Як зазначила адвокат засновника компанії, права власності були переоформлені "чорним реєстратором".

Київ. 5 вересня. УНІАН. Адвокат Світлана Бедлецька просить президента України Володимира Зеленського, депутатів Верховної Ради та Міністерство юстиції втрутитися в ситуацію навколо рейдерського захоплення українського продавця світлотехнічної продукції - компанії «Грандлайт», права власності на яку були переоформлені за допомогою «чорного» реєстратора.

Про це адвокат засновника компанії «Грандлайт» Світлана Бедлецька повідомила на прес-конференції УНІАН.

Відео дня

«Ми звернулися до Адміністрації президента, ми звернулися до Комісії Мін'юсту, ми звернулися у три райвідділи поліції і кожне порушення фіксуємо, те, що не вноситься, ми звертаємося до суду. Ми рухаємося усіма правовими методами, які існують, але, на жаль, вони наразі не ефективні. Тому ми звертається до президента і депутатів Верховної Ради, аби вони втрутилися в ситуацію і допомогли захистити наші законні інтереси», - сказала вона.

За словами адвоката, у незаконний спосіб «чорний реєстратор» змінив в Єдиному державному реєстрі власників компанії і директора. Такі дії були оскаржені в суді і визнані незаконними, але через втручання зацікавлених осіб, рішення суду не виконується, що не дає право її клієнту - засновнику управляти компанією і забрати товар підприємства на суму 2,5 млн дол., який зберігається на державному підприємстві «Прогрес».

«Існує велике успішне підприємство «Грандлайт», весь цей час було два засновники з рівними частками. В одну прекрасну ніч змінився директор компанії без офіційних процедур, як це повинно бути, без зборів засновників, наказів і так далі, були внесені зміни до реєстру і власником став водій Олександра Громика, який ніколи не був засновником компанії», - пояснила вона.

Адвокати засновника продемонстрували відео, на якому вказана особа перешкоджає роботі слідчого, який прибув на склад для виконання рішення суду.

Бедлецька розповіла, що причиною такої ситуації стало небажання вищевказаної особи виконувати домовленість з іншим засновником про придбання половини підприємства на суму 1 млн дол. у частині оплати.

«Угода зірвалася в момент настання часу сплатити перший платіж. Саме після цього, за два тижні, ми стали об'єктом рейдерських атак. Причина - це бажання заволодіти і небажання купувати, оскільки купити реєстратора простіше», - додала вона.

За інформацією адвоката, для повернення ситуації в правове русло постраждала сторона використовувала всі правові методи, які існують, але вони не дали результату.

«Ми стали об'єктом рейдерських атак, найочевидніших, це навіть не двоходові схеми, вони очевидні. 5 липня сталась перша крадіжка печатки підприємства, сьогодні - 5 вересня. Тобто ми піддаємося атакам рейдера протягом двох місяців, і я наголошую, в Україні не існує механізму, за якими громадянин, який став жертвою атак рейдерів, може ефективно захистити свої інтереси», - зазначила Бедлецька.

«Ми зараз переміщаємося на мирний протест під Верховну Раду, оскільки іншого способу захищати наші інтереси у нас немає», - додала вона.

На прес-конференції також був присутній учасник справи Олександр Громико, який не погодився з твердженнями адвоката Бедлецької і навів свої аргументи.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів спростив процедуру звернення постраждалих від рейдерства до спеціальної комісії при Міністерстві юстиції, яка розглядає ці скарги.

Президент Володимир Зеленський доручив до 1 жовтня розробити та внести в Раду законопроект про посилення державних гарантій щодо захисту власності та протидії рейдерству. Цей нормативно-правовий акт має впровадити автоматичний моніторинг ризикових транзакцій, додаткове підтвердження реєстраційних дій, удосконалення роботи та посилення держреєстрів.