Крім того, пропонується криміналізувати зоофілію та знизити віковий поріг кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Київ. 25 листопада. УНІАН. Зоозахисники виступають за ухвалення проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (№2351), яким забороняється утримання диких тварин при закладах громадського харчування та готелях.

Про це вони сказали на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Один з авторів законопроекту, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, депутат від «Слуги народу» Олександр Маріковський, зокрема, зауважив, що раніше Україна ратифікувала міжнародну Європейську конвенцію про захист домашніх тварин, але «за 5 наступних років її норми не були імплементовані в українське законодавство».

«Зараз, з урахуванням того, що в Україні змінилася влада, у нас з’явився простір можливостей для того, щоб забезпечити для тварин те гідне ставлення, на яке вони заслуговують як жителі планети Земля», - сказав він.

Депутат також зауважив, що стаття 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення карає за жорстоке поводження з тваринами, але вона «практично не діє». «Це пояснюється тим, що вона не узгоджена із законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». До цього часу за знищення видів рослин і тварин або їхнього місця проживання, яке охороняється Бернською та міжнародними конвенціями, ратифікованими Україною, не передбачена навіть адміністративна відповідальність», - пояснив Маріковський.

Так, наголосив він, метою ухвалення законопроекту №2351 є впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин. За словами Маріковського, цей законопроект вже завтра почне розглядатися профільним комітетом з екологічної політики та природокористування.

Своєю чергою, заступник директора ГО «Ведмежий притулок - Домажир» Тарас Бойко розповів, що цей законопроект вносить зміни до статті 25 закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», яким «буде заборонене утримання ведмедів, тигрів, левів та інших диких тварин біля закладів громадського харчування, біля готелів, біля інших місць, де демонстрація диких тварин є неприйнятною, а також в приватних будинках і в приватних подвір’ях».

Бойко наголосив, що тварини, які живуть у тісних клітках, страждають все життя. Вони, зокрема, мають проблеми зі шлунковим апаратом, адже їх годують залишками з кухні замість підбору відповідного раціону; проблеми з опорно-руховим апаратом, адже інколи тварини в клітках навіть не можуть встати в повний зріст; проблеми з зубами, постійний стрес.

Також Бойко зауважив, що коли, наприклад, ведмідь сидить у клітці біля ресторану чи готелю, то це становить суспільну небезпеку.

Крім того, представник ГО «Відкрити клітки» Світлана Руденко зазначила, що законопроект №2351 зменшує до 14 років вік, з якого особа може притягуватися до кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

«Збільшується кримінальна відповідальність в ряді випадків. А також деякі діяння, за які зараз передбачена адміністративна відповідальність, - за них буде передбачатися кримінальна відповідальність. Це, наприклад, задоволення статевої пристрасті, тобто, зоофілія», - розповіла вона.

Крім того, Руденко зауважила, що законопроект дозволить ефективніше розслідувати відповідні випадки, зокрема, через зобов’язання слідчого призначити експертизу причин смерті тварини.

Серед іншого, у законопроекті йдеться про заборону жебракування з тваринами; підвищення стандартів поводження з сільськогосподарськими тваринами; заборону евтаназії як методу регулювання чисельності тварин.

Як розповів директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, законопроект був розроблений спільно депутатами та зоозахисниками. Ним вносяться зміни до 11 законів та кодексів.

«Ми вперше вводимо статтю по боротьбі з контрабандою диких тварин та їхніх дериватів», - зазначив він і додав, що передбачається, зокрема, що переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю рідкісних видів тварин і рослин, карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.