Він наголосив, що загалом за наступні 5 років політичні партії отримають 5 млрд 363 млн 290 тис. 823 грн з державного бюджету.

Київ. 13 серпня. УНІАН. Лідер Громадського руху «Рідна країна» Томенко пояснив потребу скасувати чи призупинити державне фінансування політичних партій.

Про це йшлося на прес-коференції в УНІАН щодо петиції про скасування держфінансування політичних партій, яка за 22 дні набрала 25 тис. голосів.

На думку Томенка, “історія з бюджетним фінансуванням політичних партій ще раз продемонструвала фантастичну прірву між європейськими стандартами і українською практикою”.

Він зазначив, що свого часу підтримував бюджетне фінансування партій, оскільки “такий принцип повинен розірвати зв’язок тіньового бізнесу, олігархів і світоглядних політичних партій”.

Але, зауважив Томенко, бюджетне фінансування в європейських країнах є однією із норм, яка покликана, аби не було олігархічних партій і щоб олігархи не домінували у політичній системі: “У нас вона спрацювала з рівністю до навпаки”.

Він вважає, що за час президентства Петра Порошенка не вдалося ліквідувати монополії, ліквідувати олігархічний бізнес.

“Якщо олігархія не знищена, то об’єктивно партії або значна кількість партій приречені співпрацювати чи фінансуватися олігархічними партіями”, - переконаний Томенко.

“На практиці сталося так, що політичні партії понесли гроші олігархам, оскільки найпростіше, що вони могли придумати – це розміщувати політичну рекламу в кінці кварталу перед звітом в НАЗК”, - заявив лідер Громадського руху «Рідна країна».

Зокрема, виникла ситуація, коли з коштів платників податків, пересічних громадян, політичним партіям попереднього скликання Верховної Ради за близько два роки було виплачено 1,5 млрд грн, з яких більше 70% витрачено на політичну рекламу на олігархічних каналах.

“Тобто, фактично борючись з олігархією грошима бідних громадян, олігархія в Україні зміцніла, і олігархічні медіа зміцнилися за наші гроші”, - наголосив Томенко.

Разом з тим він висловлює думку, що у співпраці з європейською стороною можна розробити новий проект закону про фінансування політичних партій, у якому передбачити повну заборону витрачання коштів на політичну рекламу, і також визначити умови витрачання коштів для діяльності партій.

“Якщо ви відкриваєте безкоштовні юридичні приймальні, для прикладу в сільській місцевості для консультування людей, це можна із бюджету фінансувати”, - переконаний Томенко.

Він нагадав, що водночас із завершенням парламентських виборів в Україні 21 липня набула чинності розширена норма фінансування політичних партій, в тому числі тих, які на виборах набрали не менше 2% голосів виборців, і таким чином сума коштів з державного бюджету, яка буде виділятися на фінансування політичних партій, буде ще значно вищою.

Зокрема, йдеться про 11 партій, які у 2020 році мають отримати бюджетні кошти (з них 5 пройшли до нового парламенту). До цих партій відносяться: “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За Життя”, ВО “Батьківщина”, “Європейська солідарність”, “Голос”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Сила і честь”, “Опозиційний блок”, “Українська стратегія Гройсмана”, “Партія Шарія”, та ВО “Свобода”.

При цьому Томенко вважає, що деякі з цих політичних сил можна умовно назвати партіями, оскільки вони не мають розгалужених політичних осередків і були створені за один день для участі у виборах.

“Я не знаю, що таке партія Гройсмана, наприклад. За день вона утворилася, і зараз ми кого фінансуємо, що осередки якісь є, в селах, в районах? Партії не існує. Були міністри Кабінету міністрів, які зібралися і сказали, що Порошенку уже політична смерть наступає, і ми не хочемо з ним мати справу, а Зеленський нас не бере, давайте створимо партію. І ми тепер будемо міністрів - частину уряду Гройсмана… за п’ять років ми дамо їм 71 млн грн”, - заявив Томенко.

Також він навів приклад, що за п’ять років “Партії Шарія” буде виплачено близько 66 млн грн, а партії “Опозиційний блок” (з якою пов’язують олігарха Ріната Ахметова і Вадима Новинського) - понад 89 млн грн.

Томенко вважає, що фінансування партій треба щонайменше призупинити за умов, що Україна є воюючою країною.

Окрім того, він сказав, що у поточному кварталі фінансування отримують ще партії, які були у попередньому, восьмому скликанні парламенту. Йдеться про партію колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка “Народний фронт”, яка вже кілька років не бере участі у виборах.

“Вона зараз за третій квартал отримала 36 млн грн. В мене питання: де ця партія і що вона робить? Більшість соратників Яценюка вже депутати або кандидати по блоку Порошенка чи інших партій”, - сказав він.

Томенко зазначив, що 11 партій, які мають фінансуватися з 2020 року, за п’ятирічний період мають отримати 3 млрд 109 млн 807 тис. 823 грн грошей платників податків. Також в законі про фінансування політпартій є норма компенсації видатків за передвибрчу агітацію для партій, які подолали 5% бар’єр до парламенту. Відповідна сума становить 2 млрд 253 млн 420 тис. грн.

Таким чином, загалом за наступні 5 років партії отримають 5 млрд 363 млн 290 тис. 823 грн.

“Насправді ця цифра буде набагато більшою, якщо петицію і нашу позицію не послухає влада, тому що обрахунки здійснюються на підставі прожиткового мінімуму. Сьогодні він, як ви знаєте, 1 тис. 921 грн, але він же буде зростати з кожним роком, а значить і видатки на утримання партій будуть теж зростати”, - наголосив Томенко.

При цьому він повідомив, що «Рідна країна» продовжує збір підписів за петицію, яка зареєстрована на сайті президента: “Президент повинен реагувати по закінченню терміну збору підписів”, - додав Томенко.

Він вважає, що гроші, які виділяються для політичних партій, можуть спрямовуватися на більш важливі справи у країні, і зокрема на армію, охорону здоров’я, науку і освіту.

“Я особисто звернувся до усіх лідерів політичних партій у 2017-2018 роках з проханням відмовитися від фінансування. Тому ми тут позицію ніяку не змінювали. У нас позиція одна. Принципова позиція, що не можна у бідній, корупційній, воюючій країні знущатися над людьми, і бідних робити ще біднішими, а багатих – ще багатшими”, - наголосив Томенко.

Він закликав громадян підтримати петицію про скасування бюджетного фінансування партій.

“Я сподіваюся, що активна підтримка українського народу допоможе українським депутатам ухвалити бюджет в інтересах народу, а не в інтересах олігархів”, - підсумував Томенко.