або скарги сторони захисту, які станом на грудень не розглянуті або відкладаються під різними приводами, хоча були подані на початку жовтня».

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.ua/theme/91514-press-konferenciya-v-unian-gromkoe-zaderzhanie-samvela-martirosyana-falsifikaciya-sledstviya-raskrytie-korrupcii-v-prokurature-podozrenie-i-chto-proishodit-s-chelovekom-posle-predyavleniya-podozreniya.html