За словами громадської активістки, журналіста Ірини Головатенко, 19 вересня відбудеться наступне засідання Окружного адмінсуду у справі.

Київ. 12 вересня. УНІАН. Громадська активістка, журналіст Ірина Головатенко заявила про те, що вже понад рік в Окружному адміністративному суді Києва триває розгляд справи за позовом ГО «Шулявський шлях» щодо скасування розпорядження Київської міськдержадміністрації про затвердження проекту реконструкції Шулявської розв’язки, та очікує, що справедливе рішення буде винесено найближчим часом.

Про це вона сказала на прес-конференції в УНІАН на тему: «Шулявський міст: чи отримає Київ якісну розв’язку і коли?».

Відео дня

«Сьогодні, рівно рік тому громада Києва подала в суд для того, щоб скасувати те рішення, яке, на думку громади, було неправильним та було прийняте в незаконний спосіб. У травні 2018 року була підписана рекордна петиція про те, що кияни вимагали проведення чесного конкурсу на проект (Шулявської розв’язки – УНІАН), який буде по-справжньому ефективним та якісним. Цей конкурс не був, на жаль, проведений, петиція була провалена профільною комісією Київради, і 5 липня 2018 року був затверджений проект, який реалізується, з оновлення Шулявської розв’язки», - заявила вона.

Головатенко нагадала, що від імені громадської організації «Шулявський шлях» був поданий позов до суду. «Протягом року відбувались судові засідання, останнє з яких відбулося у червні, майже 100 днів тому, коли були надані всі необхідні документи, відповідач надав свої аргументи, і ми ще досі очікуємо справедливого рішення», - додала вона.

«19 вересня цього року відбудеться наступне засідання суду у цій справі. Ми сподіваємося, що рішення буде прийнято найближчим часом. Наша ініціативна група буде і надалі відслідковувати ситуацію. Ми запрошуємо і представників громадськості, і ЗМІ до судового засідання і сподіваємося, що вже 19 вересня ми вже отримаємо продовження цієї історії, дуже щасливе для киян», - наголосила вона.

Голова ГО «Шулявський шлях», адвокат Олександр Мазуркевич відзначив, що «ця справа є доволі тяжкою, і це одна з перших ініціатив громадськості щодо подачі до суду на незаконні дії Київської адміністрації, які пов’язані не з інтересами приватних осіб, а це позов, який поданий в інтересах усіх киян і фактично захищає інтереси дуже широкого кола осіб».

«Сама справа зараз знаходиться в такому стані, що вона була передана на новий розгляд новому судді. Фактично, ми майже 9 місяців уточнювали позов, збільшували вимоги, надавали додаткові документи. Наша судова система така, що менше, ніж на місяць, судові засідання не переносяться. Після того, як почала справа розглядатись по суті, ще протягом трьох місяців ніякого рішення не було винесено. Ми подали ще заяву про забезпечення позову, яка, в свою чергу, призвела до передачі справи іншому судді. Я сподіваюсь, що ми вже не будемо втрачати стільки часу, а розгляд пройде максимально швидко, оскільки всі документи подані і всі пояснення надані. Ми не втрачаємо надії повернути весь цей процес у законне русло», - зазначив він.

Транспортний експерт Віктор Петрук прокоментував заяву Київського міського голови Віталія Кличка, що будівництво Шулявського шляхопроводу в Києві може затягнутись через гальмування процесу знесення цеху заводу «Більшовика». «З приводу знесення цеху «Більшовика», півтора роки тому ми давали прес-конференцію, що цех не буде відчужено і знесено, оскільки є суттєві юридичні перешкоди з боку Фонду держмайна. Всі знали, що відчуження цеху неможливе», - зауважив він.

Експерт підкреслив, що терміни будівництва Шулявського мосту вже зірвані. «Перша черга, тобто шляхопровід в напрямку вулиць Вадима Гетьмана - Олександра Довженка мала бути здана в травні 2019 року, чотири місяці тому, але не буде здана принаймні до кінця цього року, і міст фактично перетворюється на довгобуд, і скільки років він буде у стані об’єкта незавершеного будівництва невідомо», - вважає він.

Аналізуючи перебіг подій, Петрук припускає, що нова Шулявська розв’язка буде побудована в столиці не раніше, ніж через 5-7 років.

«Ця розв’язка забезпечує не всі напрямки руху – лише 9 з 16 можливих. Транспорт, як і раніше, рухатиметься через прилеглі вузли – тобто оминатиме Шулявку через Лук’янівку, Повітрофлотський та Індустріальний шляхопроводи, шукаючи шляхи лівих поворотів та розворотів, які відсутні у проекті нової розв’язки на Шулявці. Це збільшуватиме навантаження на транспортну інфраструктуру міста, збільшуватиме кількість заторів», - відзначив він.

«Трирівнева розв’язка могла б на 9,5 тисяч людино-годин зменшити втрати часу на простої і здійснення транспортних кореспонденцій. Нам зараз пропонують таке саме планувальне рішення, яке було, але з нових матеріалів…Дешевше розібрати ще недобудований об’єкт і побудувати на цьому місці більш ефективну транспортну розв’язку, ніж завершувати його будівництво. Ми доб’ємося справедливості в юридичній площині. Ні в кого немає сумніву в тому, що КМДА багато разів порушила закон під час розробки та затвердження цього проекту», - переконаний експерт.

В свою чергу громадський активіст, адвокат Дмитро Шкрабатовський підкреслив важливість того, щоб Окружний адмінсуд міста Києва надав чітку відповідь – чи є законним рішення КМДА про затвердження проекту реконструкції транспортної розв’язки чи ні. 

Як повідомляв УНІАН, роботи з демонтажу Шулявського мосту розпочалися в ніч з 16 на 17 березня й були закінчені 25 квітня.

У КМДА прогнозували, що перший етап з будівництва нової конструкції мосту буде завершено до кінця поточного року.

Загальна вартість реконструкції становить 830,12 млн грн, тривалість будівництва - 17 місяців.

Проект реконструкції Шулявського шляхопроводу передбачає будівництво розв’язки у формі неповного листка конюшини — моста з трьома з’їздами. Довжина нового шляхопроводу становитиме 158 метрів, він матиме шість смуг. Лівоповоротні з’їзди матимуть довжину 293 метри й 2 смуги руху, правоповоротні довжиною 561 метр — також із 2 смугами руху. На новій розв’язці побудують велодоріжку шириною 2 м і загальною довжиною 985 м.