На їхню думку, все більше підприємців розуміють важливість репутації для сталого розвитку бізнесу і зростаючих продажів.

Київ. 18 листопада. УНІАН. Після чотирирічного спаду, у 2018-2019 роках ринок PR послуг в Україні показує тенденції до зростання і прагнення компаній мати довгострокову стратегію завоювання або утримання своїх позицій на цьому ринку, оскільки все більше підприємців розуміють важливість репутації для сталого розвитку бізнесу і зростаючих продажів.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав директор PR агентства Publicity Creating Валерій Курейко.

Відео дня

«Ринок практично не зростав з 2014-го по 2017 роки. Компанії зверталися із запитами щодо заходів від місяця до трьох, а все, що до року - це тактика. У 2018-2019 роках ми повернулися до людських взаємин з плануванням на 3-5 років. Тобто, від року до п'яти років зараз йде розробка стратегічних документів. Треба все планувати», - зазначив він.

За словами експерта, все більше клієнтів розуміють важливість репутації для сталого розвитку бізнесу, особливо в сфері В2В (бізнес для бізнесу), і надають перевагу комплексним програмам. Але найголовніше - багато керівників і власників бізнесу стали сприймати PR як інструмент, який сприяє досягненню маркетингових результатів, тобто продажів.

«Реклама - це певний період, за який заплачено. Реклама закінчується - активності закінчуються, а, отже, і закінчуються продажі. На відміну від реклами, PR більш стратегічний, вкладення в тексти, в відео і таке інше діють на довгий період. Він проникає глибоко у підсвідомість покупця, після чого він лояльно ставиться до продукції компанії. Також, крім прямих покупців, завжди є зацікавлена аудиторія: партнери по бізнесу, виробники. В PR весь ланцюжок провантажується, а не лише покупець», - зазначив Курейко.

Також директор агентства пояснив, що компанії, які звертаються за PR послугами, зазвичай поділяються на дві групи. Перша - ті, хто зіткнувся з інформаційною або репутаційною кризою і прагне вирішити її. Друга група - компанії, які мають намір «атакувати». Наприклад, витіснити конкурента, вийти на новий ринок або вивести нову торгову марку.

«Планування потрібно починати, коли компанія дозріє. Листопад, грудень - дозволяє розробити стратегію, мінімум на три роки. У нас є три продукти, які ми вивели на ринок, і прекрасно працюємо. Це PR-ліфт. Є нульова точка і є 25-й поверх - це рік. За рік можна просунутися. Є Репутаційна сходи - на три роки. 80% звернень до нас йде щодо трирічного періоду. Існує ще п'ятирічний період для компаній, які мають обмежені ресурси і поступово зростають. Це називається Інформаційний пиріг. Тобто, шар за шаром викладається інформація, і в кінцевому підсумку компанія досягає свого результату і поступово піднімається. Найдешевший - річний, але він дуже насичений», - сказав Курейко.

Як зазначила присутня на прес-конференції PR-консультант Account Director компанії Publicity Creating Руслана Плис, у періоди невизначеності, які переживає наша країна, репутація та довіра з боку клієнтів і покупців вкрай важливі.

«У такі періоди, як переживає наша країна - певні кризи, складна економічна ситуація, постійні зміни і ситуація невизначеності взагалі - саме PR відіграє велику роль, тому що його кінцеві продукти: довіра, репутація, лояльність. Це як основа, на що можна спертися компаніям, брендам. Тому що це те, що досить довго працює, якщо порівнювати з прямою рекламою», - сказала вона.

Експерт зазначила, що, згідно з проведеним опитуванням компаній на аграрному, будівельному і логістичному ринках, 80% компаній використовують PR інструменти. Більше 60% опитаних використовують комбіновану схему, тобто частина роботи самостійно, частина - зовнішнім структурам - PR агентствам.

На думку Плис, у комбінованій схемі важливо не переплутати функціонал і усвідомлювати можливості залученого партнера. Якщо агентство має великий досвід, то доручити розробку стратегічних продуктів краще йому, а тактичні моменти можна виконати силами своїх співробітників.

Довідка УНІАН. Publicity Creating - агентство, яке працює на українському ринку 21 рік. Спеціалізація Publicity Creating - стратегічні комунікації й PR, як у секторі В2В, так і у секторі В2С. За час роботи на ринку агентство реалізувало більш як 1500 проектів для 500 українських і міжнародних компаній.