Активісти вважають, що усі проблеми в Україні можна вирішувати, якщо належним чином громадяни будуть об'єднуватися.

Київ. 21 листопада. УНІАН. Організаційний комітет з підготовки громадських заходів до Дня гідності і свободи відзначає важливість єднання громадян для активнішої участі у розвитку майбутнього країни.

Про це в УНІАН заявили учасники прес-конференції оргкомітету з підготовки громадських заходів до Дня гідності і свободи на тему: «До 15-річчя Помаранчевої революції. Від Революції на граніті до Революції гідності».

Відео дня

Колишній заручник Кремля Микола Карпюк нагадав, що 21 листопада відзначається день архистратига Михаїла, який є захисником і покровителем воїнів, і тому на його думку, 21 і 22 листопада пов’язані в Україні зі знаковими подіями і днем “масового національного збурення”.

“Хочу сказати, що саме Помаранчевий майдан – це було відродження нашої української традиції, котра полягала у тому, що кожна громада збирається на свої майдани, і як правило біля храму, для вирішення найбільш актуальних питань суспільного життя”, - наголосив Карпюк.

Також він вважає, що події 2013-2014 року треба розуміти як національне і традиційне явище, коли збирається нація для вирішення актуальних питань свого життя. Карпюк зазначив, що тоді його вразив дуже високий рівень самореалізації українців.

“На жаль, у нас усі майдани, які були… - всі вони організовувалися під гаслом “проти”, і нам сьогодні необхідно подумати про те, що для розвитку України потрібно проводити майдани “за”. Я прихильник того, що кожен прошарок суспільства має сформувати свої громадські об’єднання, і в кожному регіоні мають бути майданчики, аби ці громади виносили на суспільний розгляд найбільш актуальні і злободенні питання нашого буття, і залучали експертів, аналітиків, розробляли програми виходу із складних ситуацій, виносили це на розгляд владі, і щоби був в Україні центральний майдан, на якому вівся діалог суспільства із владою”, - сказав Карпюк.

У цьому зв’язку він наголосив, що в Україні необхідно започаткувати широкий внутрішньосуспільний діалог.

Голова правління ГО "Порядок і Достаток" Олександр Місюра зазначив, що сьогоднішні майдани є стародавньою традицією Русі, коли проходили загальні віче для вирішення будь-яких питань, і в тому числі, щоб висловити невдоволення правителю і закликати його “йти геть”. “Власне як у нас відбулося у 2014 році, тобто це ніякий не держпереворот, як намагається довести російська пропаганда. Це цілком законне волевиявлення народу”, - сказав Місюра.

Він висловив переконання, що після Революції гідності у 2013-2014 роках Україна йде до еволюції свідомості, коли громадяни повинні усвідомити, що саме вони мають керувати тими процесами, які відбуваються у країні, в інтересах своєї країни і нації.

При цьому, перший заступник голови коаліції учасників Помаранчевої революції Петро Михайленко заявив, що свого часу Помаранчева революція 2004-го року була революцією свідомості. Він виступає за те, що люди мають виходити на майдани. На його думку, 21 листопада – це той день, коли влада може почути громадян, але він переконаний, що сьогодні не варто закликати до якихось радикальних дій.

Своєю чергою керівник БО "БФ "Пам'яті Небесної Сотні" Андрій Павленко наголосив, що “треба змінювати країну, але починаючи з себе”.

“Як казав ще академік Вернадський сто років тому, тільки власним прикладом ми можемо щось зробити і повести людей за собою. Якщо кожен українець буде на своєму місці власним прикладом належним чином працювати, думати про Україну і робити щось для неї, ми будемо найпотужнішою державою в світі”, - вважає Павленко.

Водночас, голова правління ГО «Гвардія Революції» Валерій Василюк висловив думку, що якщо говорити про потребу зміни системи, то треба розпочинати зміни не з Києва, а з сіл, де немає доріг, а інколи і світла.

“Треба починати з тих сіл організовувати людей, щоб була самоорганізація, щоб можна було вирішувати питання звідти. Якщо почнеться вирішення питань на місцях, - це буде ланцюгова передача, яка піде вище і вище”, - сказав Василюк і додав, що вселити людям віру у можливість змін можливо лише через об’єднання людей.

“Треба роз’яснювати, що тільки в єднанні наша сила”, - відзначив він.

При цьому, голова благодійного фонду «Стіна народної пам'яті загиблих за Україну» Роман Федчук висловив переконання, що влада не приділяє увагу розвитку майбутніх поколінь.

“А саме завдяки тому, що влада не займається майбутніми поколіннями, ми будемо мати інші майдани, інші акції протесту, і не дай Бог вони будуть криваві, тому що ми не змінюємо свідомість дітей, ми їх навчаємо ще за радянськими канонами”, - сказав Федчук.

У цьому зв’язку він закликав усіх українців пам’ятати героїв Майдану - Небесну сотню, героїв війни з Росією на Донбасі.

Водночас, учасник Революції гідності Віталій Білецький стверджує, що останні 5 років виховали у людей дуже загрозливе відчуття – байдужість, і зокрема до близьких, до країни і до всіх.

У цьому зв’язку він наголосив на важливості просвіти і поваги до історії, і на розбудові національної ідеї, навколо якої громадяни будуть єднатися.

Разом з тим, Місюра заявив, що будь-які проблеми в Україні - місцеві, регіональні, загальнонаціональні можна вирішувати, якщо належним чином громадяни будуть об'єднуватися.

До участі у прес-конференції були запрошені: Микола Карпюк, колишній заручник Кремля; Петро Михайленко, Коаліція учасників Помаранчевої революції; Артем Скоропадський, учасник Революції Гідності, активіст Правого Сектору; Роман Федчук, БФ «Стіна народної пам'яті загиблих за Україну»; Юлія Цепун, вдова Героя Небесної сотні, БФ "Майдан Гідності", ГО "Родини Небесної сотні"; Олександр Місюра, ГО «Порядок і Достаток»; Віталій Білецький, учасник Революції Гідності; Валерій Василюк, ГО «Гвардія Революції»; Ольга Рутковська;  Андрій Павленко, БО "БФ "ПАМ'ЯТІ НЕБЕСНОЇ СОТНІ".