Для проведення дослідження у 12 популярних інтернет-магазинах України були придбані побутова техніка і телекомунікаційне обладнання, після чого проводилися аналіз документів і маркування продукції, а на кінцевому етапі товари спробували повернути продавцеві.

Київ. 14 березня. УНІАН. Союз споживачів України за результатами проведеного моніторингу виявив порушення законодавства в частині ненадання фіскальних чеків і порушення маркування під час реалізації побутової техніки у всіх досліджуваних вітчизняних інтернет-магазинах.

Про це заявив заступник голови правління Союзу Споживачів України (ССУ) Олег Цільвік під час круглого столу в УНІАН.

«75% суб'єктів господарювання у нас ФОПи, вимоги законодавства про розрахункові документи порушили 100% продавців, 67% - не мали знаку про проходження оцінки відповідності (інструкцій, маркування) і тільки 50% більш-менш безпроблемно приймають назад придбану продукцію", - сказав він.

Цільвік повідомив, що для проведення дослідження у 12 популярних інтернет-магазинах було придбано побутову техніку і телекомунікаційне обладнання, після чого проводилися аналіз документів і маркування продукції, а на кінцевому етапі товари спробували повернути продавцеві.

«У даному сегменті значна частина техніки - невідомого походження і невідомої якості, і захистити права споживачів сьогодні дуже важко», - пояснив він.

За словами експерта, масштабна реформа щодо поліпшення бізнес-клімату у вигляді дерегуляції призвела до зловживань у сфері захисту прав споживачів і спровокувала стрімкий розвиток недобросовісної конкуренції та зростання тіньової економіки.

«Фіскалізація, на мій погляд, - шлях до вирішення, який веде до прозорості ланцюжка поставки продукції і не обривається на якомусь ФОПі, який не може підтвердити, звідки продукція, а також це полегшить роботу ринкового нагляду», - пояснив він.

Як пояснив Цільвік, за тими документами, які надають продавці, дуже важко захистити права споживачів. Відмова у наданні чека - це перша ознака недобросовісного бізнесу і привід відмовитися від купівлі.

«Немає фіскального чека - це гроші на вітер, тому що відсутня офіційна гарантія. У більшості випадків товар без фіскального чека має сумнівне походження і може бути небезпечним», - додав він.

На думку начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями Управління перевірок окремих платників Департаменту аудиту ДФС України Юрія Ярмоловського, проблема масових порушень продавцями інтернет-магазинів надання розрахункових документів (чеків) полягає у недостатній жорсткості штрафних санкцій.

«Низькі штрафи дають можливість і інтернет-торговцям, і іншим, використовуючи схему внутрішнього офшору - платника єдиного податку з обмеженням обсягів доходів в один мільйон гривень, використовувати за рік 10, 20, 100 таких суб'єктів зі сплатою штрафу - 1 грн», - пояснив він.

Представник ДФС повідомив, що зараз за незастосування суб'єктами господарювання реєстратора розрахункових операцій (РРО) сума штрафних санкцій становить одну гривню за перший факт порушення.

«Фіскалізація не є панацеєю для вирішення питання, це хороший крок, але суб'єктам нічого не заважає не застосовувати вже зареєстрований РРО, крім страху отримати за це гірку пігулку, яка виражається у штрафних санкціях», - підкреслив він.

При цьому Ярмоловський додав, що для регулювання цього питання відомство направило на розгляд до Міністерства фінансів і Кабінету міністрів проект закону про внесення змін до Закону про застосування РРО, який називають «Кешбек» (cashback).

За словами Цільвіка, закон про «кешбек» приніс би для споживача більшу користь, оскільки він передбачає у разі невидачі фіскального чека, що споживач отримує 100% вартості товару та ще 100% вартості - це штраф, який йде державі.

Як зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві Олег Рубан, купуючи товар, необхідно перевірити наявність документів і оглянути товар на предмет пошкоджень та справності.

«При купівлі будь-якого товару необхідно одразу перевірити його, для великої техніки вимагати гарантійний талон і третє - це розрахунковий фіскальний документ з усіма належними ознаками. Тільки після отримання всіх цих трьох позицій ми можемо захистити права споживачів», - пояснив він.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84708