Введення в дію постанови "Деякі питання дерегуляції господарської діяльності" дозволить знизити регуляторний тиск на бізнес, а також зменшить корупційні ризики в екологічній сфері.

Київ. 25 квітня. УНІАН. Представники бізнесу просять Кабінет міністрів негайно підписати і опублікувати постанову "Деякі питання дерегуляції господарської діяльності", яка дозволить врегулювати питання неправомірної діяльності Державної екологічної інспекції та знизить регуляторне навантаження на бізнес.

Про це заявила директор громадської організації "Бізнес-Варта" Ольга Матвіїва на прес-конференції в УНІАН.

"Досі в законодавстві України існувала недосконала процедура здійснення фахівцями Держекоінспекції контролю викидів вод, які містять забруднюючі речовини, під час перебування суден у внутрішніх водах України. Вже є судова практика, яка доводить, що робота Держекоінспекції в портах є незаконною й абсолютно суперечить законодавству України", - сказала Матвіїва.

Виконуюча обов'язки директора Асоціації морських портів України Ксенія Підручна зазначила, що до набрання чинності закону про "єдине вікно" на митниці існував екологічний контроль як частина митного контролю.

"Тобто Держекоінспекція цілодобово перебувала в морських портах і піднімалася на борти суден, і, звичайно, у них було велике поле для зловживань, зокрема корупційних. Із жовтня Держекоінспекція майже щодня затримувала в портах судна", - сказала Підручна.

При цьому, за її словами, згідно з існуючим законодавством, зараз фахівці Держекоінспекції для здійснення забору води для аналізу повинні надати капітану судна направлення на перевірку, наказ і підтвердження Мінприроди.

"Жодного разу з жовтня 2018 року й до сьогодні Держекоінспекція не надавала жодних документів капітану судна, чим порушувала законодавство України", - підкреслила Підручна, додавши, що Держекоінспекція не має права заходити на судно та інспектувати його, оскільки ці повноваження покладено на Державну службу морського та річкового транспорту, в той час як Держекоінспекція може лише відбирати проби вод біля судна в прилеглій акваторії.

Водночас, за словами Підручної, якнайшвидше введення в дію постанови "Деякі питання дерегуляції господарської діяльності" дозволить скасувати контроль ізольованого баласту судна й необхідність узгоджувати технологію перевантаження щодо кожного з видів вантажів із морськими екологічними інспекціями Держекоінспекції. Крім того, вона підкреслила, що введення в дію цієї постанови зменшить корупційні ризики в екологічній сфері, покращить інвестиційний клімат у морських портах України, полегшить ведення бізнесу в сфері морського транспорту та підвищить рейтинг України як надійного партнера в світовому економічному співтоваристві.

"Ми б хотіли як бізнес, щоб ... ця постанова була нарешті підписана", - додав начальник екологічного відділу підприємства "Метінвест-Шиппінг" Андрій Бєляєв.

Крім того, за словами народного депутата Леоніда Козаченка, ухвалення цієї постанови - це не лише питання полегшення ведення бізнесу в Україні, боротьби з корупцією та непрофесіоналізмом, але також питання розвитку української економіки, оскільки питання логістики на сьогодні є одним із найбільш болючих в економіці.

"Я обов'язково поговорю з прем'єр-міністром, а якщо не вдасться - то з держсекретарем Кабінету міністрів із приводу того, щоб якщо не сьогодні, то завтра було підписано цю постанову, щоб усі розуміли, що в подальшому не буде цього свавілля", - підкреслив Козаченко.

Довідка УНІАН. За даними Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), загальна сума втрат для держави та бізнесу в результаті неправомірних дій інспекторів Державної екологічної інспекції із затримки суден у морських портах для перевірки може сягати близько 200 млн дол. на рік.

Громадська організація "Бізнес Варта" створена з метою захисту бізнесу на території України від неправомірних посягань приватних осіб і державних органів, протидії рейдерству, забезпечення належної реалізації інвестиційних проектів, запобігання тиску на бізнес. Партнерами "Бізнес -Варти" є провідні асоціації в різних сферах підприємництва, а бізнес-омбудсменами -  народні депутати України. В організації працюють фахівці у сфері юриспруденції, економіки  та  медіа.

В прес-конференції брали участь: директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва, народні депутати України Руслан Сидорович, Леонід Козаченко, Борис Козир; представник  Державної регуляторної служби Ольга Хабінська; віце-президент Морської палати України В’ячеслав Кисловський, виконуючий директор Асоціації морських агентств України Ксенія Підручна; начальник юридичного відділу ТОВ «Метінвест-Шиппінг»  Андрій Біляєв;  в.о. виконавчого директора Української Зернової Асоціації (УЗА) Сергій Іващенко.