Експерти називають небезпечним виборчим гаслом протиставлення "або Порошенко, або Путін".

Київ. 20 лютого. УНІАН. Експерти заявляють, що українська влада використовує російський чинник у виборчій президентській кампанії для маніпуляцій у суспільстві.

Про це йшлося під час експертної дискусії «Розпал виборчих перегонів: ризики маніпуляцій та фальсифікацій» в агентстві УНІАН.

Відео дня

Зокрема, письменник і публіцист Костянтин Матвієнко зазначив, що зараз в ході виборчої кампанії слід більше говорити про маніпуляції, бо фальсифікації за певними винятками відбуваються по факту волевиявлення і, зокрема, в контексті спотворення реальних результатів волевиявлення.

“На превеликий жаль, російський чинник в цій кампанії є дуже значним”, - наголосив Матвієнко і додав, що фактор Росії присутній у більшості тем, які порушуються під час виборчої кампанії.

“Влада як така, маючи найбільші важелі в засобах масової інформації намагається нав’язати просту тезу, і це перша обставина маніпуляцій – або Порошенко, або Путін. Тобто, всі інші кандидати, окрім Порошенка, їх намагаються асоціювати з Путіним, маючи на увазі, що українське населення безумовно в переважній своїй більшості негативно ставиться і до Путіна, і до російської агресії”, - сказав він.

“Тому враження, що інші кандидати здадуть Російській Федерації Україну – це перша і головна, безпардонна, даруйте на слові, маніпуляція з боку влади, яка суспільству нав’язується”, - заявив Матвієнко.

Своєю чергою голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко звернув увагу на “копіювання обіцянок чи гасел у Путіна”.

“Коли кандидат каже “або я, або Путін” – його команда копіює гасла Путіна. Всім відоме “кандидатів багато, а президент один”. Це було гасло Путіна, зараз це гасло Порошенка. І там ще кілька таких самих ситуацій”, - додав він.

При цьому експерт звернув увагу на мирні ініціативи, які озвучують кандидати у президенти.

“Ситуація така, що абсолютна більшість кандидатів – вони не дають конкретної позиції по Донбасу. І це зрозуміло, тому що дійсно – немає консенсусу в суспільстві і бояться відштовхнути ту чи іншу групу виборців”, - зазначив він.

“У президента нинішня кампанія дуже войовничо-патріотична. А з іншого боку, одночасно - Медведчук з пропозицією автономії для Донбасу. Це все одно що приймати сильні антибіотики і одночасно пити міцний алкоголь. Це дуже небезпечно. Країна може опинитися у передінфарктному стані”, - застерігає Фесенко.

“Це як гра на розкол. От як грали у 2004 році про сценарії. Пам’ятаєте - країна трьох сортів. Так і зараз, одні патріоти, а інші - виходить що свідомі чи не свідомі союзники Путіна? Це, на мій погляд, і образливо, і небезпечно ось так протиставляти одних іншим”, - наголосив Фесенко.

Крім того, Матвієнко ще однією маніпуляцією назвав твердження, що “Україна буквально здійснила цивілізаційний прорив за діяльності цієї влади, і в нас в країні нібито, якщо не все добре, то, принаймні ми твердо стали на рейки покращення, як говорив Віктор Янукович”.

У цьому зв’язку письменник і публіцист сказав, що такі твердження потребують ретельного і чесного аналізу від опозиції, експертів і засобів масової інформації в тому контексті, що дійсно в Україні йде в позитивному руслі.

Водночас, він звернув увагу на показник міграції населення за кордон.

“З країни, яка успішна, як нам розповідають Петро Олексійович і Володимир Борисович, – з успішної країни мільйонами не виїздять. Отже, друга маніпуляція полягає у тому, що країна стоїть на рейках правильного розвитку”, - констатував Матвієнко.

При цьому він зауважив, що ситуація у комунальному господарстві свідчить про протилежне, оскільки в Україні вже давно не було такого явища як повернення до віяльних відключень електроенергії. “Маніпулятори намагаються це активно замовчувати”, - додав він.

“Справді, чому влада, яка говорить про такі позитивні наслідки правління, чому вона вдається до наступного типу маніпуляцій – це побудова мереж підкупу на місцях. Фактів про це дуже багато”, - наголосив Матвієнко.

Водночас, говорячи про фальсифікації, він зазначає, що при вивченні результатів соціологічних опитувань інколи зустрічаються підробки.

“Сьогодні опубліковане одне соціологічне дослідження, де в одного з кандидатів-силовика рівень його підтримки раптом 2,2%, але рівень його упізнаваності не перевищує одиниці”, - сказав Матвієнко.

Він вважає, що маніпуляція фальсифікованими результатами соціологічних досліджень є “ще одним розкішним прийомом”.

Фото експертної дискусії: https://photo.unian.net/ukr/themes/84338