Крім того, вони закликають зобов’язати правоохоронні органи захистити людей від злочинців, які незаконно захоплюють квартири.

Київ. 17 жовтня. УНІАН. Громадяни України, які постраждали від рейдерських захоплень житла, закликали президента України Володимира Зеленського, народних депутатів та уряд зупинити шахрайство у сфері реєстрації майнових прав.

Як повідомили учасники прес-конференції в УНІАН, йдеться про випадки перереєстрації на підставних осіб квартир в іпотеці, права вимагання боргу за які викуплені колекторами.

Відео дня

За словами одного з постраждалих Володимира Прохоренка, 18 вересня, коли його з дружиною не було вдома, до квартири вдерлися невідомі особи, змінили всі замки та згодом не пускали родину додому.

Прохоренко зазначив, що на дверях квартири висів аркуш паперу, на якому були вказані контакти нового “власника”.

Киянин розповів, що працівники поліції, яких він викликав на місце події, жодних дій не вчиняли та не втручалися у конфлікт між ним та представниками нового “власника”, а також відмовилися надавати йому захист, якщо він почне силою намагатись потрапити в квартиру.

“Я почав вибивати нові замки… Хвилин за 15 приїхали троє хлопців, відштовхали мене від дверей. Від них пахло алкоголем. Я не хотів, щоб сталася бійка, бо хлопці були спортивної статури. Тоді я сказав їм, що залишаю територію будинку. В квартиру я досі не потрапив”, - розповів чоловік.

Він зазначив, що забрати свої речі та заощадження, які зберігались у квартирі, подружжя так і не змогло.

Крім того, за його словами, у дружини на нервовому підґрунті значно погіршився стан здоров’я.

Своєю чергою, киянин Юрій Ликов, який також став жертвою аналогічної схеми, розповів, що 27 вересня до його помешкання також вдерлися чоловіки спортивної статури та змінили замки.

За словами Ликова, коли він приїхав додому, то під дверима квартири вже знаходилися "довірені особи нового "власника" зі своїм адвокатом. Тоді чоловіку з дружиною та двома синами також не вдалося потрапити всередину приміщення та хоча б забрати свої речі.

Однак пізніше, 7 жовтня, прибувши до квартири разом зі своїми друзями та знайомими, Ликов викликав поліцію та аварійну службу, яка змогла зламати замки та відчинити двері.

“Через годину з'явилися представники нового “власника” зі своєю групою підтримки і намагалися знову зайняти квартиру. Нам разом із сином вдалося відстояти квартиру в тих рамках, в яких дозволяє закон. Поліція займала на той час нейтральну позицію, говорячи про те, що це цивільно-правові відносини”, - зазначив Ликов.

Чоловік наголошує, що функцію примусового виселення можуть виконувати лише державні структури, а такі дії інших осіб без відповідного рішення суду - це вже кримінальні правопорушення.

Обидва киянина зазначають, що вони були пов'язані іпотечними кредитними зобов'язаннями з "Дельта Банком", який збанкрутував у жовтні 2015 року, а згодом право вимагання боргу на аукціоні викупила колекторська фірма. Однак, за їхніми словами, ні до Ликова, ні до Прохоренка колектори не зверталися та не вимагали виплати кредиту, саме тому обидві родини впевнені, що стали жертвами схеми з цілеспрямованого захоплення квартир.

Вони розповіли, що “власником” їхніх квартир у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно вказана одна й та сама особа, а відомості про нового “власника” вносив один і той самий нотаріус.

Ликов додав, що йому вдалося домогтися відкриття двох кримінальних справ: за фактом вчинення правопорушення за ст. 356 Кримінального кодексу України (самоправство) та ч. 5 ст. 185 ККУ (крадіжка в особливо великих розмірах), адже з квартири киянина викрали близько 800 тис. гривень та дороговартісні речі.

За словами адвоката Ликових та Прохоренків Анатолія Волкова, такі схеми порушують порядок входження в житло при зміні власника та є злочинними. “Щодо зміни власників і в першому, і другому випадку - це кричущі випадки порушення прав. Наприклад, ситуація з Прохоренком - у нього є кредит в іноземній валюті без жодних додаткових умов, а у нас діє закон про мораторій на стягнення квартир, які є предметом іпотеки в іноземній валюті. Це пряма заборона! Натомість, нотаріус без встановлення в обох випадках безспірності заборгованості перереєструвала право власності на іншого громадянина”, - розповів він.

Адвокат зазначив, що йому вдалося домогтися відкриття кримінального провадження за фактом самоправства та наразі вирішується питання про відкриття провадження щодо незаконного заволодіння цінним майном. Крім того, адвокат звернувся до суду, який наклав арешт на квартиру Прохоренка.

За словами Волкова, на відміну від Прохоренка, Ликов брав кредит у національній валюті, однак перехід права власності у будь-якому випадку, відповідно до законодавства, передбачає певну процедуру, якої не було дотримано.

“Я побачив, що у них вже є злагоджена схема - є людина, яка координує всі дії, є силова підтримка - хлопці спортивної статури, є особа, яка за викликом приїздить та швидко відчиняє замки, і, звичайно, їх супроводжує група юристів”, - підкреслив захисник.

Голова ГО "Група Взаємодопомога" Віталій Белько зазначив, що його організація опікується сотнями таких випадків, коли колекторські фірми викупають право вимагання боргу, а згодом незаконно захоплюють житло, шляхом перереєстрації власності боржника на підставних осіб.

За його словами, протягом останніх трьох років за допомогою організації через суди людям вдалося повернути у свою власність близько 60 квартир.

Від імені людей, які постраждали від рейдерських захоплень квартир, Віталій Белько звернувся до президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабміну з проханням зупинити незаконні схеми захоплення житла, які діють в країні, та шахрайство у сфері реєстрації майнових прав.