Мохаммадіян Моджтаба був заарештований та отримав заборону публікуватися на батьківщині за критику верховного лідера Ірану, а під час бізнес-поїздки до України був затриманий на кордоні і потрапив у СІЗО. Журналіст відзначає сумнівну роль українських чиновників у своїй історії.

Київ. 5 вересня. УНІАН. Іранський журналіст та бізнесмен Мохаммадіян Моджтаба повідомив про переслідування з боку його країни та закликав українську сторону надати йому статус біженця.

Під час прес-конференції в УНІАН він розповів про переслідування авторитарним режимом Ірану та сумнівну роль українських чиновників у своїй історії.

Відео дня

Моджтаба розповів про себе як журналіста, співака, громадського діяча та підприємця, зокрема, як підтримав Зелену революцію 2009 року в Ірані (проти фальсифікацій на виборах); як іранська влада заборонила йому публікуватися (займатися журналістською діяльністю); як у своїх піснях розкривав інформацію про життя політичних в’язнів; як займався підприємницькою діяльністю, зокрема, для викупу з боргових ям іранських боржників з числа політичних в’язнів.

«Члени мої родини фактично усі знаходяться під арештом, до них вчиняються репресії та тиск. Ми маємо верховного лідера в країні, який кожного року напередодні Нового року визначає новий економічний курс в країні. Я написав кілька статей з гострою критикою цих економічних курсів, я розкритикував взагалі усю цю популістську діяльність верховного лідера. Це спричинило те, що я був заарештований... Крім того, саме в 2009 році я підтримав Зелену революцію в Ірані. Після цього проти мене було ухвалено рішення суду щодо обмеження журналістської діяльності – мені було заборонено публікуватися, брати участь в будь-яких мітингах… Я один рік знаходився під арештом після участі в мітингах під час Зеленої революції… Після того, як мені протягом двох років заборонили публікуватися, мене переслідували, я почав свою бізнес-діяльність», - повідомив Моджтаба.

За його словами, під час заборони публікуватися у 2009 році, займаючись бізнесом, він отримав вимогу спецслужб Іранської ісламської республіки займатися економічною діяльністю в обхід санкцій – ввозити незаконні товари військового призначення. Після відмови йому потрощили офіс та почали переслідувати його родину.

Моджтаба розповів, що мусив виїхати до Грузії, звідки у 2017 році приїхав з метою подальших інвестицій в економіку України.

6 грудня 2017 года його затримали під час проходження митного кордону в аеропорту «Бориспіль» на підставі «червоної картки» Інтерполу, проте подальша перевірка показала, що він відсутній в розшуку.

9 грудня 2017 року рішенням Бориспільского міського районного суду Моджтаба був переведений у СІЗО, де, за його словами, він перебував під арештом протягом шести місяців.

Також Моджтаба розповів про порушення з боку українських чиновників. Наприклад, у справі відсутній жоден оригінал, але угода між Україною та Іраном про видачу правопорушників вимагає наявності текстів англійською, перською та українською мовами.

Адвокат Юрій Усатенко, зі свого боку, розповів про невідповідність російського та англійського перекладів документів у справі, що їх було надіслано до України іранською стороною. Адвокат розповів про листування Генеральної прокуратури с Посольством Ірану, заявивши про підтасовку у перекладі даних з боку посольства.

Моджтаба підкреслив, що з огляду на численні переслідування, погрози, фальсифікації він у 2018 році звернувся до Державної міграційної служби України щодо отримання статусу біженця, проте отримав відмову.

Журналіст також повідомив, що в Ірані рішенням суду від 5 травня 2019 року його засуджено до смертної кари, і про це він інформував ДМС України та прокуратуру.

З огляду на вищезазначене, Моджтаба закликав причетні українські структури надати йому статус біженця та державну охорону, оскільки вбачає загрозу своєму життю.

«Хочу офіційно звернутися до президента Володимира Зеленського, щоб він звернув увагу на мою справу…. І маю намір також попросити нового генерального прокурора (Руслана Рябошапку - УНІАН) зосередити увагу, щоб винні сиділи в тюрмах, невинні – не мали таких проблем, які спіткали мене… Хочу попросити, щоб нові посадовці України звернули увагу на мою справу, і хочу попросити про державну охорону, тому що існує серйозна небезпека для мого життя», - резюмував Моджтаба.