Офіс ефективного регулювання вважає модель децентралізації найефективнішою для прозорості використання виділених урядом коштів.

Київ. 17 травня. УНІАН. Офіс ефективного регулювання (BRDO) розробив рекомендації для ефективного використання виділених урядом 700 млн грн на проведення якісного інтернету в українських школах, використовуючи модель децентралізації.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук.

Відео дня

«Є такий принцип, що в кожному конкретному випадку якість використання коштів вимірювати набагато простіше, якщо це не великий спільний проект, а якщо можна виділити ефекти для кожного окремого об'єкта та громади. Це ще одна причина, чому ми вибираємо децентралізовану модель. Саме в цьому випадку, на наш погляд використання цієї державної підтримки є більш вигідною для нас як суспільства», - сказав він.

За його словами, використовуючи кошти державного бюджету, для аналітичного центру було важливо стимулювати розвиток малого та середньо бізнесу, тому альтернативним рішенням є надання можливості використання цих коштів місцевим провайдерам.

Крім того, Гончарук повідомив, що в своїх рекомендаціях офіс взяв за основу принцип прозорості, тому для проведення тендеру було рекомендовано використовувати майданчик «Прозорро. Продажі».

При цьому,  керівник сектору «IT і Телеком» BRDO Олександр Кубраков зазначив, що при аналізі якості інтернету в українських школах з'ясувалось, що чим далі школа знаходиться від великого міста, тим менш якісний доступ до інтернету, понад 1,5 тисяч шкіл взагалі без інтернету. В Україні понад 14 тисяч шкіл, які потребують якісного інтернету.

«BRDO розроблено рекомендації з підключення до Інтернету для тих закладів, де доступу взагалі немає, а також щодо забезпечення потрібної якості там, де є необхідність. А це опорні навчальні заклади і ті, де навчаються старші класи, і мають підключення менше 100 Мбіт/с, та інші заклади з менш 30 Мбіт/с», - сказав він.

При цьому Кубраков додав, що після проведення аналізу, команда, яка розробляє рекомендації, переконалася, що потрібна децентралізована модель, оскільки середня вартість підключення школи у великого оператора виходила близько 40 тис. грн і вище. Водночас вартість послуги невеликого оператора становила 6300 грн.

«Ми рекомендуємо всі закупівлі проводити через «Прозорро», підключення поділити на техніку і саме підключення, кожну школу оформити окремим лотом, за який можуть змагатися як маленькі, так і великі провайдери, також забезпечити необхідні параметри підключення», - підсумував він.

За словами керівника виробничого відділу ГУ «Відкриті публічні фінанси» при Міністерстві фінансів України Людмили Кучерук, провівши консультації з BRDO і з «Прозорро», управління підтримало ініціативу щодо децентралізації закупівель, оскільки реформа довела свою ефективність.

«Наша пропозиція була - використовувати унікальний код школи в конкретному лоті на закупівлі «Прозорро», таким чином, пропозиція з технічного виконання: одна школа - один лот», - зазначила вона.

При цьому голова правління ІнАУ Олександр Федеенко додав, що для успішної реалізації технічної сторони необхідно звернути увагу на технічні параметри в конкретних школах, а також додав, що ті провайдери, які будуть давати доступ до інформаційних навчальних платформ, повинні бути підключені до національних мереж обміну трафіку, яких в Україні три.

Довідка. BRDO (Better Regulation Delivery Office) - незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та  Ініцативи EU4Business. Завданням BRDO є покращення умов ведення бізнесу та інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налогодження публічного діалогу між бізнесом та владою.