Активісти анонсували проведення 3 грудня акції під Верховною Радою з метою донести до депутатів вимогу скасувати закони про впровадження РРО для ФОПів, оскільки нововведення посилять фіскальний тиск на підприємців.

Київ. 2 грудня. УНІАН. Союз захисту підприємництва та інші громадські активісти закликають народних депутатів скасувати обов'язкове застосування фізособами-підприємцями (ФОП) 2-4 груп оподаткування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), оскільки це посилить фіскальний тиск на бізнес.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич, на сьогодні, згідно з офіційними даними, налічується понад 2,5 млн суб'єктів малого підприємництва.

Відео дня

"Влада ухвалила законопроекти, які фактично вбивають спрощену систему обліку та звітності, ту систему, яка дозволяє будь-кому, без профільної освіти, розпочати підприємницьку діяльність. Саме для цього цю систему було створено наприкінці 90-х років... Ми проти фіскалізації підприємців на спрощеній системі оподаткування... Ми - організації, підприємці - об'єдналися й створили цей рух SaveФОП для захисту спрощеної системи оподаткування, свого майбутнього. Ми працюємо з депутатами стосовно того, що ці ініціативи (про застосування РРО - УНІАН) у законах 128 і 129 потрібно скасувати", - сказав Доротич.

Він анонсував проведення акції під Верховною Радою, яка відбудеться завтра о 9 ранку, мета якої - донести до депутатів вимогу скасувати вищезгадані закони й підтримати законопроект народного депутата Антона Полякова, яким скасовуються ухвалені норми в частині застосування РРО для фізосіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування.

"Також ми анонсуємо сьогоднішній пікет, який відбудеться о 16:30 під КВЦ "Парковий", де ми за допомогою пана Полякова переконуватимемо народних депутатів поставити підписи під цим законопроектом, щоб врятувати спрощену систему оподаткування", - додав голова Союзу захисту підприємництва.

Присутні на заході заступник голови Чернігівської профспілки підприємців Оксана Базар і підприємець Юрій Ткаченко також закликали підтримати малий бізнес і зберегти спрощену систему оподаткування.

Народний депутат України Антон Поляков, який також був присутній на прес-конференції, заявив, що ухвалені закони призведуть до зниження надходжень до держбюджету від підприємців.

"Введення в дію цих законів не підвищує, а, навпаки, знижує надходження до держбюджету від малого та середнього бізнесу. Малий бізнес почне закриватися, детінізації це ніяк не допоможе, а навпаки, контрабанду не поборе. Навантаження на малий бізнес буде велике... Але ми боротимемося, і сподіваюся, більшість депутатів нас підтримають і будуть пам'ятати про українців, які за них голосували», - сказав парламентарій.

Присутня на заході екс-голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна зазначила, що ухвалені закони призведуть до подорожчання товарів і послуг внаслідок збільшення фіскального тиску на підприємців.

"Регуляторна служба порахувала наслідки цих законів, ще коли я очолювала службу. Витрати дістануться суб'єктам малого бізнесу, і в разі закупівлі касових апаратів вони досягнуть 22 млрд грн у перший рік дії закону або близько 10 млрд у разі, якщо всі підприємці скористаються тією безкоштовною електронною системою, якої ще немає і її лише анонсувала влада. 10 млрд грн - це в першу чергу витрати на облік. Товари та послуги подорожчають у середньому на 20-30%", - сказала Ляпіна.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закон, що дозволяє використовувати програмні РРО поряд із традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії використовувати РРО. При цьому впровадження програмних РРО не стосуватиметься фізосіб, а також фізосіб-підприємців (ФОПів), які перебувають на першій групі оподаткування.

Також Рада ухвалила ще один закон щодо детінізації розрахункових операцій, що передбачає впровадження механізму так званого "кешбека" - компенсації вартості покупки понад 850 грн покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

Суб'єкти малого підприємництва звернулись до президента України Володимира Зеленського з проханням ветувати ці закони, оскільки вони "породжують корупцію і змушують підприємців йти в тінь". Однак 17 жовтня глава держави підписав ці закони - №128-IX і №129-IX (ці номери були присвоєні законопроектам 1053-1 і 1073 після їх ухвалення).

Із 1 жовтня 2020 року застосування програмних РРО стало обов'язковим для окремих категорій платників єдиного податку на 2-4 групах, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, медичні вироби, ювелірну продукцію, а також ведуть роздрібну торгівлю в магазинах уживаними товарами. Також РРО впроваджується для ресторанів, кафе, туристичних агентств, готелів. А з 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для всіх платників єдиного податку на 2-4 групах.

Раніше міністр фінансів України Оксана Маркарова заявляла, що зміни в законодавстві щодо реєстраторів розрахункових операцій не утискають інтереси реальних дрібних підприємців, а націлені на великий і середній бізнес, що ухиляється від податків.