Затримка вантажів може тривати від двох до чотирьох тижнів, що також призводить до псування тканин, втрати належного товарного вигляду та незадоволеності рівнем сервісу брокерських послуг з боку клієнта.

Київ. 15 серпня. УНІАН. Українська компанія «Макотрейдінг», яка надає митно-брокерські та експедиторські послуги, заявила про штучне блокування своєї роботи під час митного оформлення тканин на Одеській митниці, в зв'язку з чим закликає нове керівництво Державної митної служби України (ДФС) припинити тиск на компанію і зупинити корупцію на митниці, що має місце під час оформлення вантажів.

Зокрема, як повідомила на прес-конференції в УНІАН заступник директора компанії «Макотрейдінг» Вікторія Пікшрене, на сьогодні контейнери компанії з тканинами простоюють на митному терміналі в Одесі, оформлення вантажу свідомо гальмується чиновниками.

«За нашою інформацією, на сьогодні керівництво Одеської митниці лобіює інтереси митного оформлення певних брокерів, які працюють на Одеській митниці. Один з цих фактів дуже добре видно в роботі при оформленні тканин. Приблизно 90-95% ринку тканин, які імпортуються в Україну, оформляються на одному і тому самому митному терміналі №1 митний пост "Чорноморський» ... Ми б хотіли, щоб нове керівництво митниці нас почуло, звернуло на це увагу, і провело службове розслідування. Як учасникам ринку, нам не цікаво, щоб керівництво митниці лобіювало інтереси окремих брокерів, всі мають працювати відповідно до митного кодексу, - повідомила Пікшрене.

Вона також додала, що в разі відсутності реакції з боку митної служби, компанія буде звертатися в Держбюро розслідувань з проханням ініціювати перевірку.

Зокрема, за її словами, будь-який брокер, який обслуговує клієнта з надання послуг імпорту тканин, потрапляє під певний тиск з боку митниці, яке проявляється в огляді вантажу, відборі зразків та інших видах перевірок.

«Це все робиться з метою того, щоб терміни оформлення тканин були затягнуті, щоб брокер надавав неякісний сервіс, щоб попадав на додаткові витрати, щоб йому нецікаво було брати в оформлення саме цю групу товарів», - повідомила Пікшрене, додавши, що затримка вантажів може тривати від двох до чотирьох тижнів, що також призводить до псування тканин, втрати належного товарного вигляду та незадоволеності рівнем сервісу брокерських послуг з боку клієнта.

«У сукупності додаткові витрати за простій, роботу вантажників тощо виходять від 500 до 1000 дол. на один контейнер. Звичайно, жоден імпортер не працюватиме з митним брокером, у якого декларація коштує 1000 дол., коли вона коштує на ринку України 100 доларів ... На кожному контейнері від 800 до 1000 дол. У платежах - це різниця, яку собі залишає брокер, який оформляє ці вантажі. Напевно, цих грошей з кожного контейнера вистачає, щоб зацікавити і керівника митниці, і ще інших учасників процесу», - підкреслила вона.

Пікшрене також зазначила, що 14 серпня експедитори провели акцію протесту під стінами Державної фіскальної служби, де вимагали від чиновників розібратися в ситуації, що склалася на Одеській митниці.

Як повідомляв УНІАН, у середині липня українська компанія «Макотрейдінг» спільно з іншими експедиторами і брокерами повідомила про створення громадської ініціативи «Митний пульс» з метою боротьби зі зловживаннями в митних органах і захисту прав «білого» бізнесу.

На початку липня заступник директора компанії «Макотрейдінг» Вікторія Пікшрене заявила, що тривала затримка контейнерів з товарами на Одеській митниці призводить до недостач і псування, на що скаржаться експедитори і брокери. За словами експедиторів, які працюють на Одеській митниці, від "білого" бізнесу вимагають хабарі, штучно створюють перешкоди і блокують роботу українських підприємств.

Фото з прес-конференії: https://photo.unian.ua/theme/87999-v-unian-proshla-press-konferenciya-ekspeditorov-otnositelno-situacii-s-blokirovaniem-raboty-belogo-biznesa-na-odesskiy-tamozhni.html