Офіційна делегація проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС» (EU-Ukraine Women in Politics) відвідала м. Канів. В складі делегації були:  Анніка Вайдеманн,заступниця Голови представництва ЄС в Україні, Ірина Головатенко, громадська активістка, журналіст, учасниця президентських внутріпартійних праймеріз однієї з українських політичних партій, Олена Бекреньова, Голова фонду родини Богдана Гаврилишина та Марина Михайленко, молодіжний кандидат України в ООН.

Це був другий захід в рамках серії шкільних візитів з метою спілкування учасниць проекту, «зіркових» спікерів зі старшокласниками, щоб надихнути молодь (особливо дівчат) на активну участь у розбудови України та стати промоутерами її політичного, соціального та культурного розвитку.

Під час зустрічі представниці проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС» розповіли молоді славетного українського міста про свій досвід, говорили про важливість активної участі першого покоління українців, які народились вже в незалежній Україні, у розбудові країни, радили з чого починати. Особлива увага приділялась можливостям для жінок-лідерок майбутнього, спікерки роз’яснювали важливість прийнятих у 2013 році законодавчіх квот і наголошували, що ключові цілі проекту- залучити якомога більше жінок до політичних процесів та прискорити інтеграцію Українив ЄС через розвиток жіночих рухів.

Відео дня

«Дуже важливо, що ми з Києва, зі столиці приїзджаємо до маленьких міст за для спілкування з молоддю. Мені особисто було цікаво познайомитися з Канівом- історичним містом для розвитку України і його учнями. Я розповіла старшокласникам трохи про Європейський Союз та про свій досвід і була приємна враженна, що на всі питання тесту про ЄС хлопці і дівчата надали правильні відповіді. Ми також говорили про важливість репрезентативності українських жінок в політиці та дипломатії і дійсно було приємно побачити, що президентом гімназії є молода дівчина, а директором-досвідчена жінка. Це був дуже надихаючий візит, вважаю, що потрібно продовжувати цю програму. І я, і мої колеги зацікавлені у таких візитах по Україні», - зазначила заступниця Голови представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн.

В свою чергу громадська активістка, журналіст Ірина Головатенко акцентувала на важливості розвитку жіночого лідерства та сприянні появи більшої кількості жінок в українській політиці.  «В Україні наразі такий час, коли жіноче лідерство «на підйомі»: українські жінки все активніше займаються громадською діяльністю та стають лідерами суспільної думки. Громадські активістки, волонтерки, голови батьківських комітетів у закладах освіти, керівниці ОСББ, військові, підприємці, ініціаторки та керівниці проектів тощо – жінки сьогодні займають активну позицію у побудові нової якості життя в Україні і тому є реальними агентками змін та посилювачками євроінтеграційних процесів в Україні. А тому важливо підтримувати та розвивати жіноче лідерство, будувати мережі комунікації за для підтримки активних українок у всіх регіонах і сприяти появі якомого більшої кількості жінок в українській політиці», - підкреслила І. Головатенко.

Місія «Фонду родини Богдана Гаврилишина» у сприянні створення критичної маси молодих людей, які візьмуть відповідальність за розвиток України і будуть активно брати участь у трансформації нашої країни, її перетворення на справді демократичну європейську країну.  Про це розказала  Олена Бекреньова, Голова фонду родини Богдана Гаврилишина. «Такі візити до українських міст є абсолютно в рамках діяльності фонду. Я особисто підтримую розвиток регіональної України, підтримую жінок у політиці і вважаю особливо необхідним для України розуміння справжньої відповідальності як в політиці, так і особистісному розвитку», - додала О. Бекреньова.

Молодіжний кандидат України в ООН Марина Михайленко акцентувала: «Для мене надзвичайно важливо аби на місцях дівчата знали про свої можливості і проявляли своє лідерство, не боялись його, і в принципі розуміли, що всі в їх руках. І не має бути ніяких перепон, особливо, якщо ми говоримо про гендерну нерівність, ми маємо боротися з нею,для того, щоб досягати успіху у кар’єрі: як в політиці, так і в бізнесі.

Як повідомлялось раніше, проект "Жінки в політиці Україна-ЄС" (EU-Ukraine Women in Politics) розпочав серію шкільних візитів по всій Україні, щоб надихнути молодь (особливо дівчаток) на активну участь у розбудові України. Презентація проекту та перша зустріч із молоддю Київського кооперативного інституту бізнесу та права відбулись 2 травня 2019 року. У презентації взяли участь Хюг Мінгареллі, Посол, Голова Представництва ЄС в Україні, Дар'я Бовкун, Ірина Головатенко та Тетяна Камінська, координатор та учасниці проекту «Жінки в політиці Україна-ЄС» .

Проект «Жінки в політиці Україна-ЄС» був презентований 21 серпня 2018 року в прес-центрі УНІАН в Києві. Цілями та завданнями проекту є збільшення кількості жінок в українській політиці за допомогою запозичення європейського та українського досвіду, прискорення інтеграції України у Європейський Союз через жіночий рух в Україні, створення ефективної мережі лідерів думок України та ЄС, збільшення можливостей для українськиї жінок. Бельгійсько-українська організація «Промоут Юкрейн» та її засновниця Марта Барандій виступили ініціаторами проекту. Менеджером проекту є Аліна Ничик. До мережі лідерів громадської думки Київ-Брюссель входять депутати ВРУ, аналітики, науковці, дипломати, громадські активісти та журналісти з ЄС та України, почесною головою є депутат Європарламенту Ребекка Гармс.