Агентство ООН у справах біженців презентувало звіт про результати оцінки потреб біженців, шукачів притулку і внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Київ. 19 серпня. УНІАН. Основні проблеми біженців, шукачів притулку і внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні пов’язані з адміністративними і бюрократичними перешкодами, пошуком житла та працевлаштування.

Такі висновки дослідження актуальних потреб вказаних груп громадян були презентовані сьогодні на прес-конференції в УНІАН, участь в якій взяли, зокрема, заступниця голови Агентства ООН у справах біженців Ноель Калхун, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука, представники неурядових організацій.

За словами Калхун, у 2019 році для спільної оцінки потреб осіб, з якими працює агентство, експерти Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) зустрілися з 184 біженцями та шукачами притулку, 86 особами без громадянства або особами під загрозою без громадянства, 520 ВПО та особами, які постраждали від конфлікту, включаючи чоловіків, жінок, дівчат і хлопчиків, членів ромських і кримськотатарських громад, а також особами з особливими потребами (людьми з інвалідністю та особами, які живуть з ВІЛ). Зустрічі проводились у лютому-березні спільно з представниками партнерських громадських організацій та представниками державних органів і міжнародних організацій.

«Під час цих зустрічей ми сконцентрували наш діалог на двох основних темах: перша - як люди самі бачать довгострокові рішення для себе, в першу чергу в сфері інтеграції; друга – як УВКБ ООН може покращити свої механізми зворотного зв’язку з особами, якими ми опікуємось», - зазначила вона.

Коментуючи звіт, представниця ООН зауважила, що одним із принципів ефективної гуманітарної допомоги є те, що гуманітарні працівники повинні перебувати поряд з людьми, яким спрямована допомога.

«Ми повинні слухати і чути тих, хто постраждав, ми повинні разом з ними ставити пріоритети для нашої роботи та шукати рішення. Тому для нас як гуманітарних працівників оцінка сфери потреб є дуже важливим процесом», - підкреслила Калхун.

Вона наголосила, що Агентство ООН у справах біженців у всіх країнах, де працює, регулярно проводить таку оцінку: «На підставі саме цієї інформації, яку ми отримуємо від людей, наше агентство планує свою роботу».

Калхун повідомила, що передбачене Агентством ООН на поточний рік фінансування проектів допомоги біженцям, шукачам притулку та ВПО в Україні складає 28,3 млн доларів. На цей час профінансовано третину цієї суми.

За словами Туки, величезна кількість проблем з року в рік повторюються.

«На жаль, з боку держави уваги для вирішення цих проблем приділяється недостатньо, а іноді, навіть я стикався з тим, що державні органи, звикнувши до багаторічної допомоги з боку наших міжнародних партнерів, фактично самоусунулись від вирішення проблем», - зазначив він.

Тука констатує, що проблем не стає менше з року в рік, величезна кількість переселенців залишається поза увагою як центральних органів влади, так і місцевих. Зокрема, показовою є ситуація із забезпеченням переселенців житлом.

«За опитуванням щодо проблем перше місце постійно посідає проблема житла, а друге і третє місце поділяються і, здебільшого, це працевлаштування та отримання соціальних послуг, в тому числі з охорони здоров’я та пенсійного забезпечення», - наголосив заступник профільного міністра.

Під час презентації цьогорічного звіту Агентства ООН зазначалось, що люди, які є внутрішньо-переміщеними особами з числа тих, хто проживає вздовж лінії розмежування, називали основними проблемами: забезпечення житлом; питання безпеки; через зруйновану інфраструктуру проблема з доступом до медичних послуг; складнощі з перетином КПВВ так само через зруйновані дороги; проблеми доступу до базових засобів існування і питання безробіття; ускладнений достіп до отримання документів через відсутність офісів міграційної служби вздовж лінії розмежування.

З числа ВПО, які мешкають в інших областях України, 80% назвали питанням номер один проблему постійного житла. Частина учасників опитування заявляли, що відчувають себе дискримінованими, зокрема люди похилого віку – у питанні пенсійного забезпечення, а студенти сказали, що їм було відмовлено у наданні освітніх грантів через факт їхнього переміщення.

«Ускладнення процедури отримання паспортів для виїзду за кордон - особи з кримською пропискою зазначили, що піддаються дискримінації, оскільки до них ставляться як не до резидентів. Також наші респонденти згадували питання можливості голосувати на місцевих виборах і на виборах до парламенту за мажоритарними списками», - зауважила представниця Агентства ООН у справах біженців, презентуючи звіт.

Повідомляється, що біженці та шукачі притулку назвали у 2019 році основними проблемами: недосконалість процедури оформлення, проблеми з перекладом, погіршення доступу до медичних послуг останнім часом, складнощі у сфері працевлаштування та самозабезпечення.

Гуманітарні представники наголосили, що усі цільові групи закликали уряд, міжнародні організації, громадянське суспільство та місцеві громади підтримати їхню інтеграцію у толерантне та недискримінаційне суспільство.

Як запевнила перша заступниця Голови Державної міграційної служби України Наталія Науменко, звіт стане «дорожньою картою» на найближчий рік роботи, «для того, щоб рухатися далі і крок за кроком вирішувати проблемні питання як біженців, так і внутрішньо-переміщених осіб».

З повною версією Звіту можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2KEXDkG