Фахівці констатують щорічне зростання рівня захворюваності на меланому шкіри в Україні приблизно на 5-7%.

Київ. 7 травня. УНІАН. Безкоштовні огляди населення на предмет виявлення меланоми та раку шкіри пройдуть цього року в Україні 10 травня.

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН: Микола Анікусько, завідуючий відділеням хірургії Київського міського онкологічного центру, хірург-онколог;  Віктор Корнієнко,  директор ТМО «Дерматовенерологія» у місті Києві; Марія Кукушкіна, хірург-онколог, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення пухлин шкіри та м'яких тканин Національного інституту раку; Лариса Орєхова, генеральний директор Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець; Ігор Канчалаба, голова громадської організації «Стоп меланома», Голова Української асоціації дерматоскопії шкіри (УАДШ), директор Інституту теледерматології. 

Генеральний директор Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець Лариса Орєхова повідомила, що Україна приєдналась до міжнародної програми «Євромеланома» у 2008 році завдяки доктору і громадській діячці Ользі Богомолець, яка ініціювала безкоштовні огляди українців на предмет раннього виявлення злоякісних захворювань шкіри. Вперше День меланоми в Україні провели у 2009 році в Інституті дерматології та косметології доктора Богомолець. Вже через два роки, завдяки просвітницькій кампанії щодо небезпеки захворювання та активній роботі зі ЗМІ, проект набув всеукраїнського масштабу.

Всього за 10 років (2009-2018) проведення Дня діагностики меланоми в Україні було оглянуто 379 360 осіб, серед яких було виявлено 1168 випадків меланоми і 3541 – раку шкіри. Лише минулого року за один день оглядів по Україні попередній діагноз меланоми було встановлено у 214 людей, рак шкіри – у 833 людей. Загалом було оглянуто 73 825 осіб по всій країні.

«Меланома виліковна, якщо діагноз встановлено на ранній стадії. Якщо не проводити лікування своєчасно, то пухлина стає агресивною, пускає метастази, вражає інші органи та системи, що призводить до загибелі людини», - наголосила Орєхова. Тому вона закликала не ігнорувати новоутворення на шкірі, регулярно перевіряти себе, своїх дітей та близьких на предмет зміни родимок або появи нових, і в разі виявлення підозрілих утворень негайно звертатися до лікаря-дерматолога або дерматоонколога за консультацією.

Лариса Орєхова зазначила, що в Україні День діагностики меланоми проходить за підтримки Міністерства охорони здоров'я України, Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Української асоціації дерматоскопії шкіри, громадської організації «СТОП меланома», Інституту дерматокосметології доктора Богомолець, Інституту теледерматології, а також постійного партнера проекту – лабораторій «La Roche-Posay».

Вона повідомила, що з адресами медичних закладів по Україні (як державних, так і приватних), в яких можна пройти безкоштовне обстеження 10 травня в рамках цьогорічного Дня боротьби з меланомою, можна ознайомитись за сайті ГО «Стоп меланома» за адресою www.stop-melanoma.net.

За словами представника Інституту, список медзаклдів весь час оновлюється, оскільки до проекту приєднуються нові клініки. «Приємно, що кожного року до проекту долучається все більше приватних клінік. І цього року в Києві, наприклад, приєдналися 11 приватних клінік, а по всій Україні – 54 приватні, які будуть проводити огляди», - зазначила Орєхова.

Водночас вона попередила про обов’язковий попередній  запис на безкоштовний прийом в Інституті дерматокосметології доктора Богомолець: записатися можна за тел. 044-383-26-97.

Хірург-онколог, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення пухлин шкіри та м'яких тканин Національного інституту раку Марія Кукушкіна наголосила на актуальності проблеми меланоми шкіри в Україні. «Щороку в Україні реєструється близько 3 тисяч нових випадків меланоми шкіри. Звичайно, в нас не епідемія, і є країни, в яких захворюваність значно вища, наприклад, скандинавські країни, Австралія, Нова Зеландія. Проте в нашій країні, на жаль, є тенденція до щорічного зростання захворюваності на меланому шкіри. Приблизно на 5-7% щорічно зростає захворюваність. Тобто, у нас збільшується кількість людей з такою патологією», - наголосила Кукушкіна.

Вона нагадала про алгоритм первинної діагностики родимок, який називається АКОРД - слово-абревіатура, в якій кожна буква має своє значення – ознаку переродження родимки:

А – асиметрія (якщо умовна вісь ділить родимку на дві нерівні половинки);

К – край (якщо він стає нерівним, рваним, з зазубринками);

О – окрас (поява змін в кольорі, вкраплень темнішого або світлішого, зникнення забарвлення можуть свідчити про переродження);

Р – розмір (збільшення родимки в ширину або в висоту може бути небезпечним симптомом);

Д – динаміка (поява кірочок, тріщинок, кровоточивість, випадіння волосків теж будуть нагадувати про небезпеку).

За словами фахівців, якщо при самостійному огляді виявляється хоча б одна із ознак АКОРДу, то потрібно негайно звернутися до лікаря за консультацією.

Кукушкіна зазначила також, що в разі, якщо людина не зможе потрапити до лікаря 10 травня, то можна прийти до фахового лікаря у будь-який інший день. «Як державні, так і приватні клініки готові подивитися ваші родимки, зробити дерматоскопію – це метод, який дозволяє більш точно роздивитися структуру вашої родимки і визначити, чи потрібно її видаляти, чи можна просто спостерігати» , - пояснила лікар.

Голова громадської організації «Стоп меланома», голова Української асоціації дерматоскопії шкіри (УАДШ), директор Інституту теледерматології Ігор Канчалаба повідомив, що з 25 квітня по 3 травня тривала програма дистанційних консультацій для тих, хто фізично не може прийти до лікарів (надсилалися знімки новоутворень).

«Результати, які є вже зараз, насторожують. На сьогодні опрацьовано 215 звернень з близько 800, що загалом надійшли. І вже виявлено: у 4 випадках є ранні ознаки меланоми і 8 злоякісних новоутворень. Якщо минулого року з 900 звернень було виявлено 14 випадків злоякісних новоутворень, то цього року з 215 – вже 12... Тому всіх запрошуємо прийти 10 травня на огляди. Воно того варте», - наголосив Канчалаба.