Кандидат філософських наук, політичний експерт, представник партії «Факел» Євгеній Білоножко прогнозує явку на дочасних парламентських виборах на рівні 40%.

Київ. 8 липня. УНІАН. Найбільш впізнаваними партіями серед українців віком від 18 до 45 років є «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос».

Про це свідчать презентовані на прес-конференції УНІАН результати соціологічного дослідження, проведеного партією Факел спільно з ГО «Центр політичних наративів демократії».

За словами політолога, представника ГО «Центр політичних наративів демократії» та Української Галицької партії Павла Лодина опитування спрямоване на виявлення поінформованості українського суспільства щодо традиційних та нових політичних партій з метою встановлення рівня їх впізнаваності та з’ясування джерел, звідки виборці черпають інформацію про наявні політичні сили.

«Наша вікова група (опитаних – УНІАН) - це молоді люди, що живуть в містах та користуються Інтернетом. Ці люди в основному чули про партії з новими назвами і звертають увагу найперше на цікаві та провокативні назви, це своєрідний «хайп». Ці люди не заглиблюються сильно у змісти, їх не цікавить ідеологія. Громадяни готові голосувати за партії, в яких є зірки, а не зміст і це власне ми прослідковуємо на «феномені Зеленського», тепер вже в парламентській доєднався «феномен Вакарчука», - зазначив Лодин.

«Ми ставили питання – які партії ви знаєте і відповіді розподілились наступним чином: «Слуга народу» – 78%, «Європейська солідарність» - 75%, ВО «Батьківщина» - 70%, «Голос» - 50%, Радикальна партія Ляшка - 35%, «Опозиційна платформа - За життя» - 35%, ВО "Свобода" - 33%, Об'єднання «Самопоміч» - 30%, «Опозиційний блок» - 30%, «Сила і честь» - 22%, «Українська стратегія Гройсмана» - 20%, «Громадянська позиція» - 18%, Аграрна партія України - 15%, «Сила людей» – 15%, Партія Шарія - 10%, Партія зелених України - 9%, ВО «Факел» - 2%, «Патріот» - 0,5%, «Соціальна справедливість» - 0,5%, «Сила права» - 0,5%, Політична партія «Незалежність» - 0,5%».

Відповідаючи на питання, про які партії ви чули впродовж останніх півроку, результати стали такими: «Слуга народу» – 78%, «Європейська солідарність» - 75%, ВО «Батьківщина» - 70%, «Голос» - 65%, Радикальна партія Ляшка - 40%, «Опозиційна платформа - За життя» - 40%, Об'єднання «Самопоміч» - 40%, ВО «Свобода» - 35%, «Опозиційний блок» - 35%, «Сила і честь» - 27%, «Українська стратегія Гройсмана» - 25%, «Громадянська позиція» - 21%, Аграрна партія України - 20%, «Сила людей» – 20%, Партія Шарія - 15%, Партія зелених України - 10%, ВО «Факел» - 5%, «Патріот» - 0,5%, «Соціальна справедливість» - 0,5%, «Сила права» - 0,5%, Політична партія «Незалежність» - 0,5%».

Серед джерел, з яких виборці отримують інформацію про партії – телебачення (50%) та Інтернет (40%). Лише 7% опитаних отримують інформацію із друкованих ЗМІ та ще 3% використовують інші джерела інформації.

Крім того, серед опитаних 86% респондентів не ознайомлені з програмою партій та лише 14% знають про програмні ідеї чи ідеологію партій.

Понад 55% респондентів заявили про намір брати участь у виборах, понад 30% - не планують та ще трохи менше 10% ще не визначилися.

Загалом, кандидат філософських наук, політичний експерт, представник партії «Факел» Євгеній Білоножко прогнозує явку на дочасних парламентських виборах на рівні 40%. «Ми прогнозуємо, що якраз молодь може бути більш апатичною, ніж очікувалось це навесні (під час президентських виборів – УНІАН). Це безумовно позначиться на результатах їхніх вподобань і пронози, як існують зараз скоригуються», - додав він.

«Чим більш «хайпово», чим більш дивніше, чим більш провокативніша назва партії – тим більша ймовірність того, що про цю партію з’являться дописи в Інтернеті – тим більш впізнаванішою вона буде… На жаль, апеляція до якихось змістів, ідеологічних настанов, пропозицій змін може достукатися тільки до людей старшого віку, які асоціюють політиків з тими, хто має покращити їхнє життя вже сьогодні», - зауважив Білоножко

***Опитування проводилося з 1 червня по 1 липня 2019 року серед однієї тисячі респондентів в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованих територій, віком від 18 до 45 років. Вибірка репрезентативна за віком статтю, регіонами. Метод проведення опитування - особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження: не більше 2%.