В Україні на сьогодні найвища ставка ПДВ на молочні продукти серед країн Європи.

Київ. 28 серпня. УНІАН. Україні необхідно знизити ставку ПДВ на молочні продукти до 7% з 20%, що дозволить збільшити попит і споживання такої продукції. Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов.

"Чим нижче ставка, тим, відповідно, дешевше коштує продукт для населення і тим більше цього продукту воно може купити", - сказав він.

"Якщо звичайна ставка ПДВ в Європі 20%, а в деяких країнах - 28%, то знижена ставка ПДВ, якою обкладаються там продукти харчування, це часто 5-7%, просто тому, що вони визнають, що це речі, які в першу чергу необхідні, і заробляти на цьому, навіть державі, - не зовсім етично", - додав Соколов.

При цьому він зазначив, що знижена ставка ПДВ на молочні продукти в Україні не означатиме збільшення прибутку для бізнесу, оскільки імпортні товари також будуть обкладатися зниженим ПДВ.

"Умови конкуренції не зміняться, але зростатиме попит, люди будуть отримувати можливість купувати продукти, відтак, ми вважаємо, що це дійсно треба робити", - наголосив Соколов.

Як додала представник Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, попередній парламент схвалив, проте не ухвалив, законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції", яким пропонується зниження ПДВ для молочки до 7%.

Вона зазначила, що асоціація сприятиме винесенню законопроекту на розгляд новообраної Верховної Ради.

Ставка ПДВ на молочні продукти в Україні найвища в Європі - 20%, у Німеччині - 7%, у Франції - 5,5% і в Польщі -5%.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2017 року народні депутати від фракції партії «Блок Петра Порошенка» зареєстрували законопроект, яким запропонували знизити ставку ПДВ з 20% до 7% для виробників сільськогосподарської продукції.

Він був включений до порядку денного 7 лютого 2019 року, проте не розглядався парламентом.

За даними Асоціації виробників молока, молочні продукти в Україні у вересні можуть подорожчати на 5%. За підсумками серпня 2019 року молочний кошик в Україні подорожчав на 3%. Прибутковість виробництва молока в 2018 році скоротилася на 14,1%.

Виробництво молока в Україні в 2018 році скоротилося на 2% - до 10 млн тонн.

Довідка УНІАН. Асоціація виробників молока - добровільна недержавна некомерційна організація сільськогосподарських товаровиробників, до складу якої входять понад 100 господарств з усіх регіонів України.

Всеукраїнська Аграрна Рада є добровільним неурядовим об'єднанням, заснованим у червні 2014 року для спільної реалізації її членами своїх прав, свобод і захисту законних соціальних і економічних інтересів. Загальна площа земельного фонду членів спілки - 2,5 млн га.