У громадській організації проаналізували бачення молодіжної політики після виборів кандидатами в президенти України, яке вони декларують у передвиборчих програмах.

Київ. 4 березня. УНІАН. У Громадській організації «Інтереси народу» вважають молодіжну складову у передвиборчій програмі кандидата у президенти України Юлії Тимошенко найбільш перспективною для виконання.

Про це заявив голова цієї організації Ігор Герчук на прес-конференції в агентстві УНІАН на тему «Молодіжна складова у передвиборчих програмах кандидатів у президенти України».

За його словами, пріоритетами у передвиборчій програмі Тимошенко є створення робочих місць для молоді, наявність молодіжного житла, кредитування молодіжного підприємництва, підтримка сімей через виплату допомоги при народженні дітей.

Як зазначив у свою чергу заступник голови ГО «Інтереси народу» Олег Бодак, було проаналізовано бачення молодіжної політики після виборів кандидатами в президенти України, яке вони декларують у передвиборчих програмах. «Наша команда дійшла висновку, що далеко не кожен кандидат занепокоєний питаннями молодіжної політики, які, без жодного сумніву, є одними з найбільш актуальних і повинні становити пріоритет для влади», - додав він.

За його словами, відповідно до останніх опитувань, найбільшу підтримку серед молоді має кандидат у президенти шоумен Володимир Зеленський. Бодак зауважив, що в його передвиборчій програмі молодь згадується двічі, зокрема, зазначається: «Я розповім вам про Україну своєї мрії, де в молодої сім’ї є один клопіт - обрати квартиру в місті чи заміський будинок», також йдеться про необхідність надання молоді якісної освіти, її працевлаштування та наявність простору для самореалізації.

Олег Бодак зазначив, що в програмі чинного президента України Петра Порошенка «ми не знайшли жодної згадки про молодь і про будь-які вектори розвитку даної політики». За словами заступника голови ГО, можливо, це пов'язано з тим, що під час президентства Порошенка «питання молоді не було поставлене як одне з пріоритетних».

Бодак додав, що у програмі кандидата в президенти Тимошенко є цілий розділ «Нова молодіжна політика», у якому йдеться про чотири вектори розвитку молодіжної політики та покращення життя молоді в Україні.

За його словами, важливо те, що Тимошенко пропонує «створення нових робочих місць шляхом підвищення виробництва», а також застосування пільгової системи оподаткування для роботодавців, які працевлаштовують молодь, а саме випускників навчальних закладів. «Нова молодіжна політика має на меті створення і втілення в життя програми банківського мікрокредитування для молоді та середнього класу для всіх типів бізнесу і прийняття відповідного законодавства, яке б сприяло реалізації цього банківського мікрокредитування», - сказав Бодак. За його словами, важливо, що в програмі йдеться про необхідність створення державного фонду страхування іпотечних кредитів, що дозволить його отримати без першого внеску і без застави.

Олег Бодак зазначив, що Тимошенко пропонує повернення виплат, які були раніше, на народження дітей - 50 тисяч гривень при народженні першої дитини, 100 тисяч - при народженні другої дитини і 150 тисяч гривень при народженні третьої і кожної наступної дитини. На його переконання, така програма є «досить багатосторонньою і має чіткий вектор руху».

Бодак додав, що кандидат в президенти Анатолій Гриценко вважає за необхідне запровадження нової виборчої системи і заборони мільярдної політичної реклами на телеканалах, що «відкриє шлях у владу чесним професіоналам, в тому числі і обдарованій молоді». У передвиборчій програмі Гриценка передбачені стимули для виробництва українських культурних шедеврів, насамперед, українського кіно, сучасних проектів для підлітків та молоді.

У програмі кандидата в президенти Олега Ляшка йдеться про необхідність навчання молоді і за межами України, але потрібні стимули, щоб вони верталися в Україну та застосували тут отримані знання, додав Бодак. За його словами, також йдеться про доступне житло для молоді, щоб «сім'ї з дітьми не тинялися», а мали власне житло.

Прес-секретар ГО «Інтереси народу» Катерина Перепелицина зауважила, що організація заснована ініціативною молоддю у Львові, а потім були створені осередки у всіх регіонах України. За її словами, ГО «Інтереси народу» займається розвитком місцевих ініціатив, підтримкою людей з обмеженими можливостями та створенням умов для самореалізації молодих людей в Україні. Вона наголосила, що організація робить все для того, щоб залучити молодь та інші верстви населення на місцевому рівні до політичного та громадського життя.