Волонтери просять громадян долучитись до утримання тварин у приватних притулках.

Київ. 18 жовтня. УНІАН. Активісти закликають владу та суспільство не бути байдужими до проблеми безпритульних тварин в Україні.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН, метою якої було привернути увагу до недержавних притулків для безхатніх тварин.

Відео дня

Директор Design.lab, активістка-волонтерка Антоніна Прохорова зауважила, що на сьогодні не відома точна кількість безпритульних собак та котів в Україні, але, за її словами, це тисячі і тисячі тварин. «За тиждень стане дуже холодно, і всі вони будуть на межі смерті. І дуже хотілось би когось з них врятувати. І це в наших силах. Ви можете це зробити», - наголосила волонтерка.

Вона закликала не бути байдужими до тварин, які зустрічаються на вулиці, не проходити повз них, нагодувати, а за можливості забрати додому. «Дуже хотілось би, щоб наш народ був трішки добрішим і дивився по сторонах, бо поряд може хтось помирати, хтось може потребувати вашої допомоги, і ви можете бути останнім, кого бачить ця тваринка. І саме ви можете її врятувати. І бережіть своїх тварин», - сказала Прохорова.

Керівник притулку для безхатніх тварин «Сіріус» Олександра Мезинова звернула увагу на проблеми недержавних притулків для тварин через недостатнє фінансування і відсутність належної уваги з боку держави.

За її словами, 21 жовтня буде 19 років, як діє притулок «Сіріус». Мезинова додала, що за цей час вдалося пристроїти у «хороші руки» близько 5 тис. тварин, а 8 тис. - надати необхідну медичну допомогу і врятувати від загибелі.

«У нашому притулку зараз близько 3 тисяч тварин, більше 1 тисячі вольєрів. Ми є найбільшим притулком в Україні. На жаль, в нашій країні утримувати притулок, ще й такий великий, – це майже за межею можливостей. Притулки просто виживають, як можуть. Наприклад, нашому притулку виділяється 300 тисяч гривень на рік для утримання тварин, тоді як наш притулок потребує 600-700 тисяч гривень на місяць», - підкреслила Мезинова.

За її словами, у притулку постійно є проблеми через недостатню кількість медикаментів, ветпрепаратів, кормів, з фінансуванням клінік, які проводять стерилізацію. Крім того, періодично виникає проблема з оплатою рахунків за постачання електрики.

При цьому, як підкреслила Мезинова, притулок весь час поповнюється, адже кількість прибулих тварин більша за пристроєних у домівки.

«Ми бачимо, що біля нашого паркану то ящики, то мішки стоять з кошенятами, цуценятами. Ми бачимо прив’язаних тварин. Нам перекидають через триметровий паркан тварин. Це - безкінечна історія, особливо в осінній, весняний періоди, і таким чином притулок весь час збільшується», - пояснила вона.

Як стверджує керівник притулку, більшість тварин, які потраплять у притулки, - це результат безвідповідальності людей. Зокрема, в «Сіріусі» дуже багато тварин, які опинились на вулиці, бо загубились. «Це біда, тому що тварину на вулиці чекає голод, холод, її чекають неадекватні люди, на жаль. За статистикою, у перші години домашні тварини, які загубились, гинуть, бо не пристосовані до вулиці. Вони гинуть під колесами автомобілів, в першу чергу. І хочу сказати, що дуже малий відсоток таких загублених тварин знаходять», - зазначила керівник притулку, пояснивши, що наразі немає загальноукраїнської бази даних загублених тварин, а власники тварин не часто вішають на свого улюбленця жетон з адресою чи телефоном.

Куратор притулку «Сіріус» Тетяна Стрижевська також звернулась до громадян з проханням допомогти знайти песика Джамбо, який багато років прожив у притулку, а 29 серпня втік. Волонтери різних районів столиці розшукують його, бо переконані, що на вулиці він сам не виживе. Відповідна інформація про собаку розміщена у Facebook, достатньо у рядку пошуку зазначити «#джамбовернись».

Учасники прес-конференції запросили всіх бажаючих приїжджати у «Сіріус», де зможуть як відпочити, спілкуючись з тваринами, так і допомогти, наприклад, рознести їжу чи воду, вивести собаку на прогулянку, вичесати котів тощо. Також вони зазначили, що будуть раді і вдячні спонсорам та меценатам, новим партнерам, та сподіваються, що влада також сприятиме вирішенню проблеми безпритульних тварин в країні.