За даними комітету, більш як половина виявлених фактів порушень законодавства пов'язані з роботою дільничних виборчих комісій.

Київ. 22 квітня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» (КВУ) констатує зменшення кількості порушень виборчого законодавства під час проведення в країні другого туру президентських виборів порівняно з першим туром.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

«У нас 2089 офіційних спостерігачів Комітету виборців України. На думку спостерігачів КВУ, кількість порушень зменшилася порівняно з першим туром виборів. Тобто ми отримали досить якісний виборчий процес, який відповідав стандартам демократичних виборів», - повідомив Кошель.

За його словами, офіційні спостерігачі КВУ зафіксували ряд порушень виборчого законодавства в день голосування, однак ці порушення не носили системного характеру і не «могли істотно вплинути на результати волевиявлення громадян».

«З позитивних тенденцій: у день виборів наші спостерігачі не зафіксували фактів підкупу виборців ... не було зафіксовано фактів використання адміністративного ресурсу, були відсутні заяви самих кандидатів у президенти про фальсифікацію виборів», - зазначив Кошель.

За даними генерального директора Комітету виборців, більш як половина виявлених фактів порушень законодавства пов'язані з роботою дільничних виборчих комісій.

Зокрема, серед зафіксованих проблем: проведення агітації в день голосування, видача бюлетенів без належних документів, що засвідчують особу, розголошення таємниці голосування, помилки в роботі виборчих комісій.

«Порівняно з першим туром виборів, кількість випадків про розголошення таємниці голосування зменшилася. В окремих випадках КВУ зафіксував використання таких нечесних технологій як підвезення громадян на дільниці та спроби винесення бюлетенів за межі дільниць. Ці факти носили поодинокий характер», - додав він.

Як зазначив присутній на заході аналітик КВУ Денис Рибачок, у переддень і в день голосування спостерігачі Комітету виборців зафіксували наявність значної кількості матеріалів, що мають ознаки агітаційних, які поширювалися в соціальних мережах.

«Зокрема, в день голосування користувачі мережі Instagram могли спостерігати таргетовану рекламу від сторінки «Команда Зеленського» з написом «Залишилося Х часу, щоб змінити хід історії». Крім цього спостерігачі КВУ з усіх регіонів України повідомляли про наявність зовнішньої реклами (білборди, сітілайти) з ознаками агітаційних матеріалів обох кандидатів», - зазначив Рибачок.

Крім того, КВУ відзначає збільшення кількості незаконної агітації в день тиші та в день голосування порівняно з першим туром виборів.

За словами аналітика, частина проблем були пов'язані з низьким рівнем підготовки членів виборчих комісій і в основному мали місце в сільських районах. Зокрема, в деяких комісіях зафіксовані спроби видачі українцям бюлетенів на основі неналежних документів (пенсійних посвідчень, водійських прав, закордонних паспортів). Також, як і під час першого туру виборів, мали місце факти щодо некоректного трактування членами комісій норм чинного законодавства в питанні використання ID карток для посвідчення особи виборця.

КВУ у цілому позитивно оцінює діяльність Центральної виборчої комісії та правоохоронних органів щодо недопущення порушень у день голосування.

Як повідомляв УНІАН, Центральна виборча комісія опрацювала більш як 98% електронних протоколів про підсумки голосування у другому турі виборів президента України. За кандидата в президенти, шоумена Володимира Зеленського проголосували 73,15% виборців, за його опонента, чинного главу держави Петра Порошенка - 24,53%.