Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами повідомила про недоліки та позитивні моменти президентської кампанії в Україні.

Київ. 12 березня. УНІАН. Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) заявляє, що ситуація за три тижні до виборів президента України характеризується зловживанням адміністративним ресурсом, купівлею голосів та поданням упередженої інформації у ЗМІ про кандидатів.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН щодо представлення першого проміжного звіту ENEMO зі спостереження за черговими президентськими виборами за період 8 лютого - 8 березня.

Як повідомив голова місії ENEMO Златко Вуйович, в цілому ENEMO відзначає, що в Україні наявні необхідні умови для проведення демократичних виборів.

“Однак випадки порушення правил проведення передвиборчої агітації, повідомлення про зловживання адміністративним ресурсом та купівля голосів, безперервні зміни у складі окружних виборчих комісій, політична поляризація висвітлення інформації у ЗМІ негативно впливають на те, що за інших умов є висококонкурентеним політичним середовищем”, - заявив Вуйович.

Також в ENEMO зауважили, що попри консенсус в питанні необхідності реформування виборчого законодавства істотні зміни не були впроваджені перед проведенням президентських виборів.

“Тим не менше, незважаючи на наявні недоліки, існуюча законодавча база забезпечує достатньо умов для проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів”, - наголосив Вуйович.

Своєю чергою, заступник голови місії Теодора Поп Трайков звернула увагу, що у вересні 2018 року було оновлено склад Центральної виборчої комісії, зокрема 13 нових членів ЦВК були призначені після тривалих політичних дискусій. За її словами, такі зміни за півроку до офіційного початку виборчої кампанії створили певні виклики, зокрема в контектсі підготовки до виборів.

“Загалом ЦВК працює відкрито і колегіально, а її офіційні засідання відкриті для спостерігачів, ЗМІ та представників кандидатів. Однак ENEMO зазначає, що ЦВК проводить засідання з фактичним обговоренням і прийняттям рішень, на яких присутність спостерігачів залежить від рішення ЦВК, і часом ЦВК відмовляє у цьому доступі, обмежуючи тим прозорість своєї роботи”, - сказала Трайков.

Разом з тим, за її словами, більшість окружних виборчкомів працюють прозоро і є відкритими для спостерігачів. “Однак ОВК стикаються з частою заміною членів комісій, у тому числі на керівних посадах, що негативно впливає на загальну ефективність роботи комісій, призводить до плутанини і порушує виборчий процес”, - заявила вона.

Як підкреслила Трайков, новопризначені члени ОВК не обов’язково брали участь у тренінгах, які проводить Центрвиборчком.

“ENEMO висловлює серйозну стурбованість тим, що права та можливості виборців здійснити вибір можуть бути обмеженими, оскільки інформація, надана виборцям у ЗМІ, часто є упередженою та містить різні форми прихованої політичної агітації”, - наголосила Трайков.

Як заявила заступник голови місії, поведінка ЗМІ під час передвиборчого періоду не регулюється належним чином, спостерігається відсутність чіткого розподілу функцій та обов’язків між різними інституціями, а механізм санкцій є неефективним, що може призвести до нерівного доступу до ЗМІ всіх кандидатів.

“Нові правила, що стосуються протидії дезінформації, піддавалися критиці за відсутність нагляду за основними правами та свободами людини”, - додала Трайков.

У свою чергу експерт з питань виборів П'єр Петьє звернув увагу на суттєве зростання кількості учасників президентської кампанії порівняно з виборами президента у 2014 році, коли був 21 кандидат, коли, а цього року їх 39.

Також ENEMO вказує, що кількість жінок - кандидатів у президенти залишається низькою – лише чотири жінки із 39 кандидатів.

“Реєстрація виборців та оновлення списків виборців загалом робиться вчасно та ефективно. Однак може виникнути занепокоєння щодо низької кількості зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб”, - сказав Петьє.

“ENEMO наголошує на важливості дотримання кандидатами та їхніми прихильниками правил проведення агітації та фінансування кампанії“, - додав він.

За словами Петьє, при спостереженні за ситуацією на місцях була виявлена велика кількість незаконних агітаційних матеріалів та нерівність умов, персоналізовані словесні атаки, пошкодження агітаційних матеріалів, посилення напруженості на передвиборчих мітингах тощо.

“Заяви про широке застосування адміністративного ресурсу і державних посад, а також звіти про різні схеми прямої чи непрямої купівлі голосів можуть зменшити довіру громадськості до виборчого процесу. ENEMO також хотіло б відзначити, що немає жодного доступного реєстру скарг на будь-якому рівні”, - заявив Петьє.

Крім того, він наголосив на безпрецедентно великій кількості спостерігачів від громадських організацій, деякі з яких не мають відповідного досвіду. “Тривожним є також те, що одна акредитована (організація) оголосила, що її спостерігачі будуть використовувати силу в день виборів, якщо вважатимуть це за необхідне (УНІАН: йдеться про “Національні дружини”)”, - заявив експерт з питань виборів. Крім того, зауважив він, виникає занепокоєння щодо політичної приналежності деяких зареєстрованих груп спостерігачів.

“ENEMO рішуче засуджує будь-яку можливість використання акредитованих громадських організацій у політичних чи інших інтересах, не кажучи про застосування насильницьких методів. ENEMO закликає всі українські організації спостерігачів використовувати надійну методологію та дотримуватися неупередженості і точності на всіх етапах виборчого процесу”, - наголосив Петьє.

*** Міжнародна місія зі спостереження ENEMO в Україні 2019 фінансується USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) через NDI (Національний демократичний інститут), Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Києві та Європейським Союзом

ENEMO розмістить в Україні 48 довгострокових та 320 короткострокових спостерігачів за президентськими виборами.

Фото з прес-конференції в УНІАН : https://photo.unian.net/ukr/themes/84675