З нагоди 30-річчя з часу утворення Руху його члени зберуться об 11.00 10 вересня у Центральному будинку художника.

Київ. 6 вересня. УНІАН. У Народному Русі України, який 8 вересня відзначатиме 30-річчя створення, заявили про готовність і надалі працювати над розбудовою сильної та незалежної Української держави.

Члени Народного Руху України провели прес-конференцію в УНІАН з нагоди відзначення 30-річчя з часу утворення НРУ.

Відео дня

За словами члена Народного Руху Василя Куйбіди, у більшості областей вже були створені місцеві організації НРУ ще до першого установчого з'їзду, який відбувся 8-10 вересня 1989 року у Києві.

Куйбіда зауважив, що влада намагалась перешкодити проведенню з’їзду, але він все ж таки відбувся. Під час заходу була оголошена й основна мета Руху - відновлення української державності.

"Рухівські" організації були створені всюди - від Донецька до Закарпаття. Туди прийшли різні люди, але в основному ті, які не були конформістами, а хотіли вільної демократичної держави", - зазначив він.

Член Руху Василь Марущинець показав документи часів створення НРУ, які він зберігає у своєму архіві. Це й оригінал протоколу створення НРУ, посвідчення члена НРУ, листівки, які поширював Рух, а також світлини з мітингів та просвітницьких заходів.

Своєю чергою член НРУ Олександр Гудима зазначив, що сьогодні у суспільства створюється враження, що Рух міг без жодних перешкод здійснювати свою діяльність, але це було зовсім не так. Адже, за його словами, НРУ стикався з величезним тиском та диверсіями з боку центральної влади.

Його слова підтвердив й Куйбіда, який додав, що вже за часів незалежної України НРУ перебував у жорсткому протистоянні з владою.

Гудима також наголосив, що створення та діяльність НРУ не описані належним чином в українській історії, тому що, на його думку, саме Рух був наріжним каменем будівництва незалежної України.

Як підкреслив член Руху Андрій Чайка, НРУ завжди був локомотивом боротьби за навколишнє середовище, чим активно займається й досі.

Усі учасники прес-конференції неодноразово наголошували, що НРУ планує й надалі будувати сильну та незалежну Україну.

"Пройшовши 30-річний термін боротьби, НРУ зумів залишитися таким, який він є... Я думаю Рух буде існувати, і він ще себе покаже", - наголосив заступник керівника київської міської організації НРУ Петро Гудим.

Він також зазначив, що з нагоди 30-річчя з часу утворення Руху його члени зберуться об 11.00 10 вересня у Центральному будинку художника, де обговорять діяльність НРУ і поділяться планами на майбутнє.