Згідно з положеннями документа, президент має очолювати виконавчу владу та формувати всі її органи.

Київ. 13 березня. УНІАН. Кандидат у президенти України Роман Безсмертний презентував проект Конституційного акту, згідно з яким президент очолює виконавчу владу.

Проект відповідного документу Безсмертний презентував сьогодні під час круглого столу в УНІАН.

Як зазначив доктор юридичних наук, екс-суддя Конституційного Суду Володимир Шаповал, який очолював розробку проекту, зміни до Конституції вносилися неодноразово, але існують певні сумніви щодо їхньої законності.

За його словами, деякі політики пропонують нові проекти Конституції, але ніхто не говорить про те, як забезпечити легітимність їхнього прийняття, а Безсмертний, в свою чергу, пропонує впроваджувати відповідні зміни через ухвалення Конституційного акту.

“Основний закон має бути ухвалений у легітимний спосіб, а до цього моменту потрібен перехідний документ. Такий собі місточок між неконституційним теперішнім і впорядкованим майбутнім. Я пропоную Конституційний акт. Це своєрідна дорожня карта. Документ виписує правила організації держави в перехідний період і дозволяє розробити та запровадити в життя нову Конституцію. Цей акт зосереджує в руках новообраного президента всю ініціативу та відповідальність”, - зазначив кандидат у президенти.

Шаповал наголосив, що основне завдання проекту - це організація влади на перехідний період до створення нової Конституції.

“Загалом проект має три призначення. По-перше, це створення передумов, зокрема, організаційних та базово матеріальних для розробки серйозного, модерного та одночасно консервативного, бо інакше не може бути, проекту нової Конституції або нової редакції Конституції. По-друге, внесення змін в організацію законодавчої влади, щоб вона не виглядала такою карикатурною, як зараз. По-третє, все ж таки виконавчу владу - уцентрувати, позбутися цього дуалізму, який існує в нашій країні зараз”, - пояснив він.

Згідно з положеннями проекту Конституційного акту, виконавчу владу очолюватиме президент, який призначатиме прем’єр-міністра та інших членів Кабміну, а також формуватиме всі інші органи виконавчої влади.

Крім того, у проекті передбачено надати більших повноважень органам місцевого самоврядування.

Відповідно до документу, послідовність прийняття нової Конституції виглядатиме наступним чином: спочатку ухвалити Конституційний акт повинна Верховна Рада конституційною більшістю, згодом ВР та президент (не пізніше як за місяць після набуття чинності актом) спільно утворюють Конституційну комісію з підготовки проекту нового Основного документу, яка його розробляє протягом року. Після цього проект Конституції виноситься на обговорення в суспільстві, яке триватиме півроку, потім ухвалюється ВР, а згодом затверджується на Всеукраїнському референдумі.

Учасники круглого столу обговорили положення проекту Конституційного акту та запропонували внести певні зміни, зокрема, додати до документу положення про роль та повноваження прокуратури й судової влади, а також врегулювати у ньому певні економічні питання.

“Завдання Конституційного акту - провести шокову терапію для держави та перезапустити державний організм, який нині перебуває на межі розколу. Кожна державна інституція та кожна частина цієї системи потребують реанімації. Нам потрібне повне перезаснування держави та нова Конституція. Так, проект Конституційного акту ще потребує вдосконалення, але наразі цей документ є порятунком держави”, - акцентував Роман Безсмертний.

У круглому столі брали участь: доктор юридичних наук, суддя Конституційного Суду (1996-2005) Володимир Шаповал; перша в історії незалежної України жінка-слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури, державний радник юстиції 3-го класу, Почесний працівник прокуратури Галина Климович; доктор юридичних наук, Інститут держави і права ім. В. М. Корецького, відділ конституційного права та місцевого самоврядування Олександр Батанов; заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, Почесний працівник прокуратури України, державний радник юстиції 2 класу, екс-заступник Генерального прокурора України Олексій Баганець;  народний депутат VІ скликання Віктор Матчук;  Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар; кандидат юридичних наук, мер Новодністровська (2010-2012), заступник голови Херсонської ОДА (2014-2015) Руслан Панчишин;  економіст-міжнародник, заступник міністра фінансів України (1993-1996),  заступник Державного секретаря України (2005-2006), заступник Секретаря РНБОУ (2008-2009) Борис Соболєв; політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.