Політологи вважають, що нині, під час президентської виборчої кампанії, політики ведуть гру на взаємознищення, а також випробовується на міцність вся система державних і недержавних інституцій.

Київ. 12 березня. УНІАН. Експерти прогнозують найближчими тижнями виникнення масових акцій протесту та вважають неможливим вихід чинного президента Петра Порошенка у другий тур виборів.

Таку думку висловили політологи в УНІАН під час експертного обговорення на тему: «Двадцятиденна фінішна пряма президентських перегонів. Чого очікувати?».

Відео дня

Політолог, голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян зауважив, що війна стримувала свідомих громадян від участі в акціях проти дій влади.

«Усі ці роки російської агресії в Україні діяла презумпція невиходу на вулиці. Люди розуміли, що вийти на серйозні широкомасштабні акції протесту – це дати можливість РФ використати це в свою вигоду. І саме тема національної безпеки і обороноздатності країни була таким запобіжником для суспільства. Але коли побачили корупцію саме в безпековій сфері, себто конвертацію в гроші національної безпеки і оборони, то цілком вірогідно, що зараз на наших очах ми бачимо, як цей запобіжник просто ламається. І тому я думаю, що в найближчі тижні ми можемо побачити активізацію вулиці, абсолютно різними силами, з різними як праведними, так і неправедними інтересами», - зазначив Саакян.

За його словами, і тоді виокремити, де «рука Кремля», а де справедливий громадянський протест буде все складніше.

«І в цих умовах роль арбітра так само буде стояти під питанням, тому що силовики, задіяні в сьогоднішніх корупційних скандалах, очевидно, не мають достатнього рівня підтримки в суспільстві», - пояснив Саакян.

Говорячи про цю виборчу кампанію, він додав, що конкуренти «фактично спускають всіх собак, йде гра на взаємознищення, ставки підняті, як ніколи, високо».

Своєю чергою політичний експерт Костянтин Матвієнко висловив думку, що ця виборча кампанія випробовує на міцність всю систему державних і недержавних інституцій в Україні.

«Для всіх уже стало очевидним, що нинішня влада, як то кажуть, чіпляється за те, щоб залишатися при владі. Усвідомлюючи весь обсяг своєї відповідальності перед воюючою країною, воюючим суспільством, вона розуміє, що - або відповідальність, або вона буде залишатися владою. Перша погана новина для неї полягає в тому, що після цих виборів в будь-якому разі все, так як є, вже лишитися не може», - сказав Матвієнко.

Він наголосив, що скандал у сфері оборони став безпрецедентним.

«В будь-якій країні це була б уже комплексна відставка і уряду, і розгортався б повним ходом процес імпічменту президента, були б відставки у правоохоронних, силових структурах… Чим більше вони намагаються його приховати, замаскувати, тим більше зводяться нанівець шанси чинного президента потрапити до другого туру виборів», - переконаний Матвієнко.

Водночас директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко нагадав про трійку лідерів рейтингу кандидатів у президенти: шоумен Володимир Зеленський, лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та президент Петро Порошенко.

Експерт вважає, що високий рейтинг Зеленського руйнує плани Порошенка вийти у другий тур виборів, а оборонний скандал – взагалі зводить такі шанси до нуля.

«Я не уявляю, що треба зробити, щоб Порошенко потрапив у другий тур», - сказав Небоженко.

Крім того, за його словами, з одного боку виник конфлікт між правоохоронними органами, а з іншого – у суспільстві зростають протестні настрої.

«Це вперше в Україні – з одного боку зверху відбувається посилання напруження між різними елітними групами, а з іншого – знизу зростає політична напруженість. Якщо говорити про специфіку цих виборів, то вони проходять на фоні корупційних скандалів, перш за все, пов’язаних із оточенням президента», - додав Небоженко.

Крім того, за його словами, влада в особі президента використовує метод шантажу.

«Якщо ви не виберете мене, то переможе Путін, Рабінович, Медведчук чи ще хтось. Це масовий шантаж. Також використовуються образи. 85% населення ображені величезною армією порохоботів, які говорять, що якщо ви не любите президента, то ви не громадяни України. Це велика образа для звичайного населення, це якась примусова політизація», - заявив Небоженко.

Він підкреслив, що усі ці фактори матимуть великий вплив на ситуацію в державі в останні дні перед голосуванням.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84682