В рамках  платформи PEOPLE.UA - UKRAINIANS & JEWS IN DIASPOR  25 квітня 2019 року в Києві у Sigma Bleyzer Hub відбудеться Міжнародний экономічний форум PEOPLE.UA .

Сьогодні в Києві на прес-конференції в УНІАН презентували платформу PEOPLE.UA - UKRAINIANS & JEWS IN DIASPORA. Це унікальний інформаційний продукт, який містить власний форум журналу, портал і щомісячний дискусійний клуб найяскравіших інтелектуалів українсько-єврейської діаспори.

Головне завдання платформи - створення максимально сприятливих умов адаптації для іноземних інвесторів і підприємців в складних бізнес-процесах, притаманних Україні.

Стан, в якому зараз знаходиться Україна, Ізраїль пережив в середині дев'яностих . Тобто,  розрив у  20 - 25 років. При правильному підході і створенні адекватних умов (властивий Ізраїлю досвід), Україні знадобиться 10 років, щоб повторити подвиг свого стратегічного партнера.

В рамках платформи PEOPLE.UA Україна має можливість перейняти успішний досвід Ізраїлю щодо розвитку сильного і сучасної держави з інноваційною економікою.

Ізраїль зацікавлений в тому, щоб допомогти Україні виробляти більше. Уже сьогодні і наступні п'ять років товарообіг між Україною та Ізраїлем збільшиться на 15% і досягне близько мільярда доларів. Це дозволить використовувати передові ізраїльські технології в українському виробництві, без мита експортувати до Ізраїлю агропродукцію і продовольство, а також ліки, косметику, продукцію хімічної та легкої промисловості, будівельні матеріали та електроніку. Все це завдяки підписанню угоди про зону вільної торгівлі  (ЗВТ) між двома країнами.

На тлі стратегічно важливою для обох країн діючої ЗВТ, організатори проекту PEOPLE.UA представлять інноваційний тип співробітництва та впровадження нових стандартів економіко-фінансової взаємодії двох держав.

В основі проекту PEOPLE.UA - UKRAINIANS & JEWS IN DIASPORA закладені такі ціннісні переваги відносин країн як:

Спільність культур і інтересів.

Протягом століть єврейська культура збагатила Україну найвищими зразками філософської та релігійної думки, науковими відкриттями, творами мистецтва. Навряд чи знайдеться на території України місцевість, в якій би не залишилося слідів багатогранної діяльності євреїв, що живуть в містах і селах, або в престижних кварталах великих міст.

Мовне і ментальне взаєморозуміння.

Ізраїль близький до України не тільки географічно, а й ментально. Велику роль у формуванні держави Ізраїль зіграли сотні тисяч емігрантів з пострадянського простору, які в 60-ті – 80-ті роки приїхали в молоду країну і перетворили її в одного з найбільших світових гравців.

Досвід ізраїльських високотехнологічних компаній, зокрема інноваційних.

Ізраїлю є чим поділитися в області інновацій і хай-тек (інноваційне освіти серед школярів і студентів), медицини, культури та в соціально-гуманітарній сфері. Ізраїль може навчити Україну вирішувати не функціонально-оперативні питання, а стратегічні і тактичні.

Співпраця у багатьох спільних ресурсних проектах.

Позиції Ізраїлю в міжнародних рейтингах залишаються високими: країна займає друге місце в світі за розвитком інновацій. Що стосується інвестицій, то ця ніша двосторонніх зв'язків майже не заповнена. Україна завжди була для  Ізраїлю дуже важливим торговим партнером. Але зараз іноземні компанії, потрапляючи в Україну, не знають, як діяти далі, щоб просуватися в незвичній для них середовищі. Їм потрібні організації або представники, які нададуть комплексну  допомогу  в невластивих для західного світу умовах.

Тому,  наступним етапом спільної роботи платформи стане панельна дискусія представників української єврейської діаспори під назвою «Інвестиції та інновації».

Дискусія буде присвячена обговоренню питань можливості залучення іноземних інвесторів в Україну, умов, при яких можливо створити сприятливий інвестиційний клімат в рамках дії  ЗВТ.  Буде розкрито питання українського розвитку через інновації та важливості розвитку ІТ-сфери в Україні не як інструменту експорту кваліфікованих людських кадрів, а поліпшення зовнішньоекономічних зв'язків з Ізраїлем.

У прес-конференції в УНІАН приняли участь: голова правління The State Finance Institution for Innovations Володимир Ставнюк; засновник платформи People.ua Ярослав  Куліковський; голова правління Ділової Ради Україна-Ізраїль Олександр Павлов; президент Торгово-Промислової Палати Ізраїль-Україна Євген Шульгін; голова Інституту демократії та розвитку "PolitA", член IGAPA, політолог Катерина Одарченко; радник Голови Правління Державної інноваційної фінансово-кредитної  установи Яна Підлісна; керівник правозахисного відділу ГО "Стоп корупції" Ігор Бондарчук.